Solidari pentru asigurarea învățământului la distanță tuturor elevilor

petru

Această pandemie care a adus atâtea tragedii și a aruncat omenirea într-o criză fără de precedent, de fapt, trebuie privită și ca pe o oportunitate de a analiza dezvoltarea sistemului educațional. Astfel, partenerii proiectului „Educație Online” – Fundația Soros-Moldova și ATIC – s-au alăturat inițiativei Primăriei municipiului Chișinău și a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

„În aceste momente în care Republica Moldova trece printr-o criză, inclusiv educațională, ne bucurăm, în calitate de asociație reprezentativă a sectorului de tehnologii informaționale și telecomunicații, să ne alăturăm inițiativelor pentru educație. Oferirea suportului tehnic este foarte necesară în contextul în care fiecare elev și profesor este nevoit acum să folosească platformele online de studii. O astfel de inițiativă, cum este Educație Online, nu ar fi posibilă fără ajutorul tuturor actorilor implicați, a companiilor, donatorilor și a întregii echipe de voluntari. Sperăm că prin micul nostru aport vom schimba educația din țara noastră și vom ajuta ca acele lecții de informatică, matematică, fizică, chimie să ajungă în casele tuturor elevilor. Am oferit ajutor prin echipamente, asigurarea conexiunii la internet, asigurarea transmisiunilor online și la TV a lecțiilor care sunt pregătite de către specialiștii în domeniu, astfel ca fiecare elev și profesor din Republica Moldova să poată avea acces la resursele educaționale necesare”, a precizat Marina Bzovîi, directoare executivă, ATIC.

Sistemul educațional așteptă să fie înnoit și regândit anume pentru a fi adaptat la noile provocări, la multitudinea de probleme și necesități, la noul specific atât al economiei, cât și al tehnologiilor moderne din societatea în care trăim astăzi.

Omenirea, marea majoritate a statelor lumii nu au putut să-și permită să ia o pauză acum pentru a se gândi în profunzime la toate întrebările legate de sistemul educațional. Ce este un sistem educațional, care este rolul acestuia, care e rolul învățătorului? Acum este perioada în care putem experimenta diverse instrumente și putem pune în practică diferite soluții, pentru a vedea care sunt cele mai potrivite. Fundația Soros-Moldova a fost mereu dedicată susținerii sectorului educațional, a făcut acest lucru pe parcursul a mai multor ani prin oferirea de burse studenților, susținerea diferitelor cercetări în domeniul educației, prin elaborarea de politici publice etc.

Astăzi, susținem această inițiativă de creare a conținutului video pentru învățarea la distanță, încercăm să o susținem cu resursele existente, deoarece credem că este o soluție inovativă și necesară. În cele ce urmează, vom încerca să continuăm acordarea susținerii în domeniul educațional. Sperăm foarte mult ca lecțiile învățate din această perioadă să fie puse în practică și în perioada de post pandemie”, a menționat Petru Culeac, director executiv, Fundația Soros-Moldova.

Proiectul „Educație Online” este implementat de către Primăria municipiului Chișinău și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, cu sprijinul Fundației Soros-Moldova, al Universității Tehnice a Moldovei, al Emisiunii Edu Tolk, al Crunchyroll, al Asociației Naționale a companiilor din domeniul TIC și al Academiei de Inovare și Schimbare prin Educație.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente