„100 de răspunsuri” despre sănătate de la CNAM

IMG_0441
Foto: Mircea Buga, directorul CNAM la offline "100 de întrebări pentru CNAM"

Astăzi, 13 decembrie 2013, a avut loc un offline organizat de Compania Naţională de Asigurări în Medicină „100 de întrebări pentru CNAM” unde au fost adresate întrebări despre sănătate directorului acesteia, Mircea Buga.

În deschidere, Mircea Buga a vorbit despre finanțarea Sistemului de sănătate, care a început cu sistemul de asigurări obligatorii. „Sistemul nou are doua componente de bază: acumulările achitate de patroni și angajați, dar și transferul de la bugetul de stat 1,8 mln. de cetățeni, care probabil că va dispărea cu timpul, asemeni exemplului european și cheltuieli făcute pe baze de contract, în baza anumitor servicii pe carele procurăm. Avem pârghii și posibilitatea de control a acestora, prin intermediul direcției de evaluare și control.”

IMG_0439
Mircea Buga, directorul CNAM la offline „100 de întrebări pentru CNAM”

El a menționat ca sindicatele RM militează pentru personalizarea fondurilor, ceea ce contravine activităților sale. Personificarea fondurilor ar duce la favorizarea persoanelor bogate care pot să își permită și serviciile clinicilor private. Sistemul din Republica Moldova este apreciat din exterior, spune el, mai putin la noi.

Acest lucru s-ar putea datora și faptului că fiecare beneficiar dorește mai mult. Un exemplu elocvent ar fi Franța, unde aproximativ 70% din populație nu sunt mulțumiți de serviciul lor de asigurări.

IMG_0456
Jurnaliștii la offline „100 de întrebări pentru CNAM”

În continuare #diez îți prezintă răspunsurile oferite la întrebările adresate lui Mircea Buga:

#1. Spitalul de urgență are cel mai mare buget, după care Spitalul Republican. Un buget mare ar însemna peste 100 mln. de lei anual. O problemă în gestionarea fondurilor acordate este gestionarea contrar destinației a banilor alocați. O altă dificultate reprezintă faptul că manageri buni sunt mai puțini decât spitale în Republica Moldova.

În Tallin sunt doar două spitale, unul din managerii lor este economist.

#2. Plățile neformale duc la un rezultat neplăcut pentru un sistem de asigurări. Procurând o poliță de asigurări, te aștepți ca să beneficiezi de servicii gratuit, la fel cum și noi, CNAM, ne dorim.

#3. Informarea pacienților are loc prin intermediul campaniilor elaborate. În mare parte, informația despre domeniul sănătății vine de la medicul de familie. Problematic este faptul este că unii pacienți nu se interesează despre sistemul de sănătate.
CNAM merge și la cele mai importante instituții beneficiare pentru a le informa. Există și ghidul care conține aceste informații.

#4. Primele la polițe vor fi mărite în 2014. Patronatele sun nemulțumite datorită acestui fapt. Exemplu în acest caz vine Danemarca, unde se plătește în jur de 60% din salariu impozite. Sindicatele Sănătate sunt de acord cu această majorare, Sindicatele Agricultură au ieșit în stradă pentru a-și expune nemulțumirile.

#5. Lista medicamentelor compensate în ultimii trei ani s-a dublat, la fel ca și sume cheltuită pentru acestea. În 2014 se așteaptă o sporire de 17 la sută de la nivelul curent. Acum sunt în listă 200 de medicamente, pe când, în Europa ajung la o mie de medicamente.

#6. În lista medicamentelor compensate sunt incluse denumirile internaționale, denumirea medicamentului în sine, nu a mărcii comerciale.

Mircea Buga, directorul CNAM la offline "100 de întrebări pentru CNAM"
Mircea Buga, directorul CNAM la offline „100 de întrebări pentru CNAM”

#7. Există state unde persoanele sunt asigurate sută la sută, pentru că este specificat în lege. În RM, sunt asigurate în jur de 80% și ne dorim să ajungem la 96%.

#8. Persoanele care stau peste hotare mai mult de 180 de zile nu sunt obligate să procure polița de asigurare medicală. Când revin, au dreptul să achite doar lunile rămase până la sfârșitul anului.

#9. A fost încheiat contract cu Poliția de Frontieră prin care CNAM va avea acces la baza de date a persoanelor plecate peste hotare pentru a fi monitorizate.

#10. Fondul pentru pacienții tratați peste hotare este 1,2 mln. lei. Pentru anul viitor sunt planificate 10 transplante hepatice și 20 de rinichi.

#11. Din 1 ianuarie 2013 pacienții cu biletul de trimitere eliberat de medicul de familie vor avea posibilitatea să aleagă spitalul la care să fie deservit, în nouă zone.

Mircea Buga la offline CNAM
Mircea Buga la offline CNAM

#12. Polița de asigurare din formatul de hârtie se dorește a fi transformată în carduri de sănătate. Pentru acest fapt sunt necesari 3 mln. de euro pentru eliberarea cardurilor.

Din 28 noiembrie 10 000 de salariaţi din cadrul instituţiilor economice din sectorul public şi privat se vor întâlni faţă în faţă cu echipa CNAM pentru a discuta despre drepturile şi obligaţiile beneficiarilor în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (SAOAM). Mai mult, în luna februarie va fi lansat Centru de Relații cu Beneficiarii prin care vor fi oferite răspunsuri referitoare drepturilor și sfaturi pentru beneficiari. Potrivit proiectului, acesta va lucra non-stop.

Astăzi a avut cel de al doilea offline, dar și ultimul din acest an organizat de CNAM. Următorul se va desfășura în luna ianuarie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente