PSRM: „Nu putem exclude că în realitate liderul PAS încearcă să provoace deliberat căderea Guvernului”

1068122__5d7efa1f1982a

PSRM menționează într-un comunicat de presă că a luat act de dorința prim-ministrei Maia Sandu de a desemna personal viitorul procuror general. Potrivit socialiștilor, acest lucru înseamnă ca viitorul conducător al Procuraturii Generale ar urma să fie desemnat de șeful unui partid politic, în funcție de opțiunile sale personale sau politice. O astfel de inițiativă de subordonare politică a Procuraturii Generale este inacceptabilă într-o țară în care se fac eforturi intense pentru reformarea justiției.

„Din inițiativa liderului PAS, Maia Sandu, se întrevăd clar și motivele reale care au dus la anularea concursului pentru selectarea Procurorului General, faptul că acest concurs nu a fost câștigat de o anumită persoană, care ar urma acum să fie numită politic în fruntea Procuraturii Generale. Inițiativa liderului PAS încalcă flagrant acordul semnat de ACUM cu PSRM, unde era menționat clar că în cadrul reformei justiției se va desfășura selectarea Procurorului General prin concurs, de către o comisie, nu de către un politician. Nicio altă discuție nu a existat între semnatarii acordului de a fi modificată această prevedere”, se menționează în comunicatul PSRM.

Totodată, socialiștii spun că această practică întoarce lucrurile „la obiceiurile din trecut” când un lider politic decidea cine conduce Procuratura Generală.

„În realitate, prim-ministrul Maia Sandu vine cu o abordare despre care credem că știe că nu are cum să aibă susținerea Parlamentului, o abordare care contrazice toate declarațiile și acțiunile ei anterioare, de aceea nu putem exclude că în realitate liderul PAS încearcă să provoace deliberat căderea Guvernului, fiind încă sub emoțiile generate de pierderea alegerilor în Chișinău, dar și fiind în incapacitate de a conduce eficient executivul și a livra rezultate populației. Credem însă că este un gest total iresponsabil pentru care urmează să răspundă în fața societății cei care îl provoacă”, se menționează în comunicat.

Socialiștii menționează că vor convoca fracțiunea și consiliul Republican pentru a lua o decizie finală.

Guvernul a votat astăzi o nouă modificare a Legii Procuraturii. Conform acesteia, prim-ministra va fi cea care va selecta lista candidaților la funcția de procuror general. Modificarea legii se face însă prin angajare a răspunderii guvernului, această procedură însemnând că prevederile legale intră în vigoare automat, în 72 de ore, dacă între timp executivul nu este demis prin moțiune de cenzură.

Pe ordinea de zi a parlamentului urmează să fie dezbătută o moțiune de cenzură împotriva guvernului Sandu, înaintată încă de la sfârșitul lunii trecute de către Partidul Democrat. Legea cu privire la angajarea răspunderii intră automat în vigoare la 72 de ore de la anunțul acesteia, dacă între timp nu este înregistrată și ulterior adoptată o moțiune de cenzură.

Azi-dimineață, Olesea Stamate a anunțat că nu va trimite oficial lista celor patru finaliști la funcția de procuror General. Astfel, ministra a spus că unul din membrii comisiei a dat punctaje disproporționat, defavorizând alți candidați, printre care și pe Ștefan Gligor.

„Consider că rezultatele concursului au fost viciate de obiectivitate și asigurarea integrității candidaților. Unele autorități au refuzat să ne ofere informația solicitată”, a spus Stamate, cu referire la faptul că unul din candidați, Ștefan Gligor, ar fi primit un punctaj mai mic de la reprezentantul președintei parlamentului, Zinaida Greceanîi, în acea comisie, Petru Bobu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente