(livetext) Ziua XI. Atacul Rusiei în Ucraina. Care este situația la minut

274935817_1786609621535820_2698499368922574251_n
Foto: 93-тя ОМБр Холодний Яр

În Ucraina situația rămâne tensionată. Pe parcursul nopții au fost raportate mai multe atacuri aeriene asupra orașului Harkiv, Zelenski a avut câteva convorbiri cu personalități din mediul politic internațional, iar împotriva Rusiei continuă să fie aplicate sancțiuni de către diferite companii internaționale. Toate aceste acțiuni au început pe 24 februarie, după ce Rusia a atacat Ucraina specificând că întreprind o „operațiune specială”. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

23.10. Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a venit cu noi declarații.

„Nu vom ierta focurile în oamenii civili, ruinarea infrastructurii noastre, sutele de victime și suferințele cauzate. Nu vom ierta nici azi, nici mâine, niciodată. […] Nu am auzit azi niciun cuvânt de la liderii internaționali în privința atacului planificat al Rusiei pentru ziua de mâine asupra localităților noastre unde locuiesc sute de mii de oameni. Sper că măcar mâine veți reacționa și veți spune ceva. […] Mult ați vorbit despre coridoarele umanitare, ca oamenii să poată pleca din acele locuri unde a venit armata rusă. Nu avem aceste coridoare.”

Zelenski a anunțat că statutul de „Oraș Erou” îl primesc următoarele localități: Harkiv, Hostomel, Cernihiv, Mariupol, Volnovaha și Herson.

22.26. Președintele administrației regionale de stat din Cernihiv, Veaceslav Ceaus, a anunțat populația din regiune să stea în adăposturi. Potrivit oficialului, armata rusă bombardează toate microraioanele orașului.

21.10. Compania PVH Corp. – care deține brandurile Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Warner’s, Olga și True & Co – a anunțat că își închide (pe o perioadă nedeterminată) toate magazinele din Rusia începând cu data de 7 martie.

Compania a spus că va face și o donație pentru ajutorul persoanelor care au avut de suferit în urma atacului Rusiei împotriva Ucrainei.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de PVH (@pvhcorp)

20.46. TikTok anunță că își suspendă activitatea în Rusia. Decizia a fost luată în contextul noii legi aprobate în Rusia despre „știrile false” care vizează operațiunile militare ale țării.

„Nu avem de ales decât să suspendăm activitatea serviciului nostru video în timp ce examinăm siguranța acestei legi. Vom continua să analizăm evoluția circumstanțelor în Rusia pentru a determina când ne putem relua pe deplin serviciile”, se arată în comunicatul oficial al companiei.

20.21. Antena de radiodifuzare din Harkiv a fost avariată în urma unui atac aerian. Posturile de televiziune și radio din regiune și-au întrerupt temporar activitatea. Informația a fost confirmată de parlamentul Ucrainei pe pagina de Facebook.

20.13. American Express își suspendă toate operațiunile în Rusia și Belarus. Un anunț în acest sens a fost făcut pe site-ul oficial al companiei.

* American Express este o companie globală de servicii financiare cu sediul în New York City.

20.00. Primarul orașului Irpin, Oleksandr Markușân, a anunțat într-un videoclip pe canalul său de Telegram că, în urma unui atac armat asupra misiunii de evacuare a populației, au decedat opt civili.

Potrivit acestuia, printre victime sunt și doi copii.

19.20. Potrivit datelor oferite de Roskomnadzor, în Rusia a fost limitat accesul la revista Snob, la site-urile Sobesednik, Aghenstvo, Eho Moskvî Celeabinsk, Eho Kavkaza și Activatica, transmite tass.ru.

19.00. Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony J. Blinken, spune că SUA le permite țărilor NATO să aprovizioneze Ucraina cu avioane de luptă.

Amintim că Blinken se află acum într-o vizită la Chișinău. Dânsul a avut astăzi o întrevedere cu Maia Sandu.

18.35. În cadrul unei discuții cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a exprimat îngrijorările cu privire la riscurile la adresa securității nucleare în urma invaziei armatei ruse în Ucraina.

Macron a subliniat necesitatea de evitare a oricăror atacuri în preajma centralelor nucleare.

La fel, președintele Franței a cerut respectarea dreptului internațional umanitar, a protecției populației și a furnizării de ajutor.

17.50. Procuratura Generală a Ucrainei inițiază procesul de înscriere a jurnalistei și prezentatoarei Tina Kandelaki pe lista de urmărire internațională.

Prin urmare, atunci când va încerca să treacă granița altor state (în acest caz Rusia), ea va fi reținută de autoritățile competente în scopul extrădării în Ucraina. Declarația a fost făcută de procurora generală a Ucrainei, Irâna Venediktova.

Tina Kandelaki este acuzată pentru răspândirea, în mod deliberat, a informațiilor false și a propagandei de la Kremlin prin diverse canale media personale.

16.48. Ministerul Apărării al Republicii Moldova infirmă lansarea de rachete deasupra aeroportului din Vinița de pe teritoriul transnistrean pe teritoriul Ucrainei.

15.45. La Almatî a avut loc un miting împotriva invaziei militare a trupelor rusești în Ucraina. Potrivit diverselor surse, la protest au venit de la 3 000 la 5 000 de oameni, transmite serviciul kazah Radio Liberty.

Vorbitorii de pe scena improvizată au spus că „Ucraina a suferit pentru independența sa” și și-au exprimat temerile că „ceea ce se întâmplă acum în Ucraina se poate întâmpla mâine în Kazahstan”. Protestatarii nu sunt de acord că Kazahstanul s-a abținut în timpul votului pentru o rezoluție a ONU care condamnă atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Unul dintre organizatorii mitingului, Daulet Abâlkasâmov, a declarat de la tribună că „acesta nu este un miting împotriva poporului Rusiei, a poporului Ucrainei, ci împotriva lui Putin, împotriva războiului”.

15.30. Potrivit ministrului sănătății al Ucrainei, Viktor Leașko, citat de Rada Supremă a Ucrainei, armata rusă a avariat 34 de spitale din Ucraina.

„Aceasta este o altă încălcare brutală a Convenției de la Geneva de către ruși. În urma acțiunilor, 34 de spitale din Ucraina au fost avariate, dintre care unele nu vor mai putea funcționa”, a mai declarat Viktor Leașko.

15.19. În 44 de orașe rusești au fost reținuți peste 2 000 de oameni care protestează împotriva războiului din Ucraina, informează meduza.io.

Într-un videoclip publicat de sursa menționată mai sus se arată cum protestatarii trec în fugă strada pentru a evita arestările.

14.58. În Ucraina se îndreaptă voluntari din 52 de țări ale lumii ca să lupte alături de armata ucraineană împotriva atacului militar rus, acest lucru a fost anunțat de către ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmâtro Kuleba.

Totodată, dânsul a mai subliniat că numărul total de cereri din partea străinilor care sunt pregătiți să ia armele în apărarea Ucrainei se apropie de 20 000.

14.33. Volodâmâr Zelenski solicită închiderea spațiului aerian deasupra Ucrainei după ce, din spusele dânsului, aeroportul din Vinița a fost complet distrus de opt lovituri ale rachetelor ruse.

14.14. La Odesa a fost doborât un avion rusesc deasupra mării, acest lucru a fost anunțat de către speakerul Sediului Operațional al Administrației Militare Regionale din Odesa, Serhi Bratciuk.

În 11 zile de război, Ucraina a doborât 45 de avioane rusești.

13.50. Dezvoltatorii ucraineni au creat o hartă interactivă a atacurilor asupra obiectelor civile din Ucraina. Site-ul web este actualizat constant cu date din diverse surse oficiale, inclusiv Rada Supremă a Ucrainei, și poate fi accesat aici.

Cel mai mare număr de obiecte civile bombardate de armata rusă se află în regiunile Kiev, Harikiv și Cernihiv.

13.03. Foști marinari ai Marinei Regale Britanice au venit în Ucraina pentru a ajuta la lupta împotriva armatei ruse, a informat jurnalistul Fox News Lucas Tomlinson. Informația a fost confirmată de Rada Supremă a Ucrainei.

 

12.44. Acțiune de protest împotriva războiului la Novosibirsk. Circa 241 de persoane au fost reținute – asta e cel mai mare număr de arestări în această zi în Rusia, scrie meduza.io.

12.22. Volodâmâr Zelenski a venit cu un nou mesaj pentru poporul ucrainean și pentru cetățenii ruși.

„Cetățenii Federației Ruse fac exact aceeași alegere chiar acum – în aceste zile, în aceste ore – între viață și sclavie. […] Acesta este momentul în care este încă posibil să învingeți răul fără pierderi ireparabile. Atunci când pentru poziție proprie se amenință cu dubă sau concediere […] Nu ratați această ocazie […] Trebuie să fiți auziți. Noi suntem – ucraineni, noi vrem pace”, spune Zelenski.

11.18. Până la ora 11.15, peste 183 de persoane au fost deja reținute la mitinguri împotriva războiului în 10 orașe din Rusia, transmite curenttime.tv.

11.10. Administrația orașului Mariupol anunță că, de la ora 12.00, începe evacuarea civililor. Astăzi, de la ora 10.00 până la 21.00, în oraș este instituit un regim de tăcere.

10.56. La Almatî, Kazahstan, s-a desfășurat un miting împotriva războiului din Ucraina și a agresiunii Rusiei, scrie Europa Liberă Kazahstan.

Din imagini se vede că au venit cu pancarte pe care sunt scrie mai multe lozinci: „Să trăiască Ucraina”, „Fără război”, „Putin, Gaga, închisoare!”.

Potrivit sursei menționate, la miting au fost prezenți circa 5 000 de oameni. În timpul protestului se auzeau piesele Обійми și Без бою interpretate de trupa ucraineană Okean Elzî.

rus.azattyq.org

Kazahstanul se numără printre cele 35 de țări care s-au abținut de la votarea rezoluției ONU privind agresiunea Rusiei față de Ucraina.

10.24. Grupul OMV a anunțat că se retrage din Rusia. OMV este o companie internațională integrată de petrol, gaze și produse petrochimice, cu sediul central la Viena, Austria.

Săptămâna aceasta, și alți rivali energetici occidentali, precum Shell, BP și Exxon Mobil, au declarat că intenționează să părăsească pozițiile din Rusia, țară bogată în petrol, după invazia Ucrainei de către Moscova, transmite reuters.com.

9.30. Autoritățile din Ucraina informează despre pierderilor armatei ruse din perioada 24 februarie-6 martie:
# oameni – peste 11 000;
# tancuri – 285;
# mașini militare blindate – 985;
# sisteme de artilerie – 105;
multiple launch rocket system (MLRS) – 50;
# sisteme de luptă antiaeriană – 21;
# avioane – 44;
# elicoptere – 48;
# vehicule – 447;
# bărci cu motor ușoare – 2;
# rezervoare de combustibil – 60;
UAV operational-tactical level – 4.

9.16. Rusia cere Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice (NATO) să nu furnizeze armament Ucrainei.

„Solicităm încă o dată țărilor UE și NATO să oprească «pomparea» necugetată a regimului neviabil de la Kiev cu cele mai noi sisteme de arme pentru a evita riscuri colosale pentru aviația civilă internațională și alte comunicații de transport nu numai în Europa, ci și dincolo de hotarele sale”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova.

9.02. La Harkiv e organizată o serie de curse de evacuare cu trenul. Aceste curse vor fi efectuate începând cu ziua de astăzi în direcția vestică.

Curse de evacuare sunt planificate și din Kramatorsk, Odesa, Zaporijjea, Dnipro și Krâvâi Rih.

Anunțul a fost făcut de Calea Ferată a Ucrainei. Orarele exacte vor fi stabilite direct în stații, ținând cont de dinamica ocupării trenurilor. Lista tuturor curselor organizate poate fi consultată aici!

8.20. Garda Națională a Ucrainei anunță că, din 25 februarie și până pe 5 martie, peste 100 000 de persoane s-au întors în Ucraina. Majoritatea dintre acestea sunt persoane care doresc să-și protejeze patria.

8.07. Studenții reținuți la mitinguri împotriva războiului sunt exmatriculați de la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg. Prorectorul Aleksandr Babici justifică ordinul de exmatriculare prin faptul că studenții au încălcat clauza care le impune să respecte legile Federației Ruse și au fost implicați în organizarea sau participarea la o ședere simultană în masă a persoanelor care a dus la o încălcare a ordinii publice, acțiune care cade sub incidența Codului de infracțiuni administrative al Federației Ruse, transmite curenttime.tv.

8.05. Două companii aeriene din Azerbaidjan au anunțat că își suspendă pe un termen nedeterminat zborurile în Rusia. Este vorba despre companiile AZAL și Buta Airways.

Motivul este că există riscuri de zbor în Federația Rusă. De asemenea, companiile invocă motivul sancțiunilor impuse Rusiei din cauza cărora este mai dificil de a obține asigurare de zbor.

7.43. Informații de ultimă oră de la Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

# Forțele armate și unitățile Forțelor de Securitate și Apărare ale Ucrainei duc lupte crâncene pentru menținerea anumitor granițe.

# Grupul Forțelor de Apărare desfășoară o operațiune de apărare în zonele de operare din sud, est și nord pentru a contracara grupurile de grevă ale forțelor armate ruse.

# Grupul de forțe comune desfășoară o operațiune de apărare în partea de est a regiunii de operare Donețk. Principalele eforturi sunt concentrate pe apărarea orașului Mariupol.

# Alte grupuri desfășoară o operațiune defensivă și conduc lupte defensive în satul Slobojanske și în partea estică a orașului Tavriisk.

# Unitățile Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei au oprit coloanele armatei ruse care au încercat să se îndrepte spre orașul Dnipro din partea Balakliia.

# O operațiune de apărare se desfășoară în regiunea Severia, orașul Cernihiv.

# În direcția de coastă se desfășoară apărarea punctelor de bază, a porturilor maritime din Marea Neagră.

# În total, din acest moment, pierderea echipamentului aviatic al forțelor ruse se ridică la 88 de avioane și elicoptere.

7.23. În satul Trosteaneț, regiunea Sumî, armata rusă a creat un „scut viu” din localnici pentru a proteja sistemul de rachete antiaeriene S-300. Anunțul a fost făcut de șeful Administrației Regionale de Stat Sumî și citat de Rada din Ucraina. Conform acestuia, satul este ocupat astăzi de ruși și practic în fiecare curte există un tanc rusesc.

„Lucrăm constant la organizarea coridoarelor verzi pentru evacuarea civililor din toată zona”, a mai menționat oficialul.

7.12. Organizația „Medici fără frontiere” menționează că situația umanitară din Mariupol este acum catastrofală. Populația are probleme cu accesul la apa potabilă. În plus, orașul a rămas fără alimente, energie electrică și încălzire.

„Serviciile de internet și telefonie au fost întrerupte. Spitale, supermarketuri, clădiri rezidențiale au suferit pagube mari. Și nu este posibil să fie aduse provizii de ajutor în oraș. Ne-am adresat unuia dintre personalul nostru prin telefon prin satelit și el a spus cum oamenii sunt literalmente forțați să trăiască din zăpadă. Așadar, ne temem pentru siguranța personalului nostru, precum și a miilor de alții oameni care se află într-o situație atât de îngrozitoare”, se arată într-un comunicat emis de organizație.

7.07. Scriitorul american Stephen King a scris pe Twitter că refuză să-i fie republicate cărțile în Rusia din cauza introducerii trupelor rusești pe teritoriul Ucrainei.

7.05. Radio Europa Liberă este blocată în Rusia.

6.45. Rada din Ucraina comunică că în orașul Cernihiv, timp de trei zile, sunt bombardate cartierele rezidențiale cu o armă puternică (bombe aeriene FAB-500) – astfel de arme sunt folosite de obicei împotriva obiectelor industriale militare și a structurilor de fortificație. Trei astfel de bombe care nu au explodat au fost găsite astăzi la locul bombardierului rusesc Su-34 care a fost doborât dimineața lângă forțele din Cernihiv.

6.49. Visa și Mastercard au anunțat că suspendă operațiunile în Rusia, transmite Associated Press.

Acest lucru înseamnă următoarele:
# cardurile emise în Rusia vor funcționa pe teritoriul țării;
# cardurile nu vor funcționa în afara Rusiei. De asemenea, nu va fi posibilă plata pentru servicii online străine;
# cardurile emise de bănci străine nu vor funcționa în Rusia.

Iată lista țărilor în care rușii pot folosi cardul bancar Mir:
# Turcia;
# Vietnam;
# Armenia;
# Belarus;
# Uzbekistan;
# Kârgâzstan;
# Tadjikistan;
# Kazahstan;
# Osetia de Sud;
# Abhazia.

6.20. Zelenski a avut discuții telefonice cu președintele american Biden, cu prim-ministrul Israelului și cu Elon Musk. Ultimul i-a promis președintelui ucrainean un alt lot de sisteme Starlink pentru orașele distruse.

6.0. În Harkiv, pe parcursul nopții au fost raportate mai multe atacuri aeriene din partea armatei ruse. În urma acestora, a fost incendiat un bloc locativ.


Amintim că Rusia a atacat Ucraina în ziua de 24 februarie, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, echipa #diez transmite evenimentele în regim livetext în fiecare zi. Urmărește în aceste materiale evenimentele care s-au întâmplat de la începutul războiului: ziua 1, ziua 2, ziua 3, ziua 4, ziua 5, ziua 6, ziua 7, ziua 8, ziua 9, ziua 10.

Pe 22 februarieConsiliul Federației din Rusia a primit o solicitare din partea lui Vladimir Putin, care a cerut utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. În cele din urmă, consiliul, într-o ședință deschisă, a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate.

Pe 21 februarie 2022Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk.

Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți aici cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de 21 februarie 2022.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente