(video) Slusari și Grosu: „Nicio reformă în oricare alt domeniu nu va avea succes, dacă nu se face o adevărată reformă în justiție”

slusari grosu

Deputații Blocului ACUM, Alexandru Slusari și Igor Grosu, spun că nicio reformă în domeniul social, economic, al educației nu va avea succes, dacă nu se face o adevărată reformă a justiției. Declarațiile au fost făcute într-o  conferință de presă.

„Astăzi am avut o întrevedere cu fracțiunea PSRM. A fost un schimb de replici, unde președintele a încercat să ne convingă că nu vrea să devină Plahotniuc doi. Răspunsul nostru este clar. Noi vrem fapte nu vorbe. În acest context este foarte important acest pas care a fost făcut de Blocul ACUM cu reforma justiției. Președintele zice că problemele cu judecătorii, subordonarea instituțiilor și alte zvonuri nu sunt adevărate, atunci acum este cea mai bună ocazie de a demonstra. Noi suntem gata să mergem la compromisuri pentru alte domenii, dar nu și în justiție”, menționat Alexandru Slusari.

„Am avut prima întâlnire cu fracțiunea PSRM. Fiecare a spus ceea ce nu s-a spus de mult timp. Dar vă asigur că nicio reformă în economie, social, transport, educație nu vor avea succes, dacă nu facem o adevărată reformă în justiție. Noi nu mai avem timp, cinci luni au trecut”, a spus la rândul său Igor Grosu.

Reamintim că, Guvernul a votat pe 7 noiembrie, noi modificări la Legea procuraturii. Modificările legii se fac prin angajare a răspunderii executivului, această procedură însemnând că prevederile legale intră în vigoare automat, în 72 de ore, dacă între timp executivul nu este demis prin moțiune de cenzură.

Aceste modificări au nemulțumit președintele țării și Partidul Socialiștilor. Igor Dodon a anunțat că se scrie o moțiune de cenzură și că există riscul ca guvernul să cadă. Democrații, care deja au scris o moțiune de cenzură împotriva actualului guvern, și-au retras-o ieri, totuși aceștia au menționat că vor susține o eventuală moțiune de cenzură împotriva guvernului. În pofida nemulțumirii socialiștilor, Maia Sandu a anunțat că nu va renunța la aceste modificări. Subiectul modificării Legii procuraturii a interesat și ambasadorii străini de la Chișinău, care au făcut vizite la guvern și președinție.

Astăzi, deputatul socialist Vasile Bolea a rupt acordul PSRM-ACUM la tribuna de presă a parlamentului: „Pe noi ne-a desconsiderat. S-a spus doamnei prim-ministru. Singura cale de ieșire din situație, pe care tot ei au adus-o, este să retragă acest proiect prin care să-și asume răspunderea. Să discutăm acest proiect în Parlament. Noi cei 36 de deputați suntem gata să discutăm reforma justiției.”

Pe de altă parte, Olesea Stamate, ministra Justiției a spus că executivul va rămâne pe poziție. Totodată un deputat al blocului ACUM, Lilian Carp spune că lucrurile sunt deja stabilite, iar Maia Sandu va fi demisă, iar, cel mai probabil, următorul executiv va fi format de către consilierul prezidențial Ion Chicu.

Igor Dodon spune că există trei scenarii pentru ziua de azi: 1. Guvernul își retrage inițiativa și nu avem moțiune împotriva guvernului. 2. Guvernul își retrage inițiativa, iar în parlament este votată, în lectură finală, o lege similară celei propuse de guvern. 3. Guvernul nu-și retrage inițiativa și avem moțiune împotriva acestuia în parlament.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente