(video) Discursul lui Vlad Filat la EuroMaidan

filat7dec13h1
Foto: Vlad Filat pe scena EuroMaidan-ului. PC: pldm.md

Astăzi, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a ţinut un discurs în faţa participanţilor la acţiunea pro-europeană din centru oraşului Kiev, Ucraina.

Filat a vorbit în faţa celor prezenţi pe Euromaidan, a transmis un mesaj de încurajare poporului ucrainean şi şi-a exprimat solidaritatea cu cetăţenii care doresc să trăiască într-un stat european.

“Europa este astăzi cu ochii pe Kiev, pe Euromaidan. Puterea Ucrainei stă în unitate. Nimeni nu poate să fure poporului ucrainean viitorul şi libertatea. În această piaţă văd cetăţeni europeni care merită să beneficieze de toate drepturile care beneficiază celelalte ţări din Uniunea Europeană. Vă doresc un viitor european. Trăiască Ucraina, trăiască Europa”, a spus Vlad Filat.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat a vorbit în faţa cetăţenilor ucraineni alături de preşedintele Partidului „Udar”, Vitalii Kliciko,  ex-Preşedintele Georgiei, Mihail Saakashvili, vicepreședintele Partidului Popular European, Jacek Saryusz-Wolski, ex-preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, Preşedintele Comitetului pentru afaceri externe din Parlamentului European, Elmar Brok, alţi politicieni.

Iată și discursurile celor doi politicieni în fața Maidanului. Saakașvili a citit de pe foaie în limba ucraineană, iar Filat nu a riscat și a cuvântat în limba rusă:

 

Mai jos aveți declarațiile ex-premierului Flad Filat și a fostului președinte georgian, Mihail Saakașvili, la sediul Reședinței Naționale. Cuvântările vin în sprijinul protestelor de la #euromaidan.

Vlad Filat a spus: ”Reieșind din experiența noastră, știm ce înseamnă încercarea de a ne fura visul european, încercarea de a interveni în hotărârile noastre suverane. Pentru noi e vital ca Ucraina să facă parte din procesul comun de integrare europeană.”

 

La rândul său, Saakașvili a precizat că ei nu au venit pentru a susține o anumită forță politică, nu cer nimic, doar își expun solidaritatea către poporul ucrainean pentru un viitor mai bun. Fostul lider georgian a criticat Rusia că vine doar cu amenințări și nu poate oferi nimic bun.

 

Maidan ”Nezalejnosti”, 7 decembrie 2013
Maidan ”Nezalejnosti”, 7 decembrie 2013. PC: Pavel Podufalov

Între timp, se zvonește precum Viktor Ianukovici a semnat deja un acord cu Federația Rusă, în vederea aderării la Uniunea Vamală. Se presupune că semnarea a avut loc la Soci, iar Informația a fost difuzată de editorul The Economist, Edward Lucas. Pe lângă asta Ianukovici ar urma să primească de la Putin 15 miliarde de dolari SUA. De asemenea, Ianukovici și Putin planifică încă o întâlnire la Moscova, în 17 decembrie curent.

Taguri: #Ucraina
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente