Cine sunt câștigătorii Premiului Nobel pentru chimie din acest an și pentru ce descoperire l-au obținut

Announcement of winners of the 2021 Nobel Prize in Chemistry in Stockholm
Foto: Claudio Bresciani/TT News Agency/via REUTERS

Cercetătorii Benjamin List şi David W.C. MacMillan sunt câștigătorii premiului Nobel pentru chimie în anul 2021. Aceștia au fost premiați pentru dezvoltarea unui nou instrument pentru construcția moleculară: organocataliza. Acest lucru a avut un impact mare asupra cercetării farmaceutice și a făcut chimia mai ecologică.

„Catalizatorii sunt instrumente fundamentale pentru chimiștii care construiesc molecule ce pot forma materiale elastice și durabile, pot stoca energia în baterii sau pot inhiba progresia bolilor. Cercetătorii credeau că există, în principiu, doar două tipuri de catalizatori disponibili: metale și enzime. Benjamin List și David MacMillan sunt distinși cu Premiul Nobel pentru chimie 2021 deoarece în 2000, ei, independent unul de celălalt, au dezvoltat un al treilea tip de cataliză. Se numește organocataliză asimetrică și se bazează pe molecule organice mici”, se arată într-un comunicat emis de nobelprize.org.

Organocataliza s-a dezvoltat cu o viteză uimitoare din 2000. Benjamin List și David MacMillan rămân lideri în domeniu și au arătat că catalizatorii organici pot fi folosiți pentru a conduce o mulțime de reacții chimice. Folosind aceste reacții, cercetătorii pot construi acum mai eficient orice, de la produse farmaceutice noi – la molecule care pot captura lumina în celulele solare.

În anul 2020, premiul Nobel pentru chimie a fost câștigat de cercetătoarele Emmanuelle Charpentier şi Jennifer A. Doudna pentru dezvoltarea unei metode de editare a genomului.

În 2021, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 1,1 milioane de dolari.

După atribuirea premiului pentru chimie, premiul Nobel pentru literatură, pe 7 octombrie, şi premiul Nobel pentru pace, pe 8 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 11 octombrie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente