„Fiind mai sensibili la problemele celor din jur, putem schimba un destin, dar și o societate întreagă.” Interviu cu Elena Botezatu

photo_2021-11-16_10-07-32

Elena Botezatu este directoarea executivă a Centrului Internațional „La Strada” din septembrie 2021. A făcut studii juridice și are experiență în analiza juridică a politicilor publice și de advocacy. Din 2014, Elena Botezatu a deținut diferite funcții în cadrul organizației. Dorința de a aborda lucrurile în complex și de a influența unele fenomene la nivel strategic, prin contribuții la un sistem întreg de măsuri de prevenire, de dezvoltare de capacități, de politici publice, a făcut-o să-și îndrepte privirile spre „La Strada”, încă de pe când își făcea studiile la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova.

 – Cum ați ajuns să activați aici? Povestiți despre dorința de a lucra într-o astfel de organizație?
 – Am fost tentată de anunțul de recrutare a unui consilier la Linia Fierbinte Anti-trafic. Trebuie să recunosc că știam puține despre ce este traficul de ființe umane, dar la acea etapă mi s-a părut atât de complex și important ceea ce face acest serviciu de consiliere telefonică, încât am decis să aplic. Interviul a fost despre atitudini, percepții, nivel de empatie față de categoriile vulnerabile de persoane. În timp, am înțeles cât de importante sunt, de fapt, aceste valori pentru organizație și de ce căutăm oameni de o anumită factură, care să rezoneze cu subiectul și cauza pentru care „La Strada” luptă.

Prima experiență în cadrul organizației „La Strada” a ajutat-o pe Elena Botezatu să realizeze importanța acțiunilor întreprinse, să consolideze pasiunea și dorința ei de a ajuta femeile și copiii care sunt supuși traficului și abuzului.

Îmi aduc foarte bine aminte primul apel la Linia Fierbinte Anti-trafic, primul caz de trafic de ființe umane pe care l-am consiliat. Ne sunase o femeie de până la 30 ani, care era exploatată sexual în Turcia. Tot ceea ce dorea femeia la acel moment era să fie găsit bărbatul care o recrutase și să fie pedepsit pentru ceea ce i-a făcut. Țin minte și acum starea pe care o aveam și un oarecare sentiment de neputință, întrucât tot ce puteam să fac era să o ascult, să aflu de la ea detalii despre locul unde se afla și să informez mai departe poliția.

După un an de activitate în calitate de consilieră la Linia Fierbinte, Elena a devenit manageră a serviciului. A urmat apoi o scurtă pauză, în care a făcut stagierea în avocatură. I s-a propus atunci să facă o cercetare despre implementarea Convenției de la Lanzarote în Republica Moldova. Era prin 2016, când mulți dintre reprezentanții autorităților publice nici măcar nu auzise despre această Convenție, deși ei erau responsabili de implementarea ei. A fost o experiență provocatoare și complicată, din care am învățat foarte multe despre ce se întâmplă în Moldova în domeniul protecției copiilor față de abuz și exploatare sexuală, spune Elena. Iată de ce, în 2017, când i s-a propus să fie Directoarea Programului Copii a Centrului „La Strada”, nu a stat prea mult pe gânduri.

 – Care sunt activitățile zilnice? Cum arată o zi de lucru la Centrul „La Strada”?
 – O zi în „La Strada” e plină cu de toate. Începe cu dorința de a merge la muncă, de a schimba spre bine viața cuiva. Ziua continuă cu întâlniri și discuții cu echipa, care lucrează cot la cot pentru a face mișca lucrurile spre bine. Aproape zilnic avem cel puțin un caz care e mai complicat, o istorie a unei femei ori a unui copil care poate stârni un spectru divers de emoții – de la compasiune, la neputință, furie. Toate pentru că ne implicăm mult în gestionarea fiecărui caz și pentru că fiecare istorie care ajunge în vizorul nostru contează. O zi în „La Strada” se încheie cu un sentiment de satisfacție – de la un simplu mulțumesc de la un copil sau femeie pe care le-ai ajutat, senzația plăcută că ai reușit să faci tot ceea ce ți-ai planificat, la  bucuria de a avea idei noi pentru o campanie ori pentru un eveniment pe care îl planifici.

 – Care este rolul și importanța Centrului „La Strada” pentru societatea noastră?
 – Abordăm subiecte sensibile, complicate, puțin explorate, care reprezintă cele mai grave încălcări ale drepturilor femeilor și copiilor. Violența sexuală, violența domestică, exploatarea sexuală online afectează persoanele din societatea în care trăim. Fiecare a patra femeie a trecut cel puțin o dată printr-o experiență de violență. Fiecare al zecelea copil a fost invitat să expedieze fotografii intime cu sine pe online. Rolul nostru e să scoatem aceste probleme din umbră, să sensibilizăm oamenii despre faptul că asta se întâmplă aici și acum, să le oferim pârghii pentru a ajuta aceste persoane și să creăm condiții la nivel legislativ, la nivel de politici, la nivel instituțional, că aceste probleme să fie soluționate treptat.

„La Strada” înseamnă oameni curajoși și empatici, care vor și pot să schimbe societatea spre bine. Efortul depus de fiecare membru al echipei îi ajută să depășească, împreună, situațiile dificile și problemele care apar pe parcurs.

 – Care au fost cele mai dificile situații și cele mai emoționante momente pe parcursul activității tale în această echipă?
 – Cele mai dificile situații sunt despre conștientizarea rolului organizației în tot ceea ce numim protecția femeilor și copiilor de orice formă de violență. E dificil când înțelegi că nu poți să le faci pe toate, că mandatul organizației ori serviciului pe care îl reprezinți poate asigura doar o parte din tot suportul de care are nevoie femeia ori copilul, că schimbarea nu depinde doar de tine, dar de o mulțime de factori externi, care nu întotdeauna pot fi gestionați ori prevăzuți. Lucrăm cu subiecte sensibile și înțelegem cât de greu le este femeilor și copiilor să vorbească despre experiențele prin care trec. E greu să poți câștiga încrederea persoanei prin câteva fraze spuse ori scrise. Cu atât mai mult, să nu pierzi contactul cu ea și să o faci să înțeleagă că nu are nicio vină în ceea ce i s-a întâmplat, că merită să se adreseze organelor de drept și că noi îi vom oferi în continuare tot suportul de care are nevoie, prin implicarea psihologilor și avocaților, de la primul contact cu sistemul de justiție.

Cred că cele mai emoționante momente sunt acele când oamenii pentru care lucrăm ne spun „mulțumesc„ ori atunci când observăm că viața unei persoane a fost schimbată spre bine și simțim că am contribuit și noi la asta. La fel de emoționante sunt situațiile când copiii care au fost ajutați la un moment dat revin la noi pentru a discuta cu psihologul sau cu avocata, care au reușit să îi câștige încrederea, ori recomandă serviciul altor copii care trec prin experiențe similare. Ori acele cazuri când destinele femeilor s-au schimbat spre bine, când au reușit să depășească experiența de violență și devin învingătoare, în tot sensul cuvântului…

De-a lungul celor 20 de ani de activitate, „La Strada” a lansat și implementat mai multe inițiative care vin să răspundă nevoilor femeilor și copiilor aflați în situații d risc de abuz și violență. După lansarea Liniei Fierbinți pentru migrație sigură și Anti-trafic 0800 77777, în 2009, a fost lansat și Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 08008 08008, iar în 2013 – platforma informațională www.siguronline.md.  Specialiștii din cadrul Echipei de Suport pentru Femei și Fete au oferit asistența juridică și psihologică pentru mai bine de 500 de femei și fete supraviețuitoare ale violenței în familie și violenței sexuale. Iar avocatul și psihologul din cadrul Echipei de Asistență a Copilului au ajutat peste 640 de copii care au trecut prin experiențe de abuz sau exploatare sexuală, inclusiv în mediul online.  De la lansare și până astăzi, „La Strada” a implementat peste 20 de campanii naționale de sensibilizare și advocacy, însă eforturile organizației nu se opresc aici.

 – Care este strategia Centrului pentru viitorii ani? Ce planuri și idei aveți și cum ați dori să vă poziționați?
 – Pentru viitor, ne-am propus să ne continuăm activitățile în vederea reducerii violenței sexuale față de femei și fete, a vulnerabilității copiilor la abuzul sexual online. Vom continua să promovăm drepturile persoanelor care au suferit de pe urma traficului și exploatării prin muncă. Strategia pe următorii ani e orientată pe dezvoltarea unor servicii noi. Ne-am propus să pilotăm servicii specializate pentru victimele infracțiunilor cu caracter sexual, să diversificăm serviciile de consiliere pentru femeile ce trec prin violență domestică și violență sexuală. Vorbind despre siguranța copiilor online, ne vom focusa mult pe consolidarea capacităților comunității școlare de a preveni și interveni în cazuri de abuz online, dar și pe consolidarea capacităților profesioniștilor implicați în investigarea și judecarea spețelor de abuz și exploatare sexuală a minorilor în mediul virtual. Vom încerca să dezvoltăm un serviciu nou de raportare a materialelor de abuz sexual asupra copiilor. În domeniul combaterii traficului de ființei umane, vom continua să oferim suport Guvernului în ajustarea cadrului normativ de identificare, referire și asistență a victimelor. Ne propunem să oferim suport autorităților în implementarea acordurilor bilaterale de angajare la muncă peste hotare a cetățenilor Republicii Moldova.

 – Ce mesaj ați dori să transmiteți membrilor societății în contextul aniversării de 20 de ani de activitate ai „La Strada”?
 – Cea mai importantă idee pe care aș vrea să o transmit în acest context este că schimbarea din noi poate schimba lucrurile – fiind mai sensibili la problemele celor din jur, observând fără a judeca, fiind alături fără a blama, fiecare dintre noi poate schimba un destin, dar și o societate întreagă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente