(livetext) Ziua II. Atacul Rusiei în Ucraina. Care este situația la minut

Vadim Ghirda
Foto: Vadim Ghirda/Facebook/apnews

Atacurile rușilor asupra Ucrainei au continuat pe tot parcursul nopții. La momentul de față, în țara vecină este adoptată legea marțială. Toate aceste acțiuni au început ieri, 24 februarie, în jurul orei 5.0, după ce Rusia a atacat Ucraina, specificând că au început o „operațiune specială”. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

00.54. Rusia a respins o rezoluție a ONU care condamna acțiunile Rusiei în Ucraina. Membrii permanenți ai Consiliului de Securitate și-au exprimat regretul față de decizia Rusiei, au numit-o o încălcare a Cartei ONU și au cerut Moscovei să înceteze ostilitățile.

11 membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea rezoluției, unul a votat împotrivă, trei s-au abținut, inclusiv China. Acum această problemă va fi luată în considerare la Adunarea Generală a ONU, unde dreptul de veto al Rusiei nu funcționează, a spus reprezentantul SUA.

00.16. Ministrul apărării al Poloniei a informat că ajutorul expediat Ucrainei a ajuns la destinație.

„Convoiul cu muniție, pe care îl donăm Ucrainei, a ajuns deja la vecinii noștri. Îi sprijinim pe ucraineni, suntem solidari și fermi împotriva agresiunii ruse”, a scris oficialul.

00.10. Volodâmâr Zelenski a declarat că trupele ruse planifică să asalteze Kievul noaptea. „Trebuie să îndurăm această noapte, soarta Ucrainei se decide chiar acum. Noaptea va fi grea”, a spus liderul Ucrainei.

23.45. După UE, Regatul Unit și SUA, Canada va impune sancțiuni împotriva lui Putin, Lavrov și a șefului Punctului de Comandă Central al Rusiei.

23.20. Secretarul de presă al președintelui Ucrainei, Serhi Nikiforov, a anunțat la ce etapă sunt negocierile cu Federația Rusă.

— Acesta infirmă afirmațiile Ministerul Afacerilor Externe din Rusia care anunța că Ucraina a refuzat să negocieze.
— Dânsul spune că Ucraina a fost și rămâne pregătită să vorbească despre încetarea focurilor și declararea păcii.
— Serhi Nikiforov menționează că ei au fost de acord cu propunerile președintelui Federației Ruse.
— În aceste ore, părțile se consultă asupra locului și a orei ședinței.

22.41. Așa-zisul președinte al Abhaziei a semnat vineri, 25 februarie, decrete de recunoaștere a „DNR” și „LNR” în regiunile Donețk și Luhansk, astfel recunoscându-le independența.

22.28. Ministerul Apărării de la Kiev precizează că centrala electrică din capitală funcționează normal și că nu a fost distrusă, infirmând astfel informații potrivit cărora o parte a orașului ar fi rămas fără curent.

Ministerul confirmă însă că mai devreme au fost cinci explozii în zona centralei.

22.15. Ministerul Afacerilor Externe din Rusia anunță că Kievul a refuzat să negocieze cu Federația Rusă și a propus să amâne negocierile pentru ziua de mâine, 26 februarie.

21.55. După exploziile care au avut loc în zona centralei electrice din Kiev, o mare parte a capitalei Ucrainei a rămas fără energie electrică.

21.04. Primarul  Kievului, Vitalii Kliciko, a anunțat despre cinci explozii care au avut loc în apropierea CHP-6 (zona centralei electrice din Kiev). Potrivit acestuia, exploziile s-au produs la un interval de trei-cinci minute. La fața locului au fost trimise serviciile de salvare.

Autoritățile de la Kiev le cer locuitorilor clădirilor înalte, care au acces la acoperiș, să verifice de urgență prezența semnelor distinctive de pe acestea. În cazul în care cetățenii le identifică, li se solicită să le acopere cu pământ sau cu altceva, fiindcă acestea ar putea marca traseul următoarelor bombardamente.

21.04. În jurul orei 19.20 la Mariupol, mai multe obuze au lovit clădirea unei școli (în încăpere nu se aflau oameni) și un bloc de locuințe cu 12 etaje, care a luat foc. În consecință, trei persoane au fost rănite. Despre aceasta a anunțat Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina.

20.34. Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a publicat precizările cu privire la excepțiile de la restricția de călătorie în afara Ucrainei pentru perioada mobilizării generale pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.

Astfel, excepție fac bărbații care:
# dețin certificat de eliberare de la recrutare și aviz de înrolare în înmatricularea militară specială sau certificat din partea comisiei militare care demonstrează faptul că nu sunt apți pentru a serviciul militar;
#  au trei sau mai mulți copii cu vârsta sub 18 ani, care cresc de sine stătător un copil cu vârsta de până la 18 ani sau au un copil cu handicap;
# sunt părinți adoptivi, tutori sau ai căror rude apropiate au murit sau au dispărut în timpul operațiunii antiteroriste.

19.06. După mai multe ore de absență, Volodâmâr Zelenski a publicat un videoclip scurt pe Instagram, spunând că este în Ucraina apărând independența țării alături de cetățenii săi.

19.00. UE a aprobat înghețarea activelor ministrului de externe rus Serghei Lavrov și ale președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Acest lucru a fost confirmat de ministrul de externe leton, Edgars Rinkēvičs.

18.42. Roskomnadzor a anunțat că va restricționa parțial activitatea Facebook pe teritoriul Rusiei.

Decizia vine în contextul în care, pe 24 februarie, rețeaua de socializare Facebook (Meta Platforms, Inc.) a restricționat conturile oficiale ale patru instituții media ruse: canalul TV Zvezda, agenția de presă RIA Novosti și site-urile de internet lenta.ru și gazeta.ru.

18.35. Organizatorii Eurovision au exclus Rusia din concurs.

17.46. Administrația Regională de Stat din Herson a publicat un anunț că a pierdut controlului asupra intrării în oraș.

Primarul orașului, Oleksandr Senkevici, le-a cerut locuitorilor din Herson să se întoarcă la casele lor cât mai curând posibil și să nu iasă afară.

Din cele declarate, podurile Ingulski și Varvarovski de peste râurile Bugul de Sud și Ingul au fost minate și, în caz de pericol de descoperire a inamicului, ar putea fi aruncate în aer, așa cum a fost în apropierea Kievului.

17.41. Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunțat că țara sa a închis spațiul aerian pentru companiile aeriene rusești. Guvernul Cehiei urmează să ia aceeași decizie, scrie tvrain.ru.

17.34. Clădirea Serviciului de Securitate al Ucrainei din Cernigău a fost cuprinsă de flăcări.

17.24. Insula Șerpilor este sub controlul Ucrainei. Polițiștii de frontieră continuă să păzească granițele Ucrainei în Marea Neagră. Acest lucru a fost anunțat de consilierul ministrului afacerilor interne, Vadim Denisenko, la unian.net.

17.07. Președintele rus, Vladimir Putin, a avut o întâlnire cu Consiliul de Securitate al Federației Ruse, unde a cerut soldaților ucraineni „să preia puterea în propriile mâini”.

17.06. Estonia va trimite Ucrainei ajutor militar suplimentar sub formă de rachete antitanc Javelin și muniții antiaeriene, a declarat cancelarul eston al apărării, Kusti Salm. Totodată, Estonia va trimite Ucrainei 25 000 de pachete de produse uscate, echipament medical și muniție, informează Interfax Ucraina.

16.54. Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat mai multe pierderi ale armatei ruse:
# tancuri – 80;
# tehnică militară de diferite tipuri – 516;
# elicoptere – 7;
# aeronave – 10;
# rachete de croazieră – până la 20;
# diferite tehnologii auto – mai mult de 100;
# militari – mai mult de 2 800 de persoane.

15.36. Primarul Kievului a anunțat că armata ucraineană își păstrează apărarea în jurul orașului, însă situația este dificilă: „Situația este complexă și tensionată”.

15.22. Rusia este gata să-și trimită delegația la Minsk pentru discuții cu Ucraina, a declarat reporterilor Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse.

15.08. Vladimir Putin a discutat cu liderul Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, că este de acord să comunice despre situația din Ucraina la cel mai înalt nivel. Această discuție a avut loc la o oră după ce Volodâmâr Zelenski a solicitat de la Putin începerea procesului de negociere pentru încetarea războiului”, scrie rbc.ru.

14.59. Ministerul Industriei și al Comerțului din Federația Rusă a anunțat că magazinele din țară au făcut provizii de hrișcă și paste pentru următoarele 50-70 de zile. Produsele de igienă – 70 de zile.

14.45. Agenția Navală a Republicii Moldova informează că, în data de 25 februarie 2022, o navă de tip tanker sub pavilionul Republicii Moldova (aflată în apele neutre din Marea Neagră) a fost lovită de un obuz (nu se cunoaște sursa lansării obuzului). La bordul navei a izbucnit un incendiu, echipamentele și bărcile de salvare au fost distruse, echipajul a părăsit nava doar cu veste de salvare.

La moment se petrec acțiuni de salvare de către navele din preajmă. Echipajul navei sunt cetățeni ai Federației Ruse. Autoritățile din Moldova anunță că la bordul navei nu se aflau cetățeni moldoveni.

14.20. Liderul Republicii Cecene, Ramzan Kadârov, a declarat că militarii ceceni se află în slujba lui Vladimir Putin și că sunt gata pentru orice luptă. Despre acest lucru Kadârov a declarat pe stadionul din Reazan adresându-se celor 20 000 de soldați ceceni. „Dacă va veni comanda de la înaltul comandant suprem (n.r. Putin), vom demonstra că putem lupta. Vladimir Putin a ajutat poporul nostru 15 ani și rugăm președintele să ne considere echipă specială militară voluntară pregătită să asigure protecția Federației Ruse și să îndeplinim operațiuni militare de orice dificultate”, a declarat Kadârov.

13.34. Volodâmâr Zelenski a ieșit cu o nouă declarație publică prin care a menționat că războiul provocat în Ucraina nu este doar o invazie, ci este începutul unui război împotriva Europei, împotriva drepturilor omului, împotriva tuturor regulilor de conviețuire pe continent și împotriva faptului că statele europene refuză să împartă granițele cu forța.

În acest context, președintele Ucrainei s-a adresat tuturor cetățenilor statelor europene ca să protesteze și să se solidarizeze cu Ucraina pentru a opri războiul.

De asemenea, a făcut și o adresare în limba rusă către Vladimir Putin: „Vreau să mă adresez încă o dată președintelui Federației Ruse. Luptele au loc în toată Ucraina. Să ne așezăm la masa negocierilor pentru a opri pierderea de vieți”.

13.22. Peste 300 de profesori din 35 de regiuni ale Rusiei au emis o declarație împotriva războiului cu Ucraina, transmite meduza.io.

„Războiul cu Ucraina, care a început în noaptea de 23/24 februarie, nu este războiul nostru. Invazia teritoriului Ucrainei a început în numele cetățenilor ruși, dar împotriva voinței noastre”, se arată în declarația profesorilor.

12.20. Autoritățile de la Kiev au publicat lista locurilor unde se pot refugia locuitorii orașului, în cazul alertei de atac aerian.

Aici este harta locațiilor!

12.02. Aproximativ 29 000 de oameni au plecat din Ucraina spre Polonia pe 24 februarie, informează Настоящее Время.

11.59. A fost creată o petiție „Opriți războiul cu Ucraina”. În ultimele 24 de ore, s-au adunat în jur de 450 000 de semnături, informează Meduza. Petiția a fost creată de șeful organizației pentru drepturile omului, Lev Ponomariov, persoană publică din Rusia.

Petiția poate fi semnată aici.

11.30. Datele Sistemului automat de monitorizare a radiațiilor din zona de excludere din Cernobâl, care sunt disponibile online, indică nivelul ridicat al particulelor radiației gamma (puncte roșii) în unele sectoare ale punctelor de observare. Potrivit Hromadske, din cauza ocupației, nu este încă posibil să se stabilească motivele schimbării indicatorilor radiației din zonă.

Hromadske

11.11. În 58 de orașe din Rusia au fost reținute 1 823 de persoane care au ieșit la protest pentru a-și manifesta dezacordul atacului Rusiei împotriva Ucrainei, informează OVD-Info.

10.50. Statele Federate ale Microneziei au anunțat ruperea relațiilor diplomatice cu Rusia. Autoritățile au emis o declarație de sprijin și solidaritate cu poporul ucrainean.

10.36. Georgia nu se va alătura sancțiunilor financiare și economice impuse de Occident împotriva Rusiei, a spus premierul Irakli Garibașvili, informează TASS.

10.15. Ministerul Apărării al Ucrainei a rugat cetățenii să anunțe despre circulația trupelor militare rusești. De asemenea, sunt rugați să „pregătească cocktailuri Molotov pentru a opri ofensiva inamicilor”, se arată într-un comunicat al instituției.

10.05. Ministerul Apărării al Federației Ruse informează că 82 de militari ucraineni s-au predat în zona insulei Șerpilor. Potrivit autorității, aceștia vor semna o declarație prin care refuză să participe la lupte, iar apoi vor fi returnați familiilor lor.

9.43. Ucraina cere ajutor de la NATO prin desfășurarea unei zone de excludere aeriene deasupra țării pentru a proteja civilii de loviturile aeriene.

9.15. Autoritățile din Ucraina anunță că datele provenite din sistemul de control al radiațiilor din zona de excludere Cernobâl arată un nivel depășit al indicatorilor de radiație. Ca urmare a acțiunilor de ocupație și luptă, în prezent este imposibil să se stabilească motivele schimbării indicatorilor de fond de radiații în zonă.

Державна інспекція ядерного регулювання України

9.08. Militarii ruși au capturat două mașini ale Forțelor Armate ale Ucrainei și se deplasează rapid spre centrul Kievului. Autoritățile din Ucraina atenționează că rușii folosesc echipamentele capturate de la Garda Națională a Ucrainei pentru a pătrunde adânc în spatele pozițiilor ucrainene. În plus, unii sunt îmbrăcați în uniforme militare ale Forțelor Armate Ucrainene.

8.52. Alertă aeriană în Kiev. Autoritățile îndeamnă cetățenii să se ascundă în adăposturi.

7.58. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei comunică că, pe parcursul nopții, rușii au atacat pe cale aeriană unitățile din apropierea orașului Kropâvnâțkâi. O activitate intensă a elicopterelor rusești a fost observată în zonele Vâlcov și Tiraspol. Trupele ucrainene luptă în Dâmer și Ivankiv. Podul de peste râul Teteriv a fost distrus.

7.40. Președintele Ucrainei a declarat că în această noapte au început să fie bombardate casele și blocurile locative din Kiev. Acesta s-a adresat poporului rus: „Toate această situație ne amintește de anul 1941. Oamenilor care ies la protest în Rusia: «Noi vă vedem, asta înseamnă că ne-ați auzit, luptați pentru noi, luptați împotriva războiului».

7.32. În dimineața zilei de 25 februarie, Banca Națională a Ucrainei a interzis instituțiilor autorizate să facă orice tranzacții valutare folosind ruble rusești și ruble belaruse, transmite currenttime.tv.

7.29. Orașele Ghenicesk, Oleșkî, Kahovka din sudul Ucrainei au fost capturate. De asemenea, au fost capturate hidrocentrala Kahovka și centrala nucleară de la Cernobâl. Se mai cunoaște despre încercuirea echipamentului militar rusesc al orașului Konotop din nordul Ucrainei, transmite currenttime.tv.

7.0. Autoritățile din Ucraina raportează că fragmentele unui avion doborât au căzut într-o casă cu două etaje din Kiev. Potrivit informațiilor, acest lucru s-a întâmplat la ora 5.0. Casa a luat foc. Nu există încă informații despre victime.

ДСНС України

6.05. În Kiev a avut loc un incendiu într-o clădire rezidențială. Flăcările au cuprins mai multe etaje. În urma acestuia, 20 de persoane au fost salvate, opt sunt rănite, iar altele 150 au fost evacuate.

ДСНС України

6.0. Ministra adjunctă a apărării din Ucraina, Ana Malar, informează că sunt raportate lovituri de rachete spre Kiev.

4.25. La această oră, rușii au tras cu o rachetă asupra unității de frontieră Primorski Posad din regiunea Zaporijjea. În urma atacului, printre polițiștii de frontieră au fost înregistrați morți și răniți.


Toate evenimentele care s-au întâmplat pe parcursul zilei de 24 februarie le puteți vedea în aranjare cronologică în acest material.

Pe 22 februarieConsiliul Federației din Rusia a primit o solicitare din partea lui Vladimir Putin, care a cerut utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. În cele din urmă, consiliul, într-o ședință deschisă, a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate.

Pe 21 februarie 2022Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk.

Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți aici cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de 21 februarie 2022.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente