Cade sau nu Guvernul? Igor Dodon spune ce a discutat cu PSRM și ACUM și că există trei scenarii pentru ziua de azi

igor-dodon

Președintele Igor Dodon a ieșit cu declarații în fața presei unde a spus ce a discutat cu PSRM și Blocul ACUM și care sunt pozițiile acestora. Totodată, șeful statului a spus că există trei scenarii pentru ziua de astăzi.

Dodon spune că PSRM își dorește ca inițiativa de modificare a Legii Procuraturii să fie retrasă, iar Blocul ACUM pledează pentru promovarea acestei inițiative sau retragerea acesteia doar în cazul în care o lege similară acesteia va fi propusă în Parlament, tot astăzi, și va fi votată în două lecturi.

„Abordările lor sunt diferite, însă ei își doresc ca coaliția să continuie. Le-am recomandat să se adreseze Comisiei de la Veneția. Le-am sugerat să facă tot posibil ca să discute și să găsească un compromis, să nu ardă podurile. În caz că se ajunge la căderea Guvernului, se poate forma săptămâna viitoare o altă coaliție ca să continuăm lucrurile începute”, a spus Dodon.

Dodon spune că sunt trei scenarii pentru ziua de azi:

#1. Guvernul își retrage inițiativa și nu avem moțiune împotriva Guvernului.

#2. Guvernul își retrage inițiativa, iar în Parlament este votată, în lectură finală, o lege similară celei propuse de Guvern.

#3. Guvernul nu-și retrage inițiativa și avem moțiune împotriva acestuia, în Parlament.

Reamintim că, Guvernul a votat pe 7 noiembrie, noi modificări la Legea procuraturii. Modificările legii se fac prin angajare a răspunderii executivului, această procedură însemnând că prevederile legale intră în vigoare automat, în 72 de ore, dacă între timp executivul nu este demis prin moțiune de cenzură.

Aceste modificări au nemulțumit președintele țării și Partidul Socialiștilor. Igor Dodon a anunțat că se scrie o moțiune de cenzură și că există riscul ca guvernul să cadă. Democrații, care deja au scris o moțiune de cenzură împotriva actualului guvern, au anunțat că și-o retrag, totuși aceștia au menționat că vor susține o eventuală moțiune de cenzură împotriva guvernului. În pofida nemulțumirii socialiștilor, Maia Sandu a anunțat că nu va renunța la aceste modificări. Subiectul modificării Legii procuraturii a interesat și ambasadorii străini de la Chișinău, care au făcut vizite la guvern și președinție.

Astăzi, deputatul socialist Vasile Bolea a rupt acordul PSRM-ACUM la tribuna de presă a Parlamentului: „Pe noi ne-a desconsiderat. S-a spus doamnei prim-ministru. Singura cale de ieșire din situație, pe care tot ei au adus-o, este să retragă acest proiect prin care să-și asume răspunderea. Să discutăm acest proiect în Parlament. Noi cei 36 de deputați suntem gata să discutăm reforma justiției.”

Pe de altă parte, Olesea Stamate, ministra Justiției a spus că executivul va rămâne pe poziție. Totodată un deputat al blocului ACUM, Lilian Carp spune că lucrurile sunt deja stabilite, iar Maia Sandu va fi demisă, iar, cel mai probabil, următorul executiv va fi format de către consilierul prezidențial Ion Chicu.

Între timp, Blocul ACUM invită cetățenii la o manifestație pașnică în fața Parlamentului, în susținerea guvernul Sandu. Manifestația va avea loc 8 noiembrie, la ora 14.30.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente