(livetext) Atacul Rusiei în Ucraina. Care este situația în țara vecină

Vadim Ghirda 4
Foto: Vadim Ghirda/Facebook/apnews

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat în această dimineață că Rusia începe o „operațiune specială” în Ucraina. În același timp, președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a anunțat introducerea stării de război în toată țara. La ora 8.30, Serviciului de Frontieră al Ucrainei a raportat că ofensiva rușilor era deja în curs de desfășurare în următoarele regiuni: Sumî, Harkiv, Cernihiv și Jâtomâr. De asemenea, și tehnică militară se deplasează din Crimeea. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

00.10. Volodâmâr Zelenski a semnat decretul de mobilizare generală. Conform documentului, mobilizarea va avea loc în: Vinnîțea, Volîn, Dnipropetrovsk, Donețk, Jîtomîr, Zakarpattia, Zaporijie, Ivano-Frankivsk, Kiev, Kirovohrad. Regiunile Luhansk, Lviv, Nikolaev, Odesa, Poltava, Rivne, Sumî, Ternopil, Harkiv, Herson, Hmelnîțkîi, Cerkasî, Cernăuți, Cernihiv, orașul Kiev.

Totodată, Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei informează că cetățenilor de sex masculin cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani le este interzis să părăsească Ucraina.

22.35. Infrastructura insulei Șerpilor a fost distrusă, iar legătura cu forțele armate ucrainene a fost pierdută. Conform ultimelor informații, insula Șerpilor a fost capturată de către forțele armate ale Rusiei. Despre acest lucru a informat Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei (Державна прикордонна служба України).

22.11. Până în seara zilei de 24 februarie, 57 de ucraineni au fost uciși și alți 169 au fost răniți în urma invaziei ruse, potrivit Ministerului Sănătății din Ucraina, transmite presa locală.

22.00. Începând cu ora 22.00, în mai multe orașe din Ucraina intră în vigoare restricții de circulație în afara casei pentru civili (комендантский час):
# Kiev și regiunea Kiev – 22.00-7.0;
# Regiunea Dnipropetrovsk – 22.00-6.0;
# Regiunea Cerkasî – 22.00-6.0;
# Regiunea Vinița – 22.00-7.0;
# Regiunea Jâtomâr – 22.00-6.0;
# Regiunea Zaporijjea – 22.00-6.0;
# Regiunea Nicolaev – 22.00-6.0;
# Regiunea Odesa, districtul Berezivka și orașul Arciz – 10.00-5.0;
# Regiunea Poltava – 22.00-6.0;
# Regiunea Rivne – 22.00-6.0;
# Regiunea Harkiv – 22.00-6.0;
# Regiunea Cernihiv – 22.00-6.0.

21.40. Peste 1 600 de persoane din 52 de orașe din Rusia au fost reținute la mitinguri împotriva războiului. Unii participanți sunt reținuți cu violență.

CurrentTime

21.00. Mai multe țări au anunțat sancțiuni dure pentru Rusia, printre acestea se numără SUA, Canada, Australia etc. Câteva dintre sancțiuni:
# vor fi sancționate băncile rusești care au active de peste 1 trilion dolari, activele a patru bănci mari vor fi înghețate;
# companiile ruse de stat nu vor mai putea să se împrumute pe piețe globale;
# se reduc cu 50 % importurile de servicii hi-tech;
# sunt introduse sancțiuni pentru mai mulți oligarhi ruși și pentru persoane din conducerea rusă și pentru membrii familiilor acestora.

20.50. În Moldova a fost introdusă starea de urgență pentru 60 de zile. Detalii, aici!

20.20. Peste 4 000 de cetățeni ucraineni au intrat în Moldova până la această oră. În total, solicitanți de azil sunt 108 cetățeni ai Ucrainei. În Centrul Provizoriu de la Palanca sunt antrenați 172 de angajați, cu 31 de unități tehnice ale MAI și cu două unități tehnice de la APL.

Cele mai solicitate puncte de frontieră sunt MD-UA Palanca, Tudora și MD-RO Sculeni, Leușeni.

20.12. Sancțiunile pe care le impune Marea Britanie Rusiei:
# Regatul Unit va îngheța activele tuturor băncilor majore din Rusia, inclusiv VTB, a doua cea mai mare bancă din țară, cu active în valoare totală de 154 de miliarde de lire sterline;
# interzicerea companiilor rusești să primească finanțare sau să se împrumute din UK;
# stabilirea unui plafon maximal pentru depunerile cetățenilor ruși în băncile din Marea Britanie;
# înghețarea activelor pentru 100 de entități rusești, altele decât cele anunțate deja;
# Marea Britanie va colabora cu G7 și NATO pentru a bloca accesul Rusiei la sistemul de plăți SWFIT;
# companiei aeriene Aeroflot i se va interzice să mai opereze în Marea Britanie;
# introducerea a noi legi pentru a interzice exportul de obiecte către Rusia, inclusiv echipamente de înaltă performanță – telecomunicații și aerospațială;
# sancțiunile individuale vor fi impuse peste 100 de persoane, entități și filiale, inclusiv Rostec, cea mai mare companie de apărare a țării, care angajează peste două milioane de oameni și exportă 10 miliarde de lire sterline în arme pe an, precum și alte patru companii de apărare.

20.01. Oamenii din Rusia au ieșit la proteste împotriva atacului Rusiei împotriva Ucrainei.

Meduza.io informează că, în seara zilei de 24 februarie, în mai multe orașe ale Rusiei au început proteste împotriva războiului cu Ucraina. Potrivit OVD-Info, la ora 20.39, ora Moscovei, 917 persoane au fost reținute în 44 de orașe rusești. Și cel puțin 472 de persoane au fost reținute la Moscova.

Евгения Новоженина/Reuters/Scanpix/LETA

19.38. Militarii ruși au acaparat zona Centralei nucleare de la Cernobâl. Despre aceasta a anunțat Alena Șevțova, consiliera comandantului Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Rușii au capturat centrala de la Cernobâl. Personalul stației este ținut ostatic. Acest lucru pune în pericol nu numai securitatea Ucrainei, dar și a Europei”, spune Alena Șevțova.

18.45. Peste 50 de oameni au murit în Ucraina după atacul Rusiei. Conform datelor de la ora 17.00, în total, 51 de persoane au fost înregistrate ca morți. Dintre aceștia, cel puțin 32 sunt civili și 15 sunt militari, transmite Настоящее Время.

18.30. Primăria Chișinău a identificat 8 682 de locuri de cazare, dintre care 4 467 cu cazare imediată pentru persoanele din Ucraina care necesită ajutor.

18.10. Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a venit cu noi informații despre situația din țară. Acesta a menționat că armata din Ucraina a reușit să oprească atacurile Rusiei: „Cu alte cuvinte, putem numi această situație o «pauză conflictuală»”.

Totodată, acesta a spus că în suburbiile Hersonului se duc bătălii aprige, iar trupele rusești încearcă să avanseze spre Melitopol.

17.30. Compania Moldtelecom, în semn de solidaritate și susținere, va oferi la punctele de trecere din Ucraina spre Republica Moldova cartele prepay gratuite, cu minute nelimitate în rețeaua fixă și mobilă Moldtelecom, cu trafic internet inclus și rețele sociale nelimitat.

17.26. Administrația regională din Herson a anunțat că toate structurile de stat din raionul Ghenicesk au intrat sub controlul armatei ruse.

17.10. Un spital din Vuhledar, regiunea Donețk, a fost bombardat de militarii ruși. Patru oameni au decedat, iar 10 persoane sunt rănite. Anunțul a fost făcut de șeful Administrației Regionale de Stat Donețk, Pavel Kirilenko.

17.07. Patru rachete balistice au fost lansate de pe teritoriul Belarusului în direcția sud-vest. Acest lucru a fost raportat de către comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni.

16.56. Militarii ruși au pătruns în zona Centralei nucleare de la Cernobâl. Militarii au pătruns de pe teritoriul Belarusului. Garda Națională care păzește această zonă radioactivă luptă din greu cu adversarii. „Dacă artileria invadatorilor va lovi și va distruge/deteriora reactoarele cu deșeuri nucleare, praful nuclear radioactiv va fi răspândit pe teritoriul Ucrainei, al Belarusului și în țările UE”, a scris Anton Gherașcenko, consilierul ministrului de interne ucrainean.

16.31. Cehia a anunțat despre închiderea a două consulate ruse pe teritoriul țării și declară că nu va oferi vize cetățenilor ruși, scrie currenttime.tv.

Președintele ceh Miloš Zeman a propus ca Rusia să fie deconectată de la sistemul bancar SWIFT. El a mai adăugat că a greșit când spunea că Rusia nu va ataca Ucraina, pentru că „nu sunt nebuni”.

16.22. Moldova Travel anunță că hotelurile, pensiunile, restaurantele sunt la dispoziția cetățenilor ucraineni care se vor refugia în Moldova.

„Dragi vecini ucraineni, în aceste momente dificile, vă suntem alături. Evenimentele triste din țara voastră v-au impus să ne treceți hotarele. Sperăm ca hotarele și pereții din țara noastră să vă facă să vă simțiți în siguranță. Hotelurile, pensiunile, restaurantele vă sunt la dispoziție. Vom veni și cu noutăți suplimentare din partea gazdelor din Moldova”, comunică Moldova Travel.

16.06. Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a menționat că acum nu există motive pentru introducerea stării de urgență în regiune. Totodată, Krasnoselski a spus că situația este stabilă și sub control în regiunea transnistreană.

15.46. Rețeaua de telefonie mobilă Orange Moldova este solidară cu clienții săi care au rude și persoane apropiate în Ucraina.

„Lucrăm pentru a reduce tariful apelurilor către Ucraina pentru a facilita comunicarea cu cei apropiați. De asemenea, vom oferi cartele gratuite PrePay pentru cetățenii ucraineni care se află la punctele de trecere a frontierei spre Moldova pentru a rămâne conectați cu cei dragi”, se arată într-o notă informativă a Orange Moldova.

15.40. Ministerul Apărării al Federației Ruse a prezentat rezultatele operațiunii militare pe teritoriul Ucrainei. Potrivit reprezentantului ministerului Igor Konașenkov: „Au fost distruse 74 de obiective militare terestre, au fost scoase din funcțiune 11 aeroporturi ale forțelor militare ucrainene, au fost distruse trei puncte de comandă, un punct al forțelor maritime militare ale Ucrainei, precum și 18 stații de comunicare împreună cu complexe de rachete C -300 și Buk-M1”, a declarat oficialul, scrie meduza.io.

15.20. Purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat astăzi că: „În mod ideal, trebuie să neutralizăm potențialul militar și să curățăm Ucraina de naziști”, transmite meduza.io.


15.05. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a transmis că președintele SUA, Joe Biden, nu va trimite trupe americane în Ucraina, care să lupte împotriva Rusiei. „Nu vom fi implicați într-un război cu Rusia și nici nu vom trimite soldați în Ucraina ca să ne luptăm cu Rusia. Nu știu de câte ori trebuie să vă mai spun: nu există nicio posibilitate ca președintele să trimită soldați americani în Ucraina care să lupte cu Rusia”, se arată în comunicatul Casei Albe.

15.00. Trenurile metroului din Harkiv au fost oprite pentru ca în ele să încapă mai mulți oameni, informează meduza.io.

14.50. Administrația de Stat a regiunii Odesa a raportat decesul a 18 persoane ca urmare a unui atac militar în satul Lipețchi, raionul Bârzula.

14.44. Banca Națională a Ucrainei a deschis un cont bancar pentru a strânge fonduri pentru sprijinirea armatei. Fondurile pot fi transferate în hrivne, dolari, euro, lire sterline.

Recuzitele contului oficial: UA843000010000000047330992708

14.25. Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina a raportat că un avion militar al Forțelor Armate ale Ucrainei a căzut între satele Jukivți și Trâpillea, din raionul Obuhiv. La bord erau 14 persoane, dintre care cinci au decedat.

14.15. Mâine, 25 februarie, NATO va organiza un summit online legat de situația din Ucraina.

14.00. În regiunea Kiev, trupele ruse înaintează pentru a străbate granița. Echipamentul rusesc a intrat prin punctul de control Vilcea de la granița cu Belarus. Acest lucru este raportat de Serviciul de Frontieră al Ucrainei.

14.00. Zelenski a înaintat Radei Supreme un proiect de lege privind mobilizarea generală.

13.06. În contextul situației create, Ministerul Culturii a suspendat desfășurare evenimentelor de pe 24-25 februarie.

13.03. Alertă de manipulare! Mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova au primit mesaje textuale false cu invitații de înrolare în armată. Guvernul dezminte oficial această manipulare, niciun program de înrolare nu este în derulare și nu se planifică. Materialele legate de acest fals au fost transmise poliției, iar cei care distribuie astfel de falsuri poartă răspundere penală.

12.59. Centrul de Drept al Avocaților a publicat o informație pentru cetățenii ucraineni despre cum pot obține azil politic în Republica Moldova.

12.53. Ucraina a anunțat despre moartea a peste 40 de militari și a 10 civili, transmite currenttime.tv.

12.36. Vlolodâmâr Zelenski s-a adresat poporului rus cerându-i să protesteze împotriva războiului cu Ucraina. Potrivit acestuia, acum cetățenii Rusiei trebuie să aleagă singuri pe ce drum vor merge.

„Pentru toți cei care nu și-au pierdut încă conștiința, este timpul să iasă și să protesteze împotriva acestui război. Împotriva războiului cu Ucraina”, a spus Volodâmâr Zelenski într-un mesaj video.

12.20. Air Moldova a anunțat că spațiul aerian al Republicii Moldova este închis până în data de 4 martie 2022, conform deciziei autorităților.

12.07. Guvernul Republicii Moldova a anunțat că zborurile cu destinația Chișinău vor fi redirecționate la Iași.

12.00. Un serviciu care documentează atacurile Rusiei asupra Ucrainei a publicat o hartă cu locurile unde au fost înregistrate până la această oră atacuri din partea Rusiei. Harta o puteți consulta în regim live aici.

captură ecran

11.56. Spațiul aerian al Republicii Moldova va fi închis începând cu ora 12.00. Detalii, aici!

11.40. Până la această oră, 1 900 de cetățeni ai Ucrainei au traversat hotarul Moldovei. Mai multe detalii, aici!

11.35. Volodâmâr Zelenski a declarat că Ucraina a rupt relațiile diplomatice cu Federația Rusă.


11.12. Lituania a declarat stare de urgență din cauza războiului din Ucraina, informează meduza.io.

11.00. România cere activarea articolului 4 din Tratatul NATO. Mai multe detalii găsiți aici!

10.58. Ucraina a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru navele ruse și vrea sancțiuni împotriva Moscovei, a declarat joi ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar, relatează Reuters.

Turcia, țară membră a NATO care are graniță maritimă în Marea Neagră cu Ucraina și Rusia, se opune sancțiunilor, însă a spus că acțiunile Moscovei împotriva Kievului sunt inacceptabile. Conform unui pact din 1936, Ankara are control asupra celor două strâmtori și poate limita trecerea navelor de război dacă este amenințată sau în timpul unui conflict.

„Cerem ca spațiul aerian și strâmtorile Bosfor și Dardanele să fie închise. Am transmis părții turce solicitarea noastră în acest sens”, a declarat ambasadorul Vasil Bodnar într-o conferință de presă la Ankara.

10.50. Serviciul de frontieră al Ucrainei raportează că părțile laterale ale graniței cu Belarus sunt atacate de avioane și echipamente fără mărci de identificare, transmite currenttime.tv.

Aleksandr Lukașenko neagă participarea trupelor belaruse la atacul asupra Ucrainei. Potrivit acestuia, pur și simplu i-a sugerat lui Putin să lase un anumit număr de militari în sudul Belarusului, pentru că „nu erau pregătiți să acopere direcția de sud”. Anterior, serviciul de frontieră al Ucrainei a raportat că forțele lor din nordul țării au atacat trupele ruse „cu sprijinul Belarusului”.

10.15. Ministerul de Interne al Ucrainei a anunțat că sunt cel puțin șase morți, șapte răniți și 19 persoane dispărute în urma bombardamentelor din Sumî, Donețk și Odesa, transmite presa din Ucraina.

10.00. Declarațiile Maiei Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

„Rusia a încălcat flagrant toate normele. La ședința CSS, am discutat despre situația din Ucraina. Guvernul va cere astăzi parlamentului să declare stare de urgență în țară”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, președinta țării a rugat cetățenii noștri care sunt în Ucraina să se întoarcă acasă.

9.50. Macron: „Franța condamnă ferm decizia Rusiei de a porni un război în Ucraina. Rusia trebuie să își încheie imediat operațiunile militare. Franța este solidară cu Ucraina. Ea este alături de ucraineni și lucrează cu partenerii și aliații săi pentru a pune capăt războiului”, transmite președintele Emmanuel Macron.

9.30. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova: „În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina din această noapte, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europe solicită cetățenilor Republicii Moldova să nu se deplaseze în țara vecină, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat”.

8.50. La punctul de trecere a frontierei „Palanca–Maiakî–Han-Câșla”, pe sensul de intrare în Republica Moldova, s-au format cozi din sute de mașini.

8.0. Deja la ora cinci dimineața, locuitorii mai multor orașe din Ucraina, în special Kiev, Harkiv, Berdeansk, Odesa, Mariupol, Jâtomâr, Borâspil, au raportat pe rețelele de socializare despre sunetele exploziilor și împușcăturilor.

7.50. Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că „trupele ruse lovesc doar infrastructura militară a Ucrainei și că nu există nicio amenințare pentru populația civilă”.

Totodată, presa din Ucraina anunță că, în urma bombardamentelor în republica separatistă Donețk, o femeie a fost rănită.


Pe 22 februarie, Consiliul Federației din Rusia a primit o solicitare din partea lui Vladimir Putin, care a cerut utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. În cele din urmă, consiliul, într-o ședință deschisă, a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate.

Pe 21 februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk.

Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți aici cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de 21 februarie 2022.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente