Cum este privită Moldova cu ochii unui tânăr belgian care a călătorit în peste 50 de țări. Despre oameni, tradiții, prejudecăți și corupție

FotoJet

În acest interviu, Lucas, un tânăr belgian pasionat de călătorie și de relații interumane, ne va povesti despre experiența sa în Republica Moldova, despre aspectele pozitive și mai puțin frumoase pe care le-a observat în țara noastră, despre țările pe care le-a îndrăgit cel mai mult și despre sine.

Lucas este un tânăr originar din Belgia, care, în urma căutărilor de sine, a curiozității și a dorinței de experiențe noi, a ajuns să călătorească în peste 50 de țări, iar în prezent, explorează Republica Moldova. Tânărul își împărtășește experiența și impresiile acumulate în cadrul călătoriilor pe pagina sa de Instagram.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от L.U.C.A.S ?? (@luc_adventure)

Fiind întrebat despre patria sa, tânărul spune că nu și-a găsit niciodată locul în acea țară și s-a simțit întotdeauna foarte diferit de oamenii de acolo. Astfel, acum cinci ani, aventura sa a început cu o primă călătorie în Asia.

„Mi-am dat seama că trebuie să călătoresc singur și să-mi folosesc inteligența emoțională pentru a merge să întâlnesc oameni și să cunosc noi culturi. Am făcut o primă călătorie în Asia acum cinci ani. Cu ea mi-am și schimbat viața.”

La început, călătorea cu banii economisiți, iar de curând, a dezvoltat câteva afaceri online care îi permit să exploreze sau chiar să locuiască în diverse țări în care costul traiului este unul scăzut și să-și realizeze în continuare visurile.

Pentru Lucas libertatea și valorificarea acesteia este foarte importantă, el menționând despre sine că este o persoană flexibilă, empatică și grijulie. Cu toate că printre scopurile pe care le urmărește în aceste călătorii se regăsesc căutările de sine, autocunoașterea în profunzime și dezvoltarea multilaterală a propriei personalități, el accentuează că, în principal, totul e despre oameni.

„Îmi place să încerc să înțeleg oamenii. Mi-am dat seama cât de buni și de empatici pot fi. De asemenea, am dezvoltat o parte mai spirituală din mine în ultimii ani.”

A fost în SUA și în mai multe țări din Africa și Asia. De asemenea, a solicitat o viză pentru a merge și pentru a rămâne în Noua Zeelandă pentru câteva luni, dar a trebuit să își schimbe planurile din cauza pandemiei de coronavirus. Totuși, Luc afirmă că inima lui se află în țările estice și că simte nevoia să viziteze întreaga Europă de Est, pe care „o iubește profund”.

„Am vizitat 50 de țări din întreaga lume. Am vizitat toate țările din Europa de Est, cu excepția Belarusului și Ucrainei. Mai am doar câteva țări din Europa pentru a putea spune că am făcut «turul» continentului meu. Dar, desigur, cred că atunci când voi finaliza «turul Europei», voi dori să descopăr în același fel un alt continent.

Pentru a obține un șoc cultural de calitate, trebuie să faceți acest tip de călătorie. Imaginați-vă contrastul pe care îl puteți avea atunci când ajungeți în India, de exemplu, sau într-o anumită țară cu o cultură complet diferită. Necesită o adaptare reală, părăsirea zonei de confort. Prin acest gen de experiență crești cu adevărat, te cunoști pe tine însuți și îți schimbi percepția despre lume.”

Cum a ajuns în Moldova

Din primele propoziții, Lucas spune că s-a aflat „în întuneric” în legătură cu Moldova, aceasta fiind, aparent, o țară complet uitată în Europa.

„Probabil majoritatea oamenilor nici măcar nu știu unde se află pe hartă. Nu mai auzisem despre această țară până acum.”

Pentru a se informa, a găsit câteva videoclipuri pe YouTube. Cel mai vizionat videoclip pe care îl găsise avea circa 10 milioane de vizualizări și prezenta descrierea: „Moldova este țara cel mai puțin vizitată din Europa, am venit aici în capitala sa Chișinău pentru a vedea de ce… nu a durat mult până am găsit răspunsul”.

Totuși, el spune că nu a înțeles acest lucru, fiindcă întâlnise, în ultimele sale călătorii, oameni cu minte deschisă, care văzuseră multe țări și ei îi recomandaseră să viziteze Moldova, spunând că această țară are multe de oferit.

„Trebuia să înțeleg și să văd, am petrecut două luni în România, apoi am simțit că vreau să văd Moldova și trebuia să merg încolo… Am făcut alegerea corectă, mă simt exact în locul potrivit acum.”

„Este important să lăsați deoparte prejudecățile stupide și să vă hotărâți”

La capitolul așteptări-realitate, Lucas spune că nu aștepta nimic excepțional de la Moldova, dar din prima zi, a fost plăcut surprins. Primul lucru pe care l-a remarcat a fost felul de a fi al oamenilor și, mai exact, „cât de drăguți” sunt aceștia.

„Este important să lăsați deoparte prejudecățile stupide și să vă hotărâți. Toată viața am visat să fiu într-un loc în care oamenii știu să trăiască, care au educație și unde conexiunile cu ei se stabilesc cu adevărat simplu. Am găsit acest lucru în Portugalia, Kosovo, Albania și parțial în România. Am crezut că nu poate fi mai bine, dar m-am înșelat. Sunt aici de aproape o lună și nu am avut încă experiențe umane proaste, luând în calcul că am fost abia doar în oraș.”

Din perspectiva sa, femeile de aici sunt frumoase, au atitudine, caracter și „o anumită dulceață”. Bărbații, însă, sunt „puternici” și nu par prea emotivi, creând impresia că păstrează o mulțime de lucruri în interiorul lor, dar au adesea o inimă pură și sunt foarte curajoși și generoși.

„Nu există feminism aici, dar cred că fiecare își poate găsi echilibrul și poate respecta o anumită poziție.”

„Ca turist, nu m-am simțit niciodată considerat drept un «portofel pe picioare»”

În ceea ce ține de highlight-urile culturii noastre, Lucas a remarcat produsele locale precum: vinul, fructele și legumele de calitate, mâncarea tradițională, dar și diversitatea de tradiție și de cultură din fiecare regiune.

De asemenea, a mai indicat un aspect important, în mod special pentru turiști, precum conexiunea la internet, calificând-o drept una dintre cele mai bune din lume.

„Ca turist, nu m-am simțit niciodată considerat drept un «portofel pe picioare»; oamenii nu încearcă să mă înșele.”

Fie vorba de piețe, de restaurante sau de toate magazinele în general, Lucas spune că a avut parte deja de multe experiențe proaste în alte țări în care oamenii au avut intenții proaste, dar nu și aici.

În ceea ce privește peisajele, tânărul menționează că, cu siguranță, Moldova nu este țara care are cel mai mult de oferit, dar a reiterat că peisajele impresionante nu sunt tocmai ceea ce caută și că e sigur că va găsi locuri mai frumoase decât cele pe care le-a văzut până acum.

„Încerc mereu să obțin mai multe informații și voi continua să petrec mult timp aici, astfel cred că voi avea cu adevărat ocazia să văd niște locuri uimitoare. Unii localnici mi-au arătat deja locuri în împrejurimi și am întâlnit un șofer care mi-a sugerat o călătorie timp de patru zile pentru a vizita cele mai frumoase locuri din Moldova.

Traseul va include locații precum:
# Țâpova;
# Rudi și Soroca;
# Cobani-Buncărul sovietic-Rogojeni;
# Trinca-Fetești-Rezervația «LaCastel»-Brânzeni.”

„Există în mod evident o mulțime de corupție ca în toate țările sărace. Sunt conștient de dificultatea vieții de aici pentru localnici.”

Bazându-se pe propriile observații, Luc spune că, din păcate, comunicarea este uneori dificilă aici, deoarece oamenii vorbesc foarte puțin engleza. Chiar și noua generație. Totuși, el accentuează faptul că aici poți găsi mai ușor pe cineva care vorbește limba engleză în comparație cu alte țări din Europa de Est sau România. Majoritatea oamenilor de aici vorbesc română și rusă, iar drept explicație a acestui fenomen, el presupune că ar fi vorba de amplasarea geografică sau de anumite evenimente istorice.

„De asemenea, există în mod evident o mulțime de corupție ca în toate țările sărace. Starea drumurilor. Nu este cel mai important lucru, dar este totuși un punct important pe care l-am observat. Câinii maidanezi sunt, de asemenea, o mare problemă socială. Există un contrast uriaș între oamenii foarte bogați și oamenii «săraci» și se creează impresia că nu există o clasă de mijloc.”

Deși mulți oameni cred că Republica Moldova este cea mai ieftină țară din Europa, Lucas ne asigură că acest lucru este adevărat doar în cazul turiștilor.

„Am întâlnit deja o mulțime de oameni și sunt conștient de dificultatea vieții de aici pentru localnici. Din păcate, majoritatea tinerilor nu au altă opțiune decât să părăsească această țară, pe care o iubesc cu adevărat, pentru a căuta oportunități de muncă în altă parte. Este trist pentru că știu că este greu pentru toți acești oameni să-și lase viața aici, fiindcă, probabil, doar aici se simt cu adevărat ca acasă, dar din păcate nu au de ales.”

Acest lucru l-a observat în multe alte țări „sărace” în care a fost, unde oamenii sunt nevoiți să treacă prin aceleași situații, spune el.

De asemenea, tânărul specifică faptul că a observat că toată lumea știe și încearcă să respecte tradițiile și că religia are încă un loc cu adevărat important aici, ca și în România.

„Este important să se păstreze tradițiile, dar observ că există încă probleme sociale, cum ar fi homosexualitatea, de exemplu, care sunt încă cu adevărat tabu chiar și atunci când vorbim despre ele cu oameni cu minte deschisă. Este doar o chestiune de timp, doar că am fost cu adevărat surprins când am început să fac acest gen de dezbateri aici. Nu auzisem niciodată asemenea lucruri despre homosexualitate.”

De asemenea, el a mai menționat că, spre deosebire de „țările lor”, tinerii de aici se maturizează mintal foarte repede, iar mentalitatea pe care o au la vârsta lor i se pare uimitoare.

Topul țărilor preferate și a celor mai puțin îndrăgite

Fiind rugat să ofere o listă a țărilor preferate, dintre cele pe care le-a vizitat până acum, Lucas a menționat că a selectat țările în care s-a simțit cu adevărat acasă la acel moment. Deși a spus îi este dificil să le aranjeze într-o ordine ierarhizată, a încercat să fie cât mai obiectiv posibil.
De asemenea, a specificat că în aceste țări există anumite locuri care nu i-au plăcut în mod deosebit, dar acestea nu i-au influențat opinia de ansamblu în legătură cu țările alese. El mai zice că, de-a lungul experienței sale în călătorie, a întâlnit situații negative în comunicarea cu oamenii, lucru care nu s-a întâmplat niciodată în aceste locuri.

 

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от L.U.C.A.S ?? (@luc_adventure)

Așadar, țările sale preferate până acum sunt:
# Moldova; (Oamenii au o educație deosebită, știu să trăiască și sunt cu adevărat altruiști.)
# Albania; (Este o țară foarte bogată în ceea ce privește peisajele, natura. De asemenea, oamenii sunt sufletiști și empatici.)
# România; (Este o țară foarte bogată din punct de vedere cultural. De asemenea, acolo poți găsi tot ceea ce natura are de oferit și oamenii sunt de asemenea minunați. Pe de altă parte, nu i-a plăcut Bucureștiul în comparație cu restul României.)
# Kosovo; (Aceleași avantaje ca în cazul Albaniei.)
# Muntenegru. (Aceleași avantaje ca în cazul Albaniei.)

„De fapt, în țările selectate mai sus, am impresia că oamenii au mai multă empatie. Le este mai ușor să se pună în locul altora. Conexiunile dintre oameni sunt mai simple. Chiar dacă nu cunoști persoana, poți vorbi cu ușurință cu ea și totul este foarte simplu. Oamenii sunt adesea mai binevoitori. În autobuz, în tren, în locuri publice. Este mult mai ușor și acest lucru te face mai fericit.”

În ceea ce ține de țările care i-au plăcut mai puțin, Lucas a menționat că nu crede că poate fi cu adevărat obiectiv la acest capitol, deoarece toate țările i-au oferit anumite experiențe grozave.

Totuși, după cum a menționat mai sus, nu s-a simțit niciodată la locul potrivit în propria țară, cu toate că, după spusele sale, țara are foarte multe avantaje. El spune că în Belgia poți avea un stil de viață confortabil dacă îți găsești un loc de muncă și te hotărăști să te stabilești acolo, respectiv, poți beneficia de o mare siguranță socială.

Dar, după cum a reiterat de câteva ori pe parcursul discuției, el este în căutarea unor locuri în care oamenii știu cum să trăiască într-o comunitate și societate integră, unde există un respect între oameni. Un loc în care oamenii vibrează pe aceeași frecvență și în care pot să iasă în stradă fără o constantă frică de primejdii.

„Îmi plac locurile în care este ușor să te conectezi cu oamenii, chiar și cu persoane pe care nu le cunoști cu adevărat. Nu am simțit asta niciodată în Belgia, de exemplu.”

# De asemenea, tânărul a explicat faptul că nu are amintiri foarte bune din Slovacia, considerându-l un stat destul de rece, iar „oamenii nu i-au dat vibrații bune”.

# În Serbia a simțit, de asemenea, un contrast în comparație cu alte țări balcanice. O diferență în mentalitatea oamenilor în general, comparativ cu Kosovo, Albania sau Muntenegru.

# Franța este o țară care are multe de oferit, care după părerea lui este fără îndoială una dintre cele mai frumoase țări din lume, dar nu a găsit acolo energia oamenilor pe care a reușit să o descopere în țările menționate mai sus.

„Acesta este doar punctul meu de vedere, deoarece ceea ce este primordial pentru mine sunt relațiile interumane. Totul depinde de ceea ce cauți în călătoriile tale.”

Revelații la sfârșit de interviu

„În fiecare țară pe care o vizitez fac întotdeauna un efort să învăț câteva dintre cele mai importante cuvinte pentru a fi politicos. De asemenea, acest lucru face parte din integrare și te apropie de oameni. Am petrecut aproape două luni în România și o lună aici, în Moldova, așa că sunt capabil să înțeleg o mulțime de lucruri și să mă descurc cu „discuțiile mici”.

Misiunea mea este într-adevăr să mă conectez cu cât mai mulți oameni posibil și să înțeleg cu adevărat energia și cultura țării pe care o descopăr. Sunt un bun ascultător și sunt mereu profund interesat de ceilalți, am reușit să dezvolt calități sociale care îmi permit să mă adaptez la toate situațiile. Sunt un om deschis și curios. Scopul meu este, de asemenea, să dau vibrații pozitive tuturor celor pe care îi întâlnesc.”

 

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от L.U.C.A.S ?? (@luc_adventure)

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente