Rezultatele primei etape a proiectului Educație Online

cover

Proiectul Educație Online a ajuns la finalul primei faze de implementare, în care s-a reușit să se producă 2 150 de lecții video încărcate și stocate în biblioteca digitală. Materialele educaționale digitale vor servi drept suport elevilor, părinților și profesorilor pentru finalizarea anului școlar 2019/2020.

Despre rezultatele primei faze a proiectului Educație Online și despre cum s-au desfășurat activitățile, primarul general al capitalei a venit cu mai multe informații.

„Educație Online este un proiect implementat de către Primăria municipiului Chișinău împreună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Ideea creării unei platforme digitale a venit odată cu declanșarea situației pandemice în Republica Moldova, iar la inițiativa municipalității, s-au alăturat reprezentanții ministerului, precum și mulți alți parteneri.

A fost o idee ad-hoc prin care ne-am propus să susținem elevii, profesorii și părinții. Aceste 2 150 de lecții video s-au filmat în mai puțin de trei săptămâni, s-a muncit mult și foarte rapid, cu multă, multă dorință. Lecțiile se montau și se editau la fel de repede, după care, treptat, au fost încărcate în bibliotecă și pe canalele de YouTube. Ne bucură faptul că proiectul este accesibil atât în țară, cât și peste hotare. Suntem mândri și ne dorim continuarea acestuia”, a menționat Ion Ceban.

În cadrul platformei educatieonline.md se regăsesc și alte lecții video, precum și resurse educaționale deschise, care vin drept o suplinire a procesului de învățare.

„Pe educatieonline.md sunt în jur de 150 de lecții video pentru pregătirea examenelor gimnaziale și a examenelor de bacalaureat, care au fost elaborate de către Clasa Viitorului. Totodată, sunt puse la dispoziție peste 500 de resurse educaționale deschise, 260 de manuale digitale, prezentări, exerciții etc. 

Alte aspecte pe care am dorit să le punem în evidență sunt rubricile: Asistență parentală/Dezvoltare personală și Sfatul psihologului. Ne-am gândit că aceste lucruri nu trebuie neglijate, mai ales acum, în această perioadă dificilă. A fost elaborat un șir de lecții de dezvoltare personală pentru elevi și părinți, lecții despre securitate, o parte au fost preluate printr-un parteneriat cu IGSU România, restul au fost filmate la stațiile de pompieri de la noi.

Suporturile care conțin sfaturi de la psihologi și experți în domeniu au fost elaborate pentru toate cele trei categorii: elevi, părinți și profesori”, a precizat primarul general.

Educatieonline.md pune la dispoziție lecții video pentru elevii claselor I-XII, la toate disciplinele școlare, în limba română și limba rusă.

„Platforma a înregistrat, în ultima săptămână, 73 000 de utilizatori în total, dintre care 53 000 de utilizatori noi, precum și aproximativ 180 000 de sesiuni efectuate de către utilizatorii platformei, care au generat 689 000 de vizualizări ale materialelor video. Și canalele de YouTube Educație Online în română și rusă continuă să fie folosite și să adune indicatori de performanță. S-au înregistrat:

— 783 500 de utilizatori în total;

— 196 800 de utilizatori unici.

Ne bucură aceste rezultate, ne bucură că elevii, împreună cu părinții și profesorii, folosesc platforma și lecțiile video pentru a continua procesul de învățare la distanță”, a prezentat primarul.

Din primele zile de la lansarea proiectului, lecțiile video au început să fie difuzate și la TV, din motiv că peste 17 000 elevi (circa 20 %) nu dispun de computere, utilizând alte mijloace tehnice decât computerul.

„Toate lecțiile video continuă să fie difuzate la mai mulți operatori IPTV din țară: Moldtelecom, StarNet, Arax și la TV Sat în regiuni: Dondușeni, Drochia și Orhei. Aceștia ne-au oferit câte 24 de canale TV din grila lor de emisie. La aceste canale care au fost create special, materialele video sunt rulate continuu pentru ca utilizatorii să poată accesa și găsi mereu lecțiile de care au nevoie.

De exemplu, StarNet ne-a oferit primele date din monitorizarea proprie pe luna mai, care arată că, zilnic, peste 1 500 de oameni privesc cele 24 de canale educaționale.”

Etapa a doua a proiectului Educație Online se preconizează pentru toamna anului curent.

„Pentru faza a doua a proiectului Educație Online, se propune ca biblioteca să fie suplinită cu același număr de lecții ca și în prima etapă, ceea ce va reprezenta circa 4 500 de lecții video în total, disponibile pe platformă. În acest sens, am semnat un Memorandum de cooperare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, prin care ne propunem să îmbunătățim platforma, calitatea lecțiilor filmate și accesibilitatea mai multor instrumente necesare în învățarea online, dar și în procesul de învățare clasică. Etapa a doua va fi o provocare și mai mare pentru noi.

Primim zilnic mesaje de la cei care folosesc platforma – mesaje de mulțumire, dar și mesaje în care sunt depistate unele erori sau se propun unele idei de îmbunătățire. Noi suntem deschiși și primim cu mult respect acest feedback, deoarece doar așa vom putea dezvolta un produs de calitate.
Le mulțumim tuturor care ne-au susținut și care au lucrat zi și noapte pentru un proiect atât de frumos și util”, a expus Ion Ceban.

Proiectul Educație Online este implementat de către Primăria municipiului Chișinău și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, cu sprijinul Fundației Soros-Moldova, Universității Tehnice a Moldovei, Emisiunii Edu Tolk, Crunchyroll, Asociației Naționale a companiilor din domeniul TIC și Academiei de Inovare și Schimbare prin Educație.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente