(livetext) Ziua IX. Atacul Rusiei în Ucraina. Care este situația la minut

275127683_3251622358405483_6009723974808981975_n
Foto: Vadim Ghirda/Facebook

Situația rămâne tensionată în Ucraina. În această noapte, armata rusă a bombardat centrala nucleară din Zaporijjea (o regiune din sud-estul Ucrainei). Toate aceste acțiuni au început pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, după ce Rusia a atacat Ucraina specificând că au început o „operațiune specială”. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

00.24. Asociația Ligilor Profesioniste Europene de Fotbal a exclus RPL (Liga Premieră Rusă) din organizație.
Aceasta înseamnă că acum orice jucător care joacă în Rusia își poate rezilia contractele și poate părăsi RPL fără a-și îndeplini obligațiile.

23.52. În ultima sa intervenție video, Zelenski a criticat dur NATO pentru decizia de a nu închide cerul deasupra Ucrainei. „Nu toată lumea consideră că lupta pentru libertate este obiectivul numărul 1. NATO însăși a creat narațiunea că închiderea cerurilor ar «provoca» Rusia. Aceasta este autohipnoza celor slabi, nesiguri”, a subliniat el. Și a adăugat: „Oamenii care vor muri după ziua de astăzi vor muri din vina voastră, din cauza slăbiciunii voastre!”

23.26. Proteste masive împotriva războiului și în susținerea Ucrainei au loc la Tbilisi și Praga.

Manifestații asemănătoare au loc și la Vilnius, Frankfurt, Bratislava, Lyon și Paris.

meduza.io

23.09. Zelenski a ieșit cu o nouă adresare către oameni: „Continuăm să luptăm. Ne vom proteja țara. Ne vom elibera pământul. Mulțumim eroilor noștri”.

22.57. Șeful administrației Sumî, Dmâtro Jâvâțkâi, a anunțat pe canalul său de Telegram că orașul Trosteaneț a intrat sub controlul armatei ruse.

„A fost sechestrată o stație de ambulanță. Nu permit medicilor să meargă la apeluri, doar către copii în cazuri de urgență. Medicii au fost avertizați că vor fi împușcați dacă pleacă singuri. Toate magazinele sunt jefuite. Nu există nicio modalitate de a intra în oraș pentru a ajuta populația.”

Ministerul Apărării al Federației Ruse nu a comentat această declarație. Departamentul susține că efectuează operațiunea respectând toate normele dreptului umanitar. Moscova acuză Kievul că blochează coridoarele umanitare pentru retragerea civililor, scrie curentttime.tv.

21.48. În Rusia a fost blocat și Twitter, scrie Novaia Gazeta.

Novaia Gazeta

21.13. Președintele Ucrainei a făcut o adresare către toți locuitorii orașelor europene.

20.46. Roskomnadzor a trimis o scrisoare către Apple prin care a cerut să fie modificat imediat numele Ministerului Apărării din Rusia, care a fost modificat în „Ministerul Fascismului din Federația Rusă” pe Apple Maps. Răspunsul a fost oferit pentru media rusească RBC.

De asemenea, Roskomnadzor a cerut și explicații de la TikTok privind dispariția noutăților postate de agenția rusească RIA News pe rețeaua de socializare.

20.24. Roskomnadzor a blocat Facebook pe teritoriul Federației Ruse. Mai multe detalii vezi aici!

19.25. Presa din regiunea transnistreană scrie că au avut loc două explozii în Ucraina, în apropiere de regiunea transnistreană. A fost avariat un pod feroviar de lângă localitățile Pervomaisc și Pavlovca.

Conform presei din regiune, podul nu mai poate fi utilizat. Tot presa de acolo menționează că această linie de cale ferată era folosită pentru transportarea mărfurilor și a pasagerilor între regiunea transnistreană și Moldova.

19.00. BBC își încheie temporar activitatea în Rusia. Jurnaliștii vor activa de peste hotare. Decizia a fost luată după ce Duma de Stat a aprobat un proiect de lege care prevede închisoare până la 15 ani pentru „falsuri despre armata rusă”.

16.58. Novaia Gazeta a decis să elimine materialele despre invazia Ucrainei de către Rusia după ce Duma de Stat a aprobat un proiect de lege care prevede închisoare până la 15 ani pentru „falsuri despre armata rusă”.

18.42. Opt case particulare au luat foc în urma bombardamentelor în satul Marhalivka, regiunea Kiev. Au fost evacuați doi copii și o femeie din dărâmături. Obuzul a ucis cinci persoane, dintre care trei sunt copii. Informația a fost comunicată de Serviciului de Stat de Urgență din Ucraina.

Lucrările de salvare continuă, au fost implicate 14 persoane și trei echipamente ale Serviciului de Stat de Urgență.

17.42. Parlamentul Ucrainei a anunțat că niciun transmițător TV digital din Melitopol nu funcționează în prezent.

Telecomunicația din Melitopol se efectuează printr-un transmițător analogic situat în afara turnului de televiziune controlat de forțele armate ruse.

16.57. Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a declarat că, potrivit datelor lor, de la începutul atacului Rusiei împotriva Ucrainei au fost omorâți 331 de civili, iar alte 675 de persoane au fost rănite.

16.35. În orașele Herson, Novopskov, Melitopol și Prâmorsk, ucrainenii au ieșit la proteste împotriva armatei ruse.

16.25. A treia rundă a negocierilor dintre Ucraina și Rusia ar pute avea loc sâmbătă sau duminică. Potrivit reprezentantului delegației ucrainene, Mâhailo Podoleak, delegațiile sunt în contact direct.

15.37. NATO nu va „închide cerul” deasupra Ucrainei.

„NATO nu va participa la conflictul militar prin oferirea trupelor terestre sau prin închiderea cerului. Astfel de acțiuni ar putea duce la o escaladare a situației”, a spus Jens Stoltenberg în urma întâlnirii miniștrilor de externe ai țărilor aliate, scrie Reuters.

Stoltenberg a mai spus că „acesta este războiul președintelui Putin” pe care îl poartă împotriva unei țări pașnice.

„Facem apel la președintele Putin să pună capăt imediat acestui război, să-și retragă toate trupele fără nicio condiție și să înceapă o diplomație autentică”, a declarat șeful NATO.

15.28. Consiliul pentru Drepturile Omului a decis să înființeze de urgență o comisie internațională de anchetă care va investiga acțiunile întreprinse de Rusia pe teritoriul Ucrainei. Pentru crearea comisiei au votat 32 de țări, 13 s-au abținut, iar Rusia și Eritreea au votat împotrivă.

14.55. Эхо Москвы (Ecoul Moscovei) a anunțat că va șterge toate conturile de pe rețelele sociale și va dezactiva site-ul.

14.39. De la începutul atacului Rusiei asupra Ucrainei (opt zile) au fost omorâți 28 de copii, iar 64 au fost răniți.

Aceste date au fost publicate de consiliera și reprezentanta autorizată a președintelui Ucrainei pentru drepturile copilului și reabilitarea copiilor, Darea Herasâmciuk.

„Au fost distruse maternități, grădinițe, școli. Aproximativ un milion și jumătate de copii se află în teritoriile care sunt bombardate și se află sub asediul armatei ruse, printre ei se numără orfani și copii cu dizabilități care au nevoie de ajutor imediat”, a subliniat Herasâmciuk.

14.25. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a spus în cadrul ședinței de guvern că Rusia nu are intenții rele împotriva țărilor vecine și le-a cerut acestora să nu escaladeze situația prin sancțiuni.

Putin a mai adăugat că Rusia își respectă obligațiile și le va respecta în continuare. „Cred că toată lumea trebuie să se gândească la cum să normalizeze relațiile, la cum să coopereze în mod normal și la cum să dezvolte relațiile în mod normal.”

14.22. Kremlinul a refuzat să aibă o discuție directă între Vladimir Putin și Volodâmâr Zelenski. Acest lucru a fost anunțat de Dmitri Peskov, notează meduza.io.

13.32. Președintele Administrației Regionale Herson, Hennadi Lahuta, a anunțat că armata rusă a închis rețele mobile Vodafone și Kyivstar pe teritoriul întregii regiuni Herson.

13.15. Настоящее Время a publicat lista surselor mass-media care au fost blocate în Rusia de la începutul atacului asupra Ucrainei.

Iată care sunt acestea:
# Настоящее Время;
# Крым.Реалии;
# New Times;
# Тайга.Инфо;
# DOXA;
# Эхо Москвы;
# Dojd;
# Meduza.io;
# Русская служба BBC;
# Радио Свобода;
# Голос Америки;
# Deutsche Welle;
# Томское агентство ТВ2;
# Interfax Ucraina;
# Gordon;
# Корреспондент;
# Украинская правда;
# ТСН;
# Сегодня;
# Укринформ;
# Zaxid;
# Зеркало недели;
# censor.net;
# vesti.ua;
# depo.ua;
# delo.ua.

Despre suspendarea activității media au anunțat:
# Dojd;
# znak.com;
# DOXA (au încetat parțial activitatea).

Despre încetarea activității a anunțat:
# томское агентство ТВ2.

A fost limitat accesul pe platformele:
# Facebook;
# Twitter;
# TikTok;
# Instagram.

Subliniem că, pe 24 februarie, Roskomnadzor a cerut mass-mediei din Rusia să publice doar „date din surse oficiale ruse” despre „războiul” cu Ucraina și a amenințat cu amenzi de până la 5 milioane de ruble sau blocare.

13.00. Sursele SBU din Melitopol au anunțat că, forțele armate ruse au instalat tehnica necesară la turnul de televiziune și au lansat transmiterea canalelor rusești.

12.25. Ucraina solicită Comitetului Internațional al Crucii Roșii să contribuie urgent la crearea coridoarelor umanitare.

11.40. Militarii ruși au bombardat o școală din Jâtomâr.

Militarii ruși au atacat școala nr. 25 din Jâtomâr. Jumătate din școală a fost distrusă, potrivit primarului orașului, Serhi Suhomlân. Acest lucru a fost confirmat și de Volodâmâr Zelenski în declarațiile sale de dimineață. Informații despre victime sau răniți încă nu au fost confirmate.

11.10. La Cernihiv, 47 de persoane au murit în urma bombardamentelor aeronavelor rusești, dintre care 38 de bărbați și nouă femei.

„Conform informațiilor actualizate de la instituțiile medicale, ieri, 3 martie, în urma unui bombardament de către aeronave rusești pe teritoriul Cernihivului, 47 de persoane au fost ucise: 38 de bărbați și nouă femei. 18 persoane au fost salvate”, a spus RSA într-o declarație.

10.55. Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a venit cu noi informații despre situația din Ucraina.

„Noi luptăm împotriva unui inamic puternic care ne depășește numeric, care ne depășește la cantitatea de echipamente și tehnică, dar care se află la mii de ani lumină distanță de oamenii normali care au demnitate. Am trăit o noapte care ar fi putut opri istoria Ucrainei și a Europei. Trupele ruse au atacat centrala nucleară Zaporijjea.”

9.35. Duma de Stat din Rusia a adoptat în unanimitate legea care prevede pedeapsa de până la 15 ani de închisoare „pentru falsuri despre armata rusă”. Documentul va intra în vigoare deja mâine.

9.20. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei informează despre pierderile armatei ruse din perioada 24 februarie-4 martie. De la începutul atacului, Rusia a pierdut aproximativ 9 166 de oameni, 33 de avioane, 37 de elicoptere, 251 de tancuri și alte echipamente.

Pierderile armatei ruse:
# oameni – 9 166;
# tancuri – 251;
# mașini militare blindate – 939;
# sisteme de artilerie – 105;
# multiple launch rocket system (MLRS) – 50;
# sisteme de luptă antiaeriană – 18;
# avioane – 33;
# elicoptere – 37;
# vehicule – 404;
# bărci cu motor ușoare – 2;
# rezervoare de combustibil – 60;
# UAV operational-tactical level – 3.

8.55. Centrala nucleară din Zaporijjea a trecut sub controlul forțelor militare ale Federației Ruse. Despre aceasta a anunțat Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară al Ucrainei. Personalul stației activează în regim obișnuit. În zonă nu sunt înregistrate majorări ale nivelului de radiații.

6.45. Incendiul de la centrala nucleară Zaporijjea a fost stins. Victime sau răniți nu sunt. Despre aceasta a anunțat Serviciul de urgență al Ucrainei.

6.25. Airbnb nu va mai funcționa în Rusia și Belarus. Platforma online, care îți oferă posibilitatea să închiriezi oriunde în lume o cameră sau un apartament, a fost închisă în Rusia și Belarus. Despre aceasta a anunțat pe Twitter șeful companiei, Brian Chesky.

6.15. Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina anunță că, după efectuarea verificărilor în clădirea de antrenament cu cinci etaje a centralei nucleare din Zaporijjea, s-a stabilit că spațiile de la etajele trei, patru și cinci erau în flăcări. La acest moment, nu au fost identificate victime. La stingerea incendiului au participat 44 de persoane și 11 unități tehnice.

5.55. Un incendiu a izbucnit la cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în Enerhodar, regiunea Zaporijjea, potrivit unui anunț al primarului orașului și al unui mesaj al președintelui Ucrainei, Volodâmâr Zelenski.

„Armata rusă trage din toate părțile asupra centralei nucleare Zaporijjea, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Incendiul a izbucnit deja. Dacă va exploda, va fi o catastrofă de 10 ori mai mare decât Cernobâl! Rușii trebuie să înceteze IMEDIAT focul, să permită accesul pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!”, a transmis ministrul ucrainean de externe, Dmâtro Kuleba.

Serviciul de urgență al Ucrainei a comunicat că, începând cu ora 5.20, la centrala din Enerhodar, unitățile SES au mers să stingă incendiul în clădirea de antrenament. SES a implicat 40 de persoane și 10 unități tehnice.

Primarul din Enerhodar, Dmâtro Orlov, a spus că, în momentul de față, bombardamentele la centrala nucleară au încetat.

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Halușcenko, a transmis și el un mesaj cu referire la bombardamentele Rusiei asupra centralei nucleare: „Sunt pagube în primul bloc. Dar, pe lângă cele șase reactoare, există și o instalație de depozitare a combustibilului nuclear uzat. Adică aproximativ 150 de containere de combustibil nuclear. Dacă ocupanții continuă să bombardeze stația, lovirea acelor containere ar însemna o catastrofă nucleară”.

https://www.youtube.com/watch?v=fYUT36YGOh8


Toate evenimentele care s-au întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 3 martie le puteți vedea aici!

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 2 martie le puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 1 martie le puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 28 februarie puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 27 februarie puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 26 februarie puteți vedea în acest material.

Evenimentele care au avut loc pe parcursul zilei de 25 februarie în Ucraina le puteți vedea în acest material.

Toate evenimentele care s-au întâmplat pe parcursul zilei de 24 februarie le puteți vedea în aranjare cronologică în acest material.

Pe 22 februarieConsiliul Federației din Rusia a primit o solicitare din partea lui Vladimir Putin, care a cerut utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. În cele din urmă, consiliul, într-o ședință deschisă, a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate.

Pe 21 februarie 2022Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk.

Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți aici cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de 21 februarie 2022.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente