Marian Cepoi: „Încurajez colegii ucraineni să nu cedeze”

1426730_648229981866250_632965513_n
Foto: Marian Cepoi, expert IDIS Viitorul

Marian Cepoi magistru în domeniul Relațiilor Internaționale și expert IDIS Viitorul ne-a explicat de ce susține acțiunea #Euromaidan și ce ar face dacă la noi s-ar organiza proteste de asemenea amploare.

#diez 1: Cum explici ce este “Euromaidan?”  

#Marian Cepoi: Euromaidan este piața independenței din Kiev, care după revoluția portocalie din 2004 a obținut și prefixul ,,euro”. Acum însă, Euromaidanul este un câmp de luptă, sau un camping unde protestele au devenit permanente.

#diez 2: Dacă ar avea loc un asemenea protest de amploare ca și în Ucraina, ai participa? De ce? 

#Marian Cepoi: Răspund simplu: la protestele din aprilie 2009 am fost trup și suflet pentru schimbarea puterii comuniste. Desigur că aș mai participa și cred că încă vom lupta, asemenea ucrainenilor, pentru viitorul nostru european.

#diez 3: Ce rezultat crezi că va avea acțiunea “Euromaidan”?

#Marian Cepoi: Situația politică de la Kiev este una foarte complicată. O soluție foarte apropiată nu se întrezărește. Deși jumate de milion au protestat duminică, iar în timpul săptămânii zeci de mii de ucraineni se află permanent în piață, guvernanții de la Kiev nu și-au schimbat măcar atitudinea. Președintele Ucrainei insistă în continuare pe un vector estic, acesta a vizitat China și apoi direct pleacă la Moscova. Acest lucru nu poate fi interpretat altfel decât începutul unei strânse colaborări cu estul și nicidecum cu Uniunea Europeană, așa cum vrea poporul. Se vorbește că Ianukovici și Putin au ajuns deja la o înțelegere durabilă. Pe de altă parte, premierul ucrainean ațâță spiritele dintre excitata tabără a pro-europenilor și cea a pro-rușilor. Azarov a declarat că dacă protestatarii vor bloca în continuare sediul executivului și alte clădiri guvernamentale, în câteva zile țara ar putea ajunge într-o criză, iar oamenii nu vor mai primi salarii și pensii. Această declarație poate crea premizele unui război civil între pro-europenii și pro-rușii din Ucraina. Cred că protestele vor mai dura, iar în zilele de weekend se așteaptă iarăși manifestări în masă. 

#diez 4: Ce mesaj ai transmite protestatarilor din Ucraina?

#Marian Cepoi: Îi încurajez pe colegii din Ucraina să nu cedeze și să protesteze pașnic în continuare măcar până la căderea guvernului actual și numirea unui nou prim-ministru. Un cabinet pro-european ar putea relua negocierile cu UE și chiar semna Acordul de Asociere fără dizolvarea Parlamentului și demisia Președintelui, lucruri aproape imposibile în condițiile de astăzi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente