Vasile Năstase solicită un moratoriu ce vizează turismul: „Agenții n-au cum să întoarcă banii clienților pentru contractele semnate până la pandemie”

moldovaturism

Deputatul Vasile Năstase a făcut un demers pe numele premierului, prin care solicită instituirea moratoriului pentru contractele semnate până în data de 17 martie 2020, în urma rezilierii și obligativității de a rambursa banii consumatorului conform CC RM Art. 1 602 p. 9 sau, cel puțin, elaborarea unui proiect de lege care să fie prezentat și votat în regim de urgență de către parlament (până pe 15 mai), prin care p. 9 din Art. 1 602 din Codul Civil să nu producă efecte juridice asupra contractelor semnate până pe 17 martie 2020.

Criza pandemică s-a dovedit a fi dramatică pentru mai multe sectoare ale economiei Republicii Moldova. Astfel, începând din februarie 2020, agenții economici din Republica Moldova care activează în sectorul turismului (agenții de turism, operatori de turism, pensiuni agroturistice, hoteluri, societăți de transport de pasageri, ghizi de turism, restaurante etc.) suferă de o diminuare catastrofală a vânzărilor, pe de o parte, și de un val de cereri de la clienți de anulare a călătoriilor și recuperare a banilor plătiți, pe de alta.

Agenții economici din domeniul Turismului Emițător nu au cum să întoarcă banii pentru contractele semnate până pe 17 martie 2020, prin care consumatorul urma sa folosească produsul turistic pentru sezonul estival 2020 (martie-octombrie), deoarece au fost transferați de către organizator (și/sau intermediar) la prestatorii de servicii din străinătate și sunt consumați deja.

În acest context, deputatul Vasile Năstase a făcut un demers pe numele premierului prin care solicită instituirea moratoriului pentru contractele semnate până în data de 17 martie 2020, în urma rezilierii și obligativității de a rambursa banii consumatorului conform CC RM Art. 1 602 p. 9 sau, cel puțin, elaborarea unui proiect de lege care să fie prezentat și votat în regim de urgență de către parlament (până pe 15 mai), prin care p. 9 din Art. 1 602 din Codul Civil să nu producă efecte juridice asupra contractelor semnate până pe 17 martie 2020.

Vasile Năstase specifică faptul că din informațiile de care dispune, Asociația Națională a Agenților Economici de Turism din Moldova s-a adresat deja mai multor autorități ale statului – Ministerului Economiei și Infrastructurii, președintelui Igor Dodon –, dar deocamdată nu există o decizie fermă de sprijinire a turismului moldovenesc.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente