(foto,video) Elevii protestează – nu vrem metode gestapo la BAC!

IMG_8855
Foto: Pe tot parcursul protestului tinerii au fost supravegheați de către forțele de ordine

După ce au protestat în weekend cu petarde în fața Guvernului împotriva regulilor de la bacalaureat, zeci de elevii au ieșit și astăzi în fața clădirii executivului.

Numărul tinerilor a fost unul destul de redus, aceștia motivându-se că sunt presați la liceu de către profesori. Tinerii au declarat că s-au mobilizat prin intermediul rețelelor de socializare. Unul din organizatorii protestului a declarat ca aceștia nu se vor opri aici cu manifestațiile. Aceștia planifică un marș al elevilor în toată țara. Elevii au scandat lozinci precum: „Vrem vacanțele înapoi”, „Jos Maia Sandu”, „Demisia”, „Nu suntem la pușcărie” etc.

 

IMG_8845
La protest au venit nu doar tineri ce urmează să susțină BAC-ul, dar și tineri mai mari care le sun alături
IMG_8820
Tinerii au venit cu pancarte la protest: „Doamna Sandu pune-ți camere în birou”
IMG_8822
Tinerii au venit cu pancarte la protest: „Nu suntem la pușcărie”
IMG_8823
Numărul elevilor care au protestat a fost mic
IMG_8883
Tinerii au venit cu pancarte la protest: „Profesorii sunt cu noi, Maia Sandu la gunoi”

Elevii protestatari au cerut demisia ministrului Maia Sandu pentru măsurile dure impuse pentru examenele de bacalaureat. Totodată revendicările tinerilor au fost diferite. În timp ce unii cereau să li se întoarcă vacanțele, alții au cerut ca programul școlar să fie simplificat deoarece aceștia nu reușesc să studieze tot materialul impus de curriculum-ul școlar.

IMG_8841

Iată câteva din revendicările elevilor:

– Ministerul Educației trebuie să organizeze urgent discuții deschise și transparente cu colective de elevi și pedagogi din toată țara în care să discute asupra metodologiei de organizare a examenelor de bacalaureat din 2014, iar până atunci cer stoparea adoptării acestui proiect;

– Centrele de BAC trebuie să fie centre de creație dar nu de detenție, astfel, cerând demontarea camerelor de supraveghere;

– Dacă domnii de la guvernarea doresc atât de insistent să lupte cu corupția, cerem ca ei să ne dea exemplu de demn de urmat. Așteptăm să demonteze camerele de supraveghere din centrele de BAC și să instaleze în birourile miniștrilor și deputaților;

– Banii folosiți pentru procurarea camerelor video de supraveghere, detectoarelor de metale și cele de bruiere a legăturii telefonice mai bine să fie cheltuiți pentru funcționalitatea școlilor care se planifică să fie optimizate.

Totodată, aceștia cer ca elevii care au obținut medalii la olimpiadele naționale să fie eliberați cu nota 10 din oficiu la BAC.

„Noi suntem împotriva copiatului, dar suntem împotriva condițiilor de pușcărie în care se petrec examenele”, a declarat unul din liderii protestatarilor.

Noi învățăm, dar aceste reguli sunt prea stricte pentru noi. Învățăm 12 ani ca la sfârșit să nu dăm BAC-ul? Suntem împotrivă ca să fim controlați la fiecare 5 minute cu detectorul de metale. Dacă nu vom fi auziți, o să ne organizăm și nu o să mai mergem la ore, nu o să mai avem nevoie de nimic. Mai bine plecăm de pe acum peste hotarele țării și muncim la negru, decât să învățăm 12 ani și la urmă să fim tratați cu așa o atitudine.” a declarat un licean din capitală.

 

Oamenii mai în vârstă nu susțin protestele tinerilor
Oamenii mai în vârstă nu susțin protestele tinerilor

La vederea elevilor ce protestau, persoanele mai în vârstă au condamnat acțiunile lor. „Eu am lucrat în sistemul învățământului și este o mare rușine că tineretul care trebuie să aibă cunoștințe, nu vrea să învețe. Pe timpul nostru dădeam examenele în fiecare clasă. Bravo Maia Sandu că a luat în dinți problema. Noi o susținem și cerem ca ea să nu cedeze în nici într-un fel. Tineretul în ziua de azi nu citește cărți, ei nu știu a completa o cerere. Rușine tinerilor care protestează”, a declarat un bărbat.

Maia Sandu nu are ce căuta în educație, ea este economist. Ea face reguli prea stricte, în nicio țară nu e așa de strict cum e la noi” și-a declarat nemulțumirea un tânăr protestatar, elev de la un colegiu.

Alături de liceeni la protest au venit, din solidaritate și împotriva regulilor stricte impuse, și câțiva tineri care deja sunt la facultate.

Pe tot parcursul protestului tinerii au fost supravegheați de către forțele de ordine. Într-un final la sfârșitul protestului câțiva tineri au fost lăsați să intre la audiențe la Ministerul Educației pentru a-și depune revendicările. Reamintim că proteste similare au avut loc în weekend în Chișinău și la Glodeni.

 

IMG_8856
Tinerii au făcut un cerc în jurul clădirii executivului, încercând să fie auziți cu ajutorul magafoanelor
IMG_8838
Elevi protestatari
IMG_8898
Elev prostatar
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente