Protest la Tbilisi. Mii de manifestanți au protestat împotriva violențelor asupra comunității LGBT+

03fcf86a-fdd0-44ab-bfc7-45bf7bba89bc_w1023_r1_s
Foto: Radio Europa Liberă

Mii de persoane au ieșit marți în stradă la Tbilisi, capitala Georgiei, pentru a denunța violențele împotriva comunității LGBT + produse cu o zi înainte și care au dus la anularea unui marș Pride, informează AFP, notează AGERPRES.

Printre manifestanții care s-au adunat și au protestat în tăcere în timpul serii în fața parlamentului din această țară caucaziană cu obiceiuri conservatoare se aflau mulți care fluturau steaguri curcubeu, precum și drapele ale Uniunii Europene.

Potrivit REL, activiștii LGBTQ au fost forțați să anuleze un marș pe 5 iulie după ce oponenții mișcării au atacat activiști și jurnaliști iar guvernul și biserica s-au pronunțat împotriva evenimentului. Cel puțin 50 de jurnaliști au fost atacați în diferite locații, inclusiv doi reporteri ai Serviciului georgian al postului de radio Europa Liberă.

Poliția a înconjurat zona pentru a-i proteja de cei aproximativ 200 de activiști anti-LGBT + care au organizat o contramanifestație în apropiere și au făcut mai multe încercări de a forța barajul.

„Nu putem tolera nicio formă de violență care vizează minoritățile din această țară”, a declarat pentru AFP una din persoanele prezente în apropierea parlamentului, Lili Chumburidze, un istoric de artă în vârstă de 48 de ani.„Homofobia nu aparține secolului 21”, a adăugat el.

„Suntem aici pentru a spune guvernului că respectarea drepturilor omului este pentru toată lumea”, a declarat un alt protestatar, Lacha Bigvava, un student în vârstă de 20 de ani.

Activiștii georgieni care au apără cauza LGBT + au renunțat luni la organizarea unui marș Pride după ciocnirile provocate de grupurile ostile.

Prim-ministrul georgian Irakli Garibașvili s-a pronunțat împotriva acestui eveniment.

Foarte influentă în Georgia, Biserica Ortodoxă a făcut apel, la rândul său, la o rugăciune publică, luni, împotriva paradei Pride.

Statele Unite, Uniunea Europeană și alte 16 țări au condamnat „atacurile violente asupra activiștilor, membrilor comunității și jurnaliștilor, precum și incapacitatea liderilor politici și religioși de a condamna aceste violențe”.

Deşi mentalităţile se schimbă încet în această fostă republică sovietică care doreşte să se apropie de Uniunea Europeană, violenţa homofobă continuă să se manifeste în mod regulat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente