(livetext) Ziua IV. Atacul Rusiei în Ucraina. Care este situația la minut

main
Foto: 93OMBr/Facebook

Atacurile rușilor asupra Ucrainei au continuat pe tot parcursul nopții. Rachetele au nimerit într-un depozit de petrol de lângă Kiev, într-o conductă de gaz la Harkiv și într-un depozit cu deșeuri nucleare de lângă Kiev. La momentul de față, în țara vecină este adoptată legea marțială. Toate aceste acțiuni au început pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, după ce Rusia a atacat Ucraina specificând că au început o „operațiune specială”. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

0.0. Armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra Aeroportului Internațional Nicolaev. Acest lucru a fost confirmat de către Vitali Kim, șeful Administrației Regionale de Stat Nicolaev.

Potrivit informațiilor preliminare, trupele ruse au lovit aeroportul de trei ori, iar obuzele au lovit pista și platforma, informează Rada Supremă a Ucrainei.

23.38. Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a anunțat că Ucrainei i se vor aloca 50 de milioane de euro pentru arme neletale, combustibil și echipamente de protecție și i se vor furniza „arme letale și chiar avioane de luptă” în valoare de 450 de milioane de euro.

22.50. Ministerul Sănătății al Ucrainei raportează că, până pe 27 februarie, forțele de ocupație ruse au ucis 352 de persoane (printre care și 14 copii), iar 1 684 au fost rănite (dintre care copii sunt 116).

Anterior, ministrul sănătății din Ucraina, Viktor Leașko, a anunțat că forțele de ocupație ruse au ucis 16 copii în timpul invaziei lor în Ucraina.

Rada Supremă a Ucrainei

21.51. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a dezmințit informațiile cu privire la blocada orașului, susținând că pagina sa oficială a fost dublată, acolo publicându-se informații false. Informația a fost dezmințită și de Rada Supremă a Ucrainei, care distribuise informația despre blocada Kievului inițial.

21.28
. Albania se alătură țărilor care își închid spațiul aerian pentru aeronavele rusești!

Ministra de externe din Albania, Olta Xhackai, a anunțat că Albania își va închide spațiul aerian pentru toate aeronavele rusești, cu excepția zborurilor umanitare și de urgență duminică seara.

Așa arată acum harta țărilor care și-au închis spațiul aerian pentru aeronavele rusești!

Legendă:
# Moldova – spațiul aerian a fost închis pentru toate țările până pe 4 martie.
# Ucraina – spațiul aerian ucrainean a fost închis pentru toate zborurile civile din cauza războiului.

21.03. Belgia trimite în Ucraina 3 000 de mitraliere și 200 de lansatoare de grenade antitanc. Despre aceasta a anunțat Volodâmâr Zelenski.

20.53. UPDATE.

Primarul Kievului, Vitalii Kliciko, a dezmințit informațiile cu privire la blocada orașului, susținând că pagina sa oficială a fost dublată, acolo publicându-se informații false.

Informația a fost dezmințită și de Rada Supremă a Ucrainei, care distribuise informația despre blocada Kievului inițial.

Știrea inițială:

„Kievul este încercuit, evacuarea este imposibilă”, a spus primarul Kievului, Vitali Kliciko. Primarul a fost întrebat dacă există planuri de evacuare pentru civili în cazul în care forțele ruse reușesc să preia Kievul.

„Nu putem face asta pentru că toate căile sunt blocate. Chiar acum suntem încercuiți”, a declarat Vitali Kliciko.

20.38. Rada Supremă din Ucraina a publicat numărul victimelor armatei ruse în perioada 24-26 februarie.

Rada Supremă a Ucrainei

20.11. Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a anunțat că 368 000 de refugiați din Ucraina au trecut în Polonia, Ungaria, România, Moldova și alte țări. Numărul este în continuă creștere.

20.02. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE va finanța procurarea de armament pentru Ucraina.

„Pentru prima dată, UE va finanța achiziția și livrarea de arme și echipamente către o țară atacată. De asemenea, întărim sancțiunile împotriva Kremlinului”, a declarat președinta Comisiei Europene.

19.40. Țările care și-au închis spațiul aerian pentru aeronavele rusești!

19.34. Potrivit ministrului sănătății din Ucraina, Viktor Leașko, forțele de ocupație ruse au ucis 16 copii în timpul invaziei lor în Ucraina.

19.13. Rada Supremă a Ucrainei informează despre situația actuală pe toate fronturile.

# În acest moment, este relativ liniște în toată țara, cu excepția orașului Volnovaha, care a fost din nou reluat de armată ucraineană, și a periferiei nord-vestice a Kievului, unde armata rusă a încercat să avanseze în grupuri mai mari. „Au urmat aceeași strategie folosită mai devreme la Harkiv, dar au ajuns sub focul artileriei noastre și al rezistenței unităților de apărare teritorială”, scriu autoritățile ucrainene.
# O parte dintre forțele armate ruse a fost învinsă, o altă parte înaintează în prezent spre nord și se află în apărare la granițele celor 15, 20 și 40 de kilometri distanță de Kiev, intenționând să se distanțeze de artileria ucraineană. Asta înseamnă că s-au retras tactic, cel puțin în unele zone.
# În același timp, Ucraina primește ajutor militar din alte țări. S-a format o legiune străină pentru voluntari din alte țări, iar alte legiuni continuă să se formeze cu scopul a susține apărarea Ucrainei.

18.50. Comisia Europeană a luat mai multe decizii:
#1. închidem spațiul aerian al UE pentru aeronavele deținute de Rusia, înmatriculate rusești sau controlate de Rusia (nu vor putea ateriza, decola sau survola teritoriul UE);
#2. Rusia Today, Sputnik și filialele lor vor fi interzise în UE;
#3. un nou pachet de sancțiuni va lovi cele mai importante sectoare ale Belarusului.

18.25. Rada Supremă a Ucrainei a informat că forțele armate ruse au distrus cel mai mare avion din lume – AN-225 „Mriia”.

Acest lucru s-a întâmplat pe aerodromul Antonov din Gostomel aflat lângă Kiev. Restaurarea sa va costa mai mult de 3 miliarde de dolari, iar Ucraina asigură că Rusia va plăti pentru restaurarea acestuia.

Rusia a etichetat „Mriia” drept simbol al capacităților aviației ucrainene. AN-225 „Mriia” este gigantul aviației care deține recordul pentru capacitatea maximă de transport al mărfurilor, cel mai lung și mai greu din istoria capacității de monoîncărcare și de ridicare.

18.20. Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, despre discuțiile cu Lukașenko: „Am avut o discuție telefonică cu Aleksandr Lukașenko. Nu vreau ca din Belarus să zboare în Ucraina avioane, elicoptere și rachete. Nu vreau ca trupele să vină din Belarus în Ucraina. El m-a asigurat în privința asta. Voi spune sincer, nu prea cred în rezultatul acestei întâlniri, dar lasă-i să încerce. Ca ulterior, niciun cetățean al Ucrainei să nu aibă îndoieli că eu, în calitate de președinte, n-am încercat să opresc războiul, când a existat o nesemnificativă, dar totuși șansă”.

17.57. Portugalia, de asemenea, își închide spațiul aerian pentru aeronavele rusești, acest lucru a fost anunțat de către Cabinetul Ministrului de Stat pentru Afaceri Externe al Portugaliei.

17.23. Ca urmare a unui atac aerian al trupelor ruse la Gostomel, lângă Kiev, a fost distrus cel mai mare avion din lume AN-225 „Mriia”, notează Hromadske.

Avionul a existat într-un singur exemplar și a fost fabricat în Ucraina, fiind destinat pentru transportul navei spațiale „Buran”.

16.55. Peste 100 000 de persoane au participat duminică la un marș de solidaritate cu Ucraina, la Berlin. Participanții erau îmbrăcați în culorile drapelului Ucrainei (galben și albastru), transmite afp.com.

16.21. Alte două țări care au închis spațiul aerian pentru aeronavele ruse sunt Canada și Spania.

15.45. Compania feroviară germană Deutsche Bahn a lansat astăzi curse speciale pentru refugiații ucraineni din Polonia spre Germania. Instituția informează că va fi necesar doar pașaportul sau cartea de identitate ucraineană pentru a beneficia de această oportunitate.

15.34. Ucraina a acceptat să meargă la negocieri cu delegația Federației Ruse. Un anunț în acest sens a fost publicat pe pagina oficială a Președinției Ucrainei. Întâlnirea va avea loc la granița din Ucraina și Belarus (în regiunea râului Prâpeat).

Președintele Republicii Belarus a asigurat partea ucraineană că pe parcursul negocierilor și până la întoarcerea delegației toate avioanele, elicopterele și rachetele plasate pe teritoriul Belarusului vor rămâne la sol.

https://www.instagram.com/p/Cae48NPgo_j/?utm_source=ig_web_copy_link

15.24. Putin, ca răspuns la declarațiile „agresive” din Occident, a ordonat să transfere forțele de reținere din armata rusă din regim pasiv într-un mod special de luptă.

Prin forțele de reținere, Putin a făcut referire și la arme nucleare.

15.10. Serviciul Grănicer de Stat al Ucrainei mulțumește Republicii Moldova și Maiei Sandu pentru ajutorul acordat cetățenilor ucraineni, inclusiv pentru produsele alimentare care au fost oferite ucrainenilor ce stau la coadă la punctul de control Moghilău.

15.08. Alte trei țări care au închis spațiul aerian pentru aeronavele ruse sunt: Franța, Regatul Țărilor de Jos și Norvegia, scrie currenttime.tv.

14.41. Ucraina cere ca operatorii ruși să fie deconectați de la roaming în țările UE, notează Rada Supremă a Ucrainei.

14.22. Serviciul Grănicer de Stat al Ucrainei a anunțat că, începând cu ziua de 28 februarie, toate punctele de trecere a frontierei de la granița cu Federația Rusă și Belarus vor fi închise temporar. La fel, vor fi închise temporar și punctele de trecere a frontierei spre regiunea transnistreană.

14.09. Consiliul de Miniștri al Italiei anunță despre blocarea spațiului aerian pentru aeronavele ruse.

 

13.24. Președintele Ucrainei cere Curții Internaționale de la Haga să tragă Rusia la răspundere „pentru denaturarea conceptului de genocid pentru a justifica agresiunea”.

Ucraina, scrie Zelenski, cere instanței să ordone Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare și îi propune să programeze o audiere pentru săptămâna viitoare.

13.11. Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat că aproximativ 4 300 de soldați ruși sunt morți. Totodată, subliniem faptul că Ministerul Apărării al Federației Ruse până la momentul actual nu a raportat date sau detalii despre decese.

Ministerul Apărării al Ucrainei mai menționează că cifrele sunt orientative, deoarece este extrem de greu de obținut date concrete imediat după luptă.

12.56. Prima Sursă informează că în mediul online circulă informații false precum că Republica Moldova ar urma să se implice militar în Ucraina.

„Republica Moldova este un stat neutru și va continua să acționeze prin prisma acestui principiu constituțional. Țara noastră nu este implicată în niciun fel în conflictul militar din Ucraina. Autoritățile iau toate măsurile pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor noștri să nu fie afectate de evoluțiile din regiune.

Îndemnăm cetățenii să se informeze doar din surse oficiale și să nu distribuie informații neverificate ce pot cauza panică în societate. Trebuie să rămânem vigilenți și calmi”, se arată în nota informativă a Primei Surse din Moldova.

12.52. Foștii militari care și-au exprimat dorința de a apăra țara în timpul războiului din Ucraina vor fi eliberați din închisori și izolatoare, această informație a fost confirmată de către Procuratura Generală a Ucrainei, notează Hromadske.

12.44. Ministerul Transporturilor german a emis o notificare către misiunile aeriene că aeronavelor ruse le-a fost interzis să zboare în și peste spațiul aerian german. Interdicția se aplică începând cu 27 februarie 2022, ora 15.00. Este valabilă inițial trei luni. Potrivit currenttime.tv, Hans Dahlgren, ministrul pentru afaceri europene din Suedia, a declarat în cadrul unui interviu radio că și Suedia se alătură țărilor care blochează spațiul aerian pentru Rusia.

12.34. De la începutul atacului Rusiei împotriva Ucrainei, în locurile de refugii s-au născut șase bebeluși.

„Pe 25 februarie, noaptea târziu, în timpul bombardamentului de la Kiev, o femeie a născut o fetiță în metroul care servește drept adăpost pentru atacurile aeriene. Iar la Herson, la o maternitate amenajată într-un adăpost antibombă s-au născut doi băieți.

Pe 26 februarie, în timp ce suna semnalul alarmei aeriene, într-o maternitate din Colomeea, regiunea Ivano-Frankivsk, s-a născut o fetiță.

Și astăzi, pe 27 februarie, la Kiev s-au născut gemeni, tot în timp ce sirenele răsunau”, informează Rada Supremă a Ucrainei.

12.18. Belgia, de asemenea, își închide spațiul aerian pentru aeronavele rusești, acest lucru a fost anunțat de prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo.


12.00. Și Islanda anunță că-și închide spațiul aerian pentru aeronavele rusești.

11.43. Irlanda va închide spațiul aerian aeronavelor rusești, a declarat ministrul de externe Simon Coveney pe Twitter. De asemenea, spațiul aerian pentru Rusia îl vor închide Austria și Danemarca, scrie currenttime.tv.

11.32. Serghei Nikiforov, purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean Zelenski, a declarat că Kievul nu va lua parte la negocierile cu Rusia de la Gomel: „Nu vom fi acolo. Nu vom negocia cu precondiții”. Acesta a declarat că formatul de negocierii în Belarus într-adevăr a fost discutat, dar în ultimul moment, partea rusă a cerut ca armata ucraineană se depună mai întâi armele. Kievul și-a declarat disponibilitatea de a se întâlni cu partea rusă în orice loc neutru.

11.21. Consilierul președintelui Zelenski, Oleksei Arestovici, a susținut un briefing în care a raportat situația militară din Ucraina. „Dușmanul este demoralizat. Nu înaintează tare mult. Nu credeți în fake-urile că a ocupat orașul Harkiv. Totul este sub control. Eu consider că le-a rămas cel mult una sau două încercări să mai atace. Asta e din cauză că au suferit multe pierderi umane și acest lucru le-a stricat toate planurile.”

10.45. Federația Internațională de Judo i-a suspendat lui Vladimir Putin statutul de președinte de onoare și ambasador al organizației din cauza invaziei trupelor ruse în Ucraina.

10.37. Fotograful Vasilii Zeliznîi ne arată situația de la vama Palanca.

10.17. În curtea unui bloc cu 16 etaje din Kiev a avut loc o explozie. Conform informațiilor preliminare, decese nu au fost raportate, mai multe persoane au răni minore, șapte mașini au fost distruse, ferestrele și balcoanele au fost deteriorate.

Київська міська державна адміністрація – КМДА
Київська міська державна адміністрація – КМДА

10.12. Portugalia a suspendat examinarea cererilor cetățenilor ruși pentru „vizele de aur”, care sunt acordate cetățenilor străini în schimbul investițiilor, transmite currenttime.tv.

9.38. Zelenski s-a adresat cetățenilor din Belarus: „În războiul care se desfășoară acum, nu sunteți de aceeași parte cu noi, din păcate”. Și le-a urat ca la referendumul pentru modificarea constituției să facă «alegerea corectă»”.

Zelenski a mai spus că Kievul este de acord să negocieze cu Rusia în orice țară din care rachete nu zboară spre Ucraina.

https://www.instagram.com/tv/CaePZsZAjCP/?utm_source=ig_web_copy_link

9.33. Delegația rusă a sosit în Belarus pentru discuții cu Ucraina și este gata să le înceapă la Gomel, a declarat secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, scrie currenttime.tv.

În delegație au fost incluși reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Apărării și ai altor departamente ale Rusiei, inclusiv ai administrației prezidențiale, a precizat Peskov.

Anterior, consilierul șefului biroului lui Zelenski, Mihailo Podoleak, a declarat că Ucraina nu a refuzat negocierile, ci „refuză categoric orice condiții inacceptabile sau cereri de ultimatum ale părții ruse”.

9.24. Hotelul Național a fost vopsit peste noapte în culorile drapelului Ucrainei. De asemenea, pe el a apărut inscripția Нет войне.

Foto: Alexandra Ustinova

9.21. În briefingul de dimineață al Ministerului Apărării al Federației Ruse se afirmă că trupele ruse au distrus în total 975 de unități de infrastructură militară pe teritoriul Ucrainei. Orașele Herson și Berdeansk au fost complet blocate, în timp ce Ghenicesk și aerodromul Cernobaevka de lângă Herson au fost luate sub control. Partea ucraineană nu a confirmat sau infirmat aceste date.

9.12. MAI din Ucraina a anunțat că Mariupol, Kiev, Cernihiv și Harkiv se află complet sub controlul armatei ucrainene. „Inamicul a încercat să pătrundă în orașele noastre. Dar orașul Kiev, orașul Cernihiv, orașul Mariupol și orașul Harkiv sunt complet sub control ucrainean. În ciuda faptului că rușii își exilează diversioniștii și încep să distrugă infrastructura noastră, ne-am apărat toate orașele”, a declarat ministrul afacerilor interne al Ucrainei, Vadâm Denâsenko.

8.56. Președintele Zelenski a anunțat formarea unei noi unități – Legiunea Internațională de Apărare Teritorială a Ucrainei. Aceasta va avea personal străin care dorește să ia parte la respingerea agresiunii ruse.

„Tuturor străinilor care doresc să se alăture rezistenței în fața ocupanților ruși și protejării securității mondiale. Conducerea ucraineană invită doritorii să se alăture forțelor de apărare teritorială”, se arată într-un comunicat de pe Facebook.


8.49. „Finlanda s-a alăturat listei țărilor care intenționează să-și închidă spațiul aerian pentru avioanele rusești ca răspuns la războiul rusesc împotriva Ucrainei”, potrivit Timo Harakka, ministrul transporturilor și comunicațiilor al Finlandei.

8.28. Și în Nova Kahovka au intrat soldații ruși. În oraș au fost scoase drapelele Ucrainei, potrivit primarului localității, scrie Unian.


8.23. Potrivit președintelui administrației raionului Harkiv, în această dimineață în oraș au pătruns militarii ruși. Oficialul roagă locuitorii să nu iasă din casă. „Armata ucraineană va face tot posibilul ca să alunge inamicul”, a scris acesta pe Facebook.


7.39. Autoritățile de la Kiev spun că situația din oraș este acum calmă, capitala se află sub controlul deplin al Forțelor Armate ale Ucrainei: „Au fost câteva lupte cu grupuri de sabotaj pe timp de noapte”, a declarat Mâkola Povoroznâk, primul adjunct al șefului administrației de stat a capitalei.

7.21. Grupul de hackeri Anonymous a informat că a spart site-ul guvernului cecen.

7.15. Autoritățile din Ucraina au emis o circulară informativă despre cum trebuie să se protejeze oamenii în caz de accidente chimice în contextul în care pe parcursul nopții rachetele rusești au nimerit într-un depozit cu deșeuri nucleare, într-o conductă cu gaz și într-un depozit de petrol:
# închideți ferestrele și nu le deschideți fără urgență. La deschidere, atârnați de ele o țesătură umedă, schimbați-o periodic;
# evitați șederile lungi în aer;
# folosiți sistemul de aer condiționat și purificarea aerului;
# efectuați curățarea umedă regulat;
# dacă simțiți miros de fum, puneți imediat o masă udă și izolați ferestrele și găurile ușilor cu țesături umede;
# creșteți consumul de lichide, se recomandă consumul de apă sărată și minerală;
# de câteva ori pe zi, faceți duș, spălați-vă pe nas și pe gât;
# dacă aveți probleme cu boli cardiovasculare, consultați medicul.

7.14. Pe site-ul change.org a fost lansată o petiție de impeachment a președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. În textul mesajului se spune că: „Pe 24 februarie, Vladimir Putin a decis să atace statul vecin pașnic independent – Ucraina. Această agresiune nu este motivată de nimic, Ucraina nu a amenințat niciodată și nu a putut amenința securitatea Rusiei. Justificarea pe care Vladimir Vladimirovici a prezentat-o ​​publicului nu are temei.

Ca urmare a acestei agresiuni, oamenii mor pe teritoriul Ucrainei, infrastructura și economia sunt distruse. Scopul declarat al operațiunii este înlăturarea președintelui și a guvernului care au fost aleși legal prin alegeri recunoscute de întreaga lume.

Rusia ar putea fi izolată pentru totdeauna de economia mondială, condamnând populația sa multimilionară la sărăcie și degradare tehnologică. Toate acestea pot fi interpretate doar ca o încercare de a dăuna poporului Rusiei.

Cer ca Duma de Stat a Federației Ruse să inițieze demiterea lui Vladimir Vladimirovici Putin din funcția de președinte al Federației Ruse, în conformitate cu articolul 93 din constituție, ca vinovat de înaltă trădare și de crime de război.”

În prezent, petiția a fost semnată de 52 000 de oameni.

4.11. Rada din Ucraina anunță că rachetele rusești au împușcat un depozit de deșeuri nucleară. Potrivit Inspectoratului de Reglementare Nucleară de Stat al Ucrainei, Rusia a bombardat Kievul cu toate tipurile de arme aeriene și rachete disponibile. Obuzele au lovit locul de eliminare a deșeurilor radioactive al filialei din Kiev a „Asociației Radon”.
În prezent, este imposibil să se evalueze amploarea distrugerii.

Conform evaluării preliminare a Inspectoratului de Reglementare Nucleară de Stat din Ucraina, nu există nicio amenințare la adresa populației din afara zonei de protecție sanitară.

3.0. Ministerul Apărării al Ucrainei informează că au fost primite deja sute de apeluri de la ruși care își caută rudele din armata rusă care au fost capturate în Ucraina.

„Soldaților ruși capturați li se oferă posibilitatea să-și sune familia. Pentru a opri războiul, avem nevoie de cât mai mulți ruși care să știe despre pierderile lor în Ucraina”, se arată într-un comunicat emis de autoritățile din Ucraina.

Linia fierbinte „Întoarceți-vă în viață din Ucraina”: +380894201860, +380894201861, +380894201862.

2.32. Serviciul de Comunicații Speciale de Stat al Ucrainei a confirmat explozia unei conducte de gaz la Harkiv, transmite currenttime.tv.

1.42. În urma bombardamentelor de la Harkiv, o clădire rezidențială a fost parțial distrusă, a declarat procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, pe pagina sa de Facebook. Informații despre victime sunt încă în curs de clarificare.

Irina Venediktova

1.22. În orașul Vasâlkiv din regiunea Kiev, după un atac cu rachete rusești, un depozit de petrol este în flăcări. Primara orașului, Natalia Balasinovici, a confirmat că depozitul de petrol a fost aruncat în aer: „Dragă comunitate din Vasâlkiv, vezi tot ce se întâmplă. Vedeți focul. Din păcate, depozitul de petrol din Kriuciki este în flăcări”.

RFE/RL/Marian Kushnir

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 26 februarie puteți vedea în acest material.

Evenimentele care au avut loc pe parcursul zilei de 25 februarie în Ucraina le puteți vedea în acest material.

Toate evenimentele care s-au întâmplat pe parcursul zilei de 24 februarie le puteți vedea în aranjare cronologică în acest material.

Pe 22 februarieConsiliul Federației din Rusia a primit o solicitare din partea lui Vladimir Putin, care a cerut utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. În cele din urmă, consiliul, într-o ședință deschisă, a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate.

Pe 21 februarie 2022Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk.

Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți aici cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de 21 februarie 2022.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente