Ce se va întâmpla dacă Guvernul nu va fi învestit astăzi

img_3070
Foto: PC: gov.md

Preşedintele Republicii Moldova poate propune repetat aceeaşi candidatură la funcţia de Prim-ministru sau poate veni cu o altă candidatură în cazul în care la prima încercare de învestire a Guvernului Parlamentul îi acordă vot de neîncredere.

Precizarea a fost făcută de către şeful Direcţiei drept a Preşedinţiei Republicii Moldova, Alexandru Ohotnicov, contactat de IPN.

Ohotnicov a spus că rămâne la discreţia şefului statului să înainteze aceeaşi candidatură sau alta, bineînţeles după consultările cu fracţiunile parlamentare. „La a doua încercare, şeful statului nu trebuie să tărăgăneze cu numirea noului candidat. Dacă mâine Guvernul nu va acumula numărul necesar de voturi, atunci Preşedintele trece la consultări cu fracţiunile parlamentare şi desemnează altă candidatură sau aceeaşi. Termenul de 15 zile pentru prezentarea programului de activitate al Guvernului rămâne valabil”, a spus Alexandru Ohotnicov.

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, „în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau a blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul”. Parlamentul poate fi dizolvat şi dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente