Direcția generală educație, tineret și sport încurajează învățământul la distanță

1.pavaloi

La inițiativa municipalității privind platforma activă educatieonline.md care are scopul de a asigura învățământul la distanță tuturor elevilor din țară, reprezentanții Direcției generale educaţie, tineret şi sport din municipiul Chişinău au fost cei care au încurajat implicarea celor peste 300 de profesori în cadrul proiectului Educație Online.

Direcția împreună cu cadrele didactice din municipiu au acceptat provocarea de a învăța la distanță împreună cu elevii și continuă să cunoască și să folosească toate resursele și instrumentele accesibile în situația actuală.

„Misiunea noastră educațională este să fim alături de dumneavoastră cu resursele și programele de formare cele mai relevante, care să facă cu adevărat diferența în practica unui nou proces de învățare. COVID-19 a accelerat niște procese de trecere la învățarea online, pe care nimeni nu le-a anticipat. Direcția generală educație, tineret și sport își dorește ca, împreună cu voi, să folosească această perioadă ca pe o oportunitate de învățare și de predare – folosită nu doar o singură dată, similară, dar pentru tot ce va însemna predarea și învățarea online și mixtă, chiar și după starea de urgență.

Aplicarea materialelor de către voi, oferite prin intermediul platformei educatieonline.md, va deveni o dovadă a capacităților comune de învățare și solidarizare”, a menționat Andrei Pavaloi, reprezentantul direcției.

În cadrul proiectului, au muncit la avizarea conținuturilor profesori, experți, inspectori și coordonatori, care prin implicarea lor au contribuit la elaborarea lecțiilor video calitative și accesibile. În cele peste 1 500 de lecții filmate până acum, dintre care 830 de lecții deja încărcate pe platformă și pe canalele de YouTube, fiecare elev și părinte va găsi cunoștințele și răspunsurile de care au nevoie.

„La inițiativa Primăriei municipiului Chișinău am inițiat mobilizarea cadrelor didactice pentru identificarea răspunsurilor și soluțiilor. Cea mai optimă soluție a fost filmarea lecțiilor la toate disciplinele de studiu, pentru toate clasele.

Lecțiile video din cadrul proiectului Educație Online sunt vizualizate de cadrele didactice, elevi și părinți; ei salută această inițiativă”, a afirmat directoarea adjunct a DGETS, Viorica Negrei.

Totodată, reprezentanții Direcției generale educație, tineret și sport au prezentat și câteva opinii primite de la conducătorii instituțiilor de învățământ din capitală privind învățarea la distanță.

„Este o platformă cu resurse educaționale bune, pot fi aplicate integral sau parțial”, LT Academician C. Sibirschi.

„Pozitive întru salvarea instruirii la distanță. Cele utilizate deja sunt lecții foarte bine pregătite de profesori, însoțite de materiale didactice bune. Cadrele didactice sunt mulțumite că au deja încă o sursă sigură pentru a fi utilizată în învățarea la distanță, cu toate că mai au îndoieli în privința felului cum elevii vor reacționa la profesorul care le va preda tema nouă la disciplină. Sunt foarte necesare, dar cel mai mult contează părerea elevilor”, IP LT Gh. Asachi.

„Este o susținere în situația dificilă de azi, dar nu poate înlocui profesorul care transmite elevului emoții și sentimente”, LT Gheorghe Ghimpu.

„O idee bine gândită, practică, utilă pentru profesori, elevi și părinți”, LT George Călinescu.

Trecerea la învățarea integrată de predare-învățare va avea consecințe majore, iar prin îmbunătățirea lecțiilor filmate, plasate pe platformă, și prin completarea acesteia cu noi produse, se va asigura transferul de bune practici între profesori și se va diversifica modul de predare pentru elevi.

Proiectul Educație Online este implementat de către Primăria municipiului Chișinău și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul Fundației Soros-Moldova, Universității Tehnice a Moldovei, Emisiunii Edu Tolk, Crunchyroll, Asociației Naționale a companiilor din domeniul TIC și Academiei de Inovare și Schimbare prin Educație.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente