(foto, video) Universitatea #diez. Lecții la un ceai pe saltea și experimente în laborator. Ce metode folosesc profesorii Nicoletei Prestescu la o universitate germană

universitatea diez

Nicoleta Prestescu este o tânără din Moldova, care s-a alăturat de curând proiectului nostru studios – Universitatea #diez. Nicoleta ne va povesti despre experiența sa de studentă în Germania. Tânăra învață Științe Sociale Integrate la Universitatea Tehnică din Kaiserslautern. În al doilea articol, tânăra ne povestește despre profesorii săi.

De când sunt la universitate, mi-am dat seama de un lucru extrem de important, și anume cât de mult trebuie apreciați oamenii din jurul nostru și cât de puțin ne dăm seama de adevărata valoare a lor în viața noastră. La universitățile din Germania, prezența la lecții nu este obligatorie, dar înțelegi valoarea tuturor orelor, metodelor aplicate de profesori, întrebărilor retorice și informațiilor menționate abia în timpul examenelor, laboratoarelor și practicilor, când realizezi cât de frumos au fost predate anumite lucruri, cât de interesante au fost unele experimente și cât de utile au fost sursele recomandate de ei. Astăzi, o să vă povestesc cu multă admirație despre unii profesorii de-ai mei.

Unul dintre ei este profesorul dr. Jürgen Wilzewski, a cărui personalitate o idolatrizez. Este un om cu o biografie impozantă, cum ar fi studii la Harvard, Cambridge, Frankfurt, internship-uri în Washington D.C., Viena, numeroase practici în calitate de profesor și cercetător la mai multe Universități din Germania, precum și organizator și invitat de onoare la conferințele politice din întreaga lume. La moment, am marele noroc de a-l avea în calitate de profesor la Științe politice și la Relații internaționale și politică externă. Este acea persoană mereu la patru ace, cu un discurs declamator, iar cravata, glumele și surâsul modest nu-i lipsesc. Fiecare lecție începe cu 20 de minute de știri din întreaga lume. Aici avem mereu temă pentru acasă să ne documentăm și să venim cu informații actuale și relevante despre tot ce s-a întâmplat recent în politica lumii. Lecțiile sale sunt exemplul total opus modelului „Stimulus Response”, pentru că fiecare eveniment întâmplat în lume a fost discutat de noi din perspective critice, am analizat cauzele și eventualele manifestări și chiar efecte care vor scrie istoria. În continuare, va începe să facă anumite conexiuni cu procesele pe care le-am învățat deja și temele precedente, iar astfel nu va rata ocazia să ne pună întrebări provocatoare, care vor evolua în mici dezbateri. Urmează predarea noilor subiecte. Va continua afișarea slide-urilor cu ajutorul proiectorului (pe care de multe ori nici nu le observăm, pentru că tot noi vom descoperi noile teme și procese).

Totul decurge prin întrebări, retroacțiune și conexiunea cu bagajul de cunoștințe pe care-l avem din trecut. Dacă la început la aceste lecții aveam cea mai mare frică și cele mai multe emoții, acum pot afirma că sunt lecțiile de la care am avut cel mai mult de învățat – atât cunoștințe legate de domeniul politicii, istoriei, cât și capacități de exprimare, analiză și gândire critică. Tot el organizează excursii la instituții politice reprezentative, cum ar fi: Vienna Center for Disarmament and Non-Proliferation, Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation, Organisation for Security and Cooperation in Europe ș.a.

Fun Fact: Pe toți cei care obțin nota 1,0 (nota maximă) la examenele sale, îi invită personal la un ceai cu ciocolată și le pregătește certificate surpriză sau le propune să lucreze la Lehrstuhl (catedră), în calitate de coordonatori de exerciții.

Thomas Howard Morris, doctor în educație și sociologie. Până la momentul de față, acesta este profesorul meu preferat. Cu el am avut cursurile de Educaţie şi formare profesională a adulţilor. Aici am avut parte de cele mai neobișnuite experiențe: din start ne-a rugat să i ne adresăm pe nume și să scăpăm de bariera de vârstă dintre noi, ne-a oferit oportunitatea să organizăm noi lecții, să ne selectăm subiectele pe care dorim să le analizăm pe parcursul semestrului. Am ținut discursuri, am analizat filme, am învățat prin joc și metode didactice diferite, am organizat lecția jos, pe saltele și cu ceai, am creat postere, proiecte și multe altele. Ceea ce vreau să spun e că nicio lecție nu s-a repetat, toate au fost speciale și cu un conținut bogat de informații relevante din domeniul educației. Acesta a fost cel mai remarcant model de lecții constructiviste și metode interactive. Lifelong learning și Self-Directed Learning au fost termenii cheie de la fiecare lecție. A reușit să ne transforme în actorii principali ai lecțiilor, minimalizând rolul său în calitate de profesor. Pentru că și-a dedicat viața cercetării și științelor educației, anul acesta urmează să se mute cu traiul într-o altă țară și să predea în alte instituții de învățământ. Menționez că este de origine britanică, iar universitatea mea este a opta unde a activat.

Desigur că am parte și de lecții clasice, de exemplu lecțiile de Contabilitate și finanțe alături de dr. Georg Fassott, la prelegerile căruia învățăm teorie, iar la lecțiile de practicare a exercițiilor rezolvăm probleme. Ce mi-a plăcut a fost mulțimea de exemple pe care le menționează în timpul orelor. În așa mod, pentru fiecare noțiune necunoscută sau situație-problemă, el ne oferă un șir de exemple concrete de la cele mai mari firme și întreprinderi de succes din întreaga lume.

Fun Fact: Adoră să ne povestească despre biografia sa de investiții, cum ar fi în criptovalute, acțiuni, metale prețioase și mereu e pregătit să ne ajute și să ne ghideze să începem și noi să investim.

La lecțiile de psihologie l-am cunoscut pe prof. dr. Thomas Schmidt. La început, îmi păreau lecții obișnuite, însoțite de prezentări în Power Point, dar și el a reușit să mă surprindă. După cum o știm cu toții, psihologia nu poate fi explicată fără experimente, iar la aceste ore am avut parte de o mulțime. Multe le-am vizionat pe platforme online, dar altele nu a ezitat să le desfășoare alături de noi. De asemenea, periodic profesorul ne invită să experimentăm cercetarea pe pielea noastră în laboratorul unde se desfășoară experimentele. Un exemplu la care am participat și eu a fost un test de atenție timp de o oră, unde s-a cercetat cum reacționează creierul la stimuli simpli (culori, figuri, semne). Pentru asemenea experimente, de obicei studenții primesc și o primă simbolică de 7 €.

La pedagogia mediatică am avut oportunitatea să cunosc cu adevărat ce înseamnă avantajele digitalizării și cum pot fi pe larg aplicate în educație. Profesoara Alina Elsner întotdeauna a îmbinat jocul cu teoria. Mereu aveam perioade în care învățam independent din sursele recomandate, care de cele mai multe ori erau dispozitive e-book, filmulețe, simulări online, iar apoi urma perioada când aplicam în practică cele învățate, prin postere, proiecte în comunitate, desfășurarea și aprecierea chestionarelor ș.a. Ce am apreciat cel mai mult e că profesoara aplica pe larg forumurile și clasa virtuală, așadar când era bolnavă lecția nu era anulată, ci se desfășura online, pe DFNconf Meeting.

Alte detalii despre profesori, metode interesante de organizare a lecțiilor, precum și perspective de viitor găsiți în videoul de mai jos.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente