Românii sunt așteptați în Marea Britanie să lucreze și invitați de publicația economică, The Economist.

Săptămânalul britanic The Economist publică în ediția sa printată din 21 decembrie, sub titlul “Sunteți bineveniți!”, o scrisoare deschisă adresată cetățenilor români și bulgari în care îi invită pe aceștia să vină în Marea Britanie pentru a munci de la 1 ianuarie 2014, când Londra va ridica restricțiile temporare impuse românilor și bulgarilor pe piața forței de muncă britanice, scrie Agerpres.

“Ziarele din Marea Britanie sunt pline de povești despre sărăcia, criminalitatea și setea voastră de bunăstare. Politicienii britanici se plasează contra normelor europene privind libera circulație care vă permit să veniți aici și fac eforturi pentru a vă face mai dificil accesul la ajutoare. Populația britanică este mai ostilă decât germanii sau francezii: aproape jumătate dintre britanici cred că guvernul lor trebuie să vă interzică (accesul) în țară chiar dacă acest lucru este contrar legii.

Ați putea avea, prin urmare, impresia că nu sunteți bineveniți. Dar sunteți. În numele țării gazdă a publicației The Economist, vă invităm să veniți și să lucrați aici! Începând de la 1 ianuarie, puteți merge oriunde în Uniunea Europeană. Sperăm că mulți dintre voi vor alege Marea Britanie. Deși liderii noștri par să fi uitat, Marea Britanie a pledat pentru aderarea țării voastre la UE, știind că într-o zi veți bate la ușa noastră”, scrie The Economist, în scrisoarea deschisă adresată cetățenilor români și bulgari, publicată și în ediția online.
Parcursul va fi greu la început. Dar istoria multor valuri de imigrație ne arată că, nu după prea mult timp, veți fi fost integrați confortabil în societatea britanică. Nu este vina voastră faptul că mulți dintre compatrioții noștri nu vă vor. În parte, problema este reprezentată de polonezi. În urmă cu zece ani, când Marea Britanie a fost una dintre cele trei țări care și-au deschis porțile pentru ei (polonezi, n.r.), guvernul le-a promis alegătorilor că doar câteva zeci de mii de polonezi vor veni și probabil nu pentru o perioadă lungă. În schimb, au sosit peste jumătate de milion.

Și, la fel ca muncitorii care tăiau varza sau zugrăveau pereții (luând locul unor muncitori britanici prin simplul fapt că ei veneau la muncă la timp), ei s-au dovedit a fi ființe umane care s-au stabilit aici și au avut copii. Nu eram deplin pregătiți pentru acest lucru. Dar dacă liderii noștri au greșit acum zece ani în legătură cu numărul de polonezi și alți est-europeni care urmau să vină în Marea Britanie, ei greșesc și mai mult acum în legătură cu efectele asupra țării — continuă publicația britanică.

Sursa: Ziarul Național