(livetext) Ziua VII. Atacul Rusiei în Ucraina. Care este situația la minut

275075619_3249490161952036_3259618764655029318_n
Foto: Vadim Ghirda/Facebook

Situația rămâne tensionată în Ucraina, în această noapte, luptele au continuat în orașele Harkiv, Jâtomâr, Kiev și Mariupol, acolo unde au fost internate 128 de persoane care au fost rănite în timpul bombardamentelor. Toate aceste acțiuni au început pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, după ce Rusia a atacat Ucraina, specificând că au început o „operațiune specială”. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

23.31. A doua rundă de negocieri va avea loc. Confirmarea a fost făcută de David Arahamian, unul dintre membrii delegației din partea Ucrainei. Locația a fost schimbată.

22.04. Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, va veni săptămâna aceasta în Moldova. Dânsul va vizita Belgia, Polonia, Republica Moldova, Letonia, Lituania și Estonia în perioada 3-8 martie. Oficialul va mai discuta cu membrii NATO și cu partenerii europeni despre atacul Rusiei în Ucraina.

22.00. EA SPORTS a anunțat că elimină echipa națională de fotbal și toate echipele din Federația Rusă din jocurile FIFA 22, FIFA Mobile și FIFA Online.

21.50. Atac aerian în zona gării feroviare din sudul Kievului. Obuzul a căzut lângă hotelul Ibis. Clădirea gării a suferit pagube minore. Potrivit Căii Ferate Ucrainene, trenurile nu și-au sistat activitatea.

21.10. Casa Albă a anunțat că introduce sancțiuni de blocare completă împotriva întreprinderilor din sectorul rus de apărare. Lista de sancțiuni include 22 de întreprinderi rusești care produc avioane militare, vehicule de luptă de infanterie, sisteme de război electronic, rachete și vehicule aeriene fără pilot pentru forțele armate ruse.

La fel, Casa Albă a anunțat că sancțiuni similare vor fi întreprinse și în adresa Republicii Belarus.

Vezi toate sancțiunile anunțate de Casa Albă aici.

21.00. Miliardarul rus Roman Abramovici a anunțat că scoate la vânzare partea sa de acțiuni ale clubului Chelsea, iar banii din vânzare să fie donați tuturor victimelor războiului din Ucraina. Donațiile vor fi oferite pentru nevoile urgente și imediate ale victimelor, dar și pentru sprijinul activităților de recuperare pe termen lung.

Vezi comunicatul publicat pe site-ul clubului aici.

19.17. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat o rezoluție prin care condamnă Rusia pentru atacarea Ucrainei. Pentru această rezoluție au votat 141 țări, 5 au votat împotrivă, iar 35 de țări s-au reținut.

19.07. Delegația din partea Rusiei a ajuns la locul celei de a doua runde de negocieri. Potrivit acestora, delegația din partea Ucrainei urmează să ajungă mâine dimineața.

În același timp, Mâhailo Podoleak [unul dintre membrii delegației ucrainene] a scris pe pagina sa de Twitter: „Este îndoielnic că, fără prezența la masa de negocieri a celei de-a doua părți [ucrainene], pot fi purtate negocieri reale. Deci… așteptați doar să înceapă dialogul adevărat…”.

19.00. Ministerul Apărării din Rusia anunță pentru prima dată numărul deceselor în rândul soldaților ruși de la începutul războiului în Ucraina.

Decese în rândul soldaților ruși – 498
Răniți în rândul soldaților ruși – 1 597

În același timp, autoritățile din Ucraina raportează că pierderile armatei ruse timp de șase zile de război se numără 5 840 de morți și aproximativ 200 de prizonieri.

18.20. Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat că a intrat în posesia unor documente de planificare a armatei ruse. Potrivit documentelor, Rusia planifica să cucerească teritoriul Ucrainei în perioada 20 februarie-6 martie.

17.22. Redacția 24 a publicat fotografii cu orașele din Ucraina înainte și după atacurile armatei ruse. Iată câteva dintre astea.

17.22. Ministerul Educației din Rusia anunță că elevilor din întreaga țară li se va preda o lecție deschisă despre „necesitatea misiunii de eliberare din Ucraina”. Transmisiunea va avea loc pe 3 martie, la ora 12.00.

„Telespectatorilor li se va explica fundalul evenimentelor de astăzi: despre pericolul pe care NATO îl reprezintă pentru țara noastră, de ce Rusia a luptat pentru populația civilă din Republicile Populare Donețk și Luhansk și, de asemenea, îi  vor ajuta să înțeleagă cum să distingă adevărul de minciună într-un flux imens de informații, fotografii și videoclipuri”, se arată într-un comunicat emis de minister.

17.15. Aici puteți vedea lista restricțiilor și sancțiunilor pe care le-au anunțat afacerile internaționale pentru Rusia.

16.48. Două mame și cinci copii au fost reținuți la Moscova pentru că au protestat. Mai multe detalii citiți aici!

Sursă foto: Facebook/Alexandra Arkhipova

16.02. UE deconectează, din 12 martie, șapte bănci rusești de la sistemul SWIFT. Este vorba despre: Bank Otkritie, Novikombank, Promsveazbank, Bank Rossia, Sovcombank, VNEȘECONOMBANK (VEB), VTB BANK.

15.42. Peste 830 000 de oameni au părăsit Ucraina de la începutul războiului, potrivit secretarei de presă a Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați, Shabia Mantou.

15.00. A fost lovit turnul de televiziune din orașul Lâsâceansk. Anunțul a fost făcut de Anton Gerașcenko, consilier al șefului Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.

14.55. Mai multe vedete internaționale și-au exprimat susținerea față de Ucraina.

14.48. Refugiații ucraineni ar putea primi protecție temporară, permis de ședere și alte beneficii sociale în UE. Mai multe detalii puteți vedea aici!

14.40. Casa de modă Balenciaga și-a exprimat susținerea față de Ucraina. Aceștia au șters toate fotografiile de pe Instagram și au lăsat doar una singură – drapelul Ucrainei.

„Suntem pentru pace și am făcut donații Programului Alimentar Mondial în sprijinul primului ajutor umanitar pentru refugiații ucraineni. Ne vom deschide platformele în următoarele zile pentru a raporta și a transmite informații despre situația din Ucraina.”

https://www.instagram.com/p/CamHKe7LL6l/

14.34. Atac asupra clădirii Facultății de Economie a Universității Karazin din Harkiv și asupra Palatului Muncii.

Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Administrației Regionale de Stat din Ucraina, Roman Semenuha.

De asemenea, NEXTA transmite că a căzut o racheta într-o școală din Harkiv.

14.17. Telegram a publicat o declarație oficială pe contul său în care menționează că lucrează la îmbunătățirea capacităților de a conecta oamenii din zonele cu acoperire limitată și de a rezista întreruperilor de servicii.

„Echipa multinațională Telegram include mulți membri din Ucraina. Cu toții ne dorim încheierea imediată a conflictului. În aceste vremuri tulburi, găsim consolare în faptul că munca noastră la Telegram ajută oamenii să aibă acces rapid la informații critice – de la declarații oficiale verificate până la alerte de atac aerian care aduc civilii în siguranță. Inimile noastre sunt alături de cei afectați de război”, se arată în mesaj.

14.11. Armata rusă continuă să se pregătească pentru o debarcare pe coasta Mării Negre, în zonele Bugaz și Odesa.

Acest lucru a fost raportat de Statul Major al Forțelor Armate al Ucrainei pe Facebook.

13.52. Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu pentru Aljazeera că dacă s-ar întâmpla să fie un al treilea război mondial, acesta va fi unul nuclear devastator, transmite agenția informațională de stat a Rusiei Tass. De asemenea, acesta a mai declarat că „Rusia nu va permite Ucrainei să obțină arme nucleare”.

12.45. Ministerul de Externe din Moldova a convocat de urgență ambasadorul Belarusului în Moldova în contextul în care în spațiul public circulă diverse speculații referitoare la imaginile unei hărți care a fost afișată în cadrul Consiliului de Securitate al Republicii Belarus.

Pe 1 martie, Lukașenko a avut o intervenție televizată în care a prezentat planuri secrete de luptă. Harta pe care au fost prezentate schemele de lupte includea și regiunea transnistreană din Republica Moldova.

12.25. De la 1 martie 2022, data de expirare a pașapoartelor străine ale ucrainenilor este prelungită cu cinci ani, informează Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei.

Rezoluția a fost adoptată de Cabinetul de Miniștri al Ucrainei la data de 28 februarie 2022 în legătură cu agresiunea militară a Federației Ruse și impunerea legii marțiale în Ucraina.

Extinderea valabilității pașapoartelor, lipirea fotografiilor copiilor în pașapoartele părinților sau reprezentanților legali se realizează de către organele teritoriale/diviziile teritoriale ale LCA, precum și la ambasadele și consulatele Ucrainei.

12.00. Azi va avea loc a doua rundă de negocieri. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că delegația rusă va ajunge în această seară la locul de negocieri unde va aștepta delegația ucraineană, scrie meduza.io.

11.19. În largul coastei din Odesa a fost observată o navă de război a forțelor militare rusești. Acest lucru a fost anunțat de către președintele Consiliului Public al Administrației Regionale de Stat din Odesa, Serghei Bratciuk.

10.48. Airbus și-a suspendat asistența pentru companiile aeriene ruse.

Producătorul european de avioane Airbus a declarat că și-a suspendat sprijinul pentru companiile aeriene ruse și pentru furnizarea de piese de schimb către Rusia. De asemenea, Airbus a adăugat că centrul său de inginerie din Rusia și-a suspendat toate operațiunile pentru Airbus, în conformitate cu sancțiunile impuse, citează Reuters.

10.24Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat pierderile armatei ruse în dimineața zilei de 2 martie: timp de șase zile de război se numără 5 840 de morți și aproximativ 200 de prizonieri.

Se mai raportează alte pierderi, precum:
# aeronave – 30 de unități (de specificat);
# elicoptere – 31  de unități (de specificat);
# tancuri – 211;
# vehicule blindate de luptă – 862;
# sisteme de artilerie – 85;
# sisteme de apărare aeriană – 9;
# sisteme de lansare de rachete multiple – 24;
# rezervoare cu combustibili și lubrifianți – 60;
# vehicule aeriene fără pilot de nivel operațional-tactic – 3;
# bărci – 2;
# echipamente auto – 355.

9.45. Armata rusă încă nu a reușit să obțină control asupra celor mai mari și importante orașe din Ucraina. Se duc lupte în Sumî, Harkiv, Kiev, Mariupol și Odesa.

9.44. Briefing de dimineață la Ministerul Apărării al Federației Ruse. Reprezentantul instituției a spus că armata rusă a luat sub control complet regiunea Herson.

9.26. Volodâmâr Zelenski a venit cu o nouă adresare video în care a spus că, astăzi, ucrainenii sunt un simbol al invincibilității și un simbol al faptului că oamenii din orice țară în orice moment pot deveni cei mai buni oameni de pe pământ.

„Seara trecută și în această noapte, armata rusă a continuat să atace orașele noastre. Bombe, rachete, artilerie au fost aruncate în oamenii civili, din nou și din nou”, spune președintele Ucrainei.

Totodată, Zelenski a menționat și despre atacul cu rachete asupra Babi Iar.

„Pentru orice persoană care cunoaște istoria, Babi Iar este o parte specială a Kievului. O parte specială a Europei. Loc de rugăciune. Locul comemorării a 100 000 de oameni care au fost uciși de naziști. Locul vechilor cimitire din Kiev. Cine trebuie să fii pentru a face dintr-un astfel de loc o țintă pentru rachete? Reucideți victimele holocaustului. În perioada sovietică, acolo a fost construit un centru de televiziune «pe oase». De asemenea, un complex sportiv, anexe și un parc – pentru a șterge adevărata istorie a lui Babi Iar.

Dar de ce a fost bombardat? Acest lucru este deja dincolo de umanitate. O astfel de lovitură cu rachete indică faptul că pentru mulți oameni din Rusia, Kievul nostru este complet străin. Ei nu știu nimic despre capitala noastră. Despre istoria noastră. Dar au ordin să ne șteargă istoria, să ne șteargă țara, să ne șteargă pe toți”, menționează Volodâmâr Zelenski.


8.34. Cu câteva minute în urmă, la Harkiv a fost lansat un atac cu rachetă asupra clădirii departamentului regional de poliție, informează Unian.

8.33. Ministerul de Interne din Ucraina a prezentat datele actualizate ale situației din țară până la ora 6.0.

# Inamicul încearcă să continue ofensiva de-a lungul liniei de luptă Gorenici, Gostomel, Demidov, în direcția Kiev pentru a bloca capitala din direcțiile nord și nord-vest.

# În regiunea Jâtomâr se află până la trei grupuri tactice de batalion din armata a V-a de arme combinate.

# În direcția regiunii Severski se află până la 17 vehicule blindate ale trupelor de ocupație, în ciuda pierderilor de soldați și de echipamente, continuă operațiunile ofensive de blocare a Kievului dinspre nord-est. Invadatorii au fost opriți în zonele așezărilor Kozeleț, Bobrovița, Makeev. În cealaltă direcţie, în localitățile Sveatilnik, Pobeda, Ostrolucie, trupele inamice şi-au pierdut potenţialul ofensiv.

# Agresorul și-a concentrat eforturile pe blocarea orașului Mariupol.

8.09. SUA au anunțat că își vor închide spațiul aerian pentru aeronavele din Rusia. Iar Boeing a suspendat serviciile către companiile aeriene ruse. Furnizarea de componente, suportul tehnic și întreținerea aeronavelor companiilor aeriene ruse au fost, de asemenea, suspendate.

7.04. În luna martie, Wizz Air va oferi ucrainenilor 100 000 de locuri gratuite pentru a se deplasa spre Polonia, România, Ungaria și Slovacia.

6.43. 162 de laureați ai Premiului Nobel au semnat o scrisoare în sprijinul Ucrainei în care compară atacul lui Putin asupra Ucrainei cu agresiunea lui Hitler.


Toate evenimentele care s-au întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 1 martie le puteți vedea AICI!

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 28 februarie puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 27 februarie puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 26 februarie puteți vedea în acest material.

Evenimentele care au avut loc pe parcursul zilei de 25 februarie în Ucraina le puteți vedea în acest material.

Toate evenimentele care s-au întâmplat pe parcursul zilei de 24 februarie le puteți vedea în aranjare cronologică în acest material.

Pe 22 februarieConsiliul Federației din Rusia a primit o solicitare din partea lui Vladimir Putin, care a cerut utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. În cele din urmă, consiliul, într-o ședință deschisă, a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate.

Pe 21 februarie 2022Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk.

Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți aici cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de 21 februarie 2022.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente