Președintele Igor Dodon i-a spus ambasadorului american de la Chișinău că există riscuri ca să fie demis guvernul. Declarația a fost făcută într-o întrevedere cu acesta care a avut loc astăzi. Ieri, ambasadorii SUA și UE în Moldova s-au văzut și cu Maia Sandu.

„[…] am abordat subiecte actuale ce țin de politica internă a Republicii Moldova și, în context, l-am informat pe dl Hogan despre riscurile unei eventuale demiteri a Guvernului Republicii Moldova”, a scris Dodon.

Dodon a mai punctat că a subliniat faptul că Administrația Președintelui optează pentru menținerea stabilității social-politice, dar, totodată, consideră că toate acțiunile forțelor politice ale țării trebuie să respecte cadrul constituțional, fără a încălca principiile unui stat de drept.

Reamintim că, guvernul a votat ieri o nouă modificare a Legii procuraturii. Conform acesteia, prim-ministra va fi cea care va selecta lista candidaților la funcția de procuror general. Modificarea legii se face însă prin angajare a răspunderii guvernului, această procedură însemnând că prevederile legale intră în vigoare automat, în 72 de ore, dacă între timp executivul nu este demis prin moțiune de cenzură.

Pe ordinea de zi a parlamentului urmează să fie dezbătută o moțiune de cenzură împotriva guvernului Sandu, înaintată încă de la sfârșitul lunii trecute de către Partidul Democrat. Legea cu privire la angajarea răspunderii intră automat în vigoare la 72 de ore de la anunțul acesteia, dacă între timp nu este înregistrată și ulterior adoptată o moțiune de cenzură.

Olesea Stamate a anunțat pe data de 6 noiembrie că nu va trimite oficial lista celor patru finaliști la funcția de procuror general. Astfel, ministra a spus că unul din membrii comisiei a dat punctaje disproporționat, defavorizând alți candidați, printre care și pe Ștefan Gligor.

„Consider că rezultatele concursului au fost viciate de obiectivitate și asigurarea integrității candidaților. Unele autorități au refuzat să ne ofere informația solicitată”, a spus Stamate, cu referire la faptul că unul din candidați, Ștefan Gligor, ar fi primit un punctaj mai mic de la reprezentantul președintei parlamentului, Zinaida Greceanîi, în acea comisie, Petru Bobu.