Guvernul a votat ieri, 6 noiembrie, noi modificări la Legea procuraturii. Modificările legii se fac prin angajare a răspunderii executivului, această procedură însemnând că prevederile legale intră în vigoare automat, în 72 de ore, dacă între timp executivul nu este demis prin moțiune de cenzură.

Mai jos vă prezentăm ce prevede documentul care a fost aprobat ieri.

#1. Se propune ca prim-ministra să fie cea care va înainta lista scurtă de candidați la funcția de procuror general către CSP. La determinarea listei scurte, trebuie să se țină cont de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritate și de alte calități personale ale candidaților. Și deja în continuare CSP va alege unul dintre cei pe care ii va înainta prim-ministra și va propune președintelui țării candidatul la funcția de procuror general.

#2. În termen de cinci zile lucrătoare de la data recepționării listei candidaților și a dosarelor acestora, Consiliul Superior al Procurorilor poate restitui prim-ministrei lista menționată, printr-o hotărâre motivată, dacă cel puțin un candidat nu corespunde în mod vădit condițiilor prevăzute mai sus. În urma înlăturării încălcărilor respective, prim-ministra prezintă la Consiliul Superior al Procurorilor aceeași listă sau o altă listă de candidați. În funcție de încălcările constatate, prim-ministra poate decide reluarea preselecției. Totodată, prim-ministra va respinge decizia Consiliului Superior al Procurorilor privind restituirea listei candidaților dacă consiliul nu invocă motivele indicate la alin. (1) sau dacă lista este restituită în mod repetat.

#3. La sesizarea președintelui Republicii, a prim-ministrei sau a ministrei justiției, prim-ministra poate institui o comisie pentru evaluarea activității procurorului general în caz de imixtiune ilegală în activitatea unui alt procuror sau în caz de intervenție ilegală, de orice natură, pe lângă autorități, instituții ori funcționari pentru soluționarea oricărei chestiuni, sau în caz de comitere a unor acțiuni ce afectează grav imaginea procuraturii ori independența procurorilor. Comisia este compusă din un fost procuror sau un fost judecător cu cel puțin 10 ani de experiență în funcția respectivă, un expert internațional cu o vastă experiență în procuratură sau în domeniul anticorupție și un reprezentant al societiții civile. Membrii comisiei trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să aibă cel puțin 10 ani de vechime în domeniul de specialitate.

Mai multe detalii găsiți în documentul aprobat de guvern:

Aceste modificări au nemulțumit președintele țării și Partidul Socialiștilor. Igor Dodon a anunțat că acum se scrie o moțiune de cenzură și că există riscul ca guvernul să cadă. Democrații, care deja au scris o moțiune de cenzură împotriva actualului guvern, astăzi au anunțat că și-o retrag, totuși aceștia au menționat că vor susține o eventuală moțiune de cenzură împotriva guvernului. În pofida nemulțumirii socialiștilor, Maia Sandu a anunțat că nu va renunța la aceste modificări. Subiectul modificării Legii procuraturii a interesat și ambasadorii străini de la Chișinău, care au făcut vizite la guvern și președinție.