A fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură 2020. Louise Glück a fost premiată pentru vocea sa poetică inconfundabilă

premiul nobel literatuea

Poeta americană Louise Glück a obținut joi Premiul Nobel pentru Literatură pentru anul 2020, informează site-ul oficial al acestor distincţii prestigioase.

Premiul Nobel pentru Literatură din 2020 a fost oferit Louisei Glück „pentru vocea sa poetică inconfundabilă care, cu o frumusețe austeră, face ca existența individuală să fie universală”.

Louise Glück a debutat în 1968 cu Firstborn și a fost aclamată drept una dintre cele și cei mai proeminenți poeți din literatura contemporană americană.

Deși Premiul Nobel pentru Literatură este oferit deja de 113 ani, doar 16 femei l-au obținut.

Laureații premiilor Nobel pentru literatură din 2018 și 2019 au fost anunțați împreună în 2019, după ce Academia Suedeză a decis să nu acorde prestigiosul trofeu anul trecut, pe fondul scandalului sexual care a afectat instituția.

Academia Suedeză a suspendat Nobel-ul pentru literatură anul trecut. Aceasta a fost implicată într-un scandal sexual care a izbucnit la sfârșitul anului 2017 și a avut ca punct culminant decizia, anunțată pe 4 mai 2018, de a suspenda Premiul Nobel pentru Literatură de anul trecut.

Regulile Fundației Nobel stipulează că premiile pot fi amânate cu un an. De la înființarea Premiului Nobel pentru Literatură, în 1901, Academia Suedeză a ales să nu îl acorde de șapte ori: în 1914, 1918, 1935, 1940 și între anii 1941-1943. În șase din cele șapte dăți, premiul a fost amânat cu un an după ce comitetul Nobel a stabilit că nominalizările nu întruneau criteriile menționate în testamentul lui Alfred Nobel.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente