Ministrul de Interne, Andrei Năstase, susține că noii magistrați ai Curții Constituționale (CC) trebuie să anunțe public cu ce candidat au votat pentru funcția de președinte al CC. În caz contrar să-și depună demisia.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Curtea Constituțională este de o gravitate fără margini și riscă să compromită transparența pe care noi, cei din Blocul ACUM, am asumat-o în detaliu încă de la înființarea noastră ca bloc electoral și cu atât mai mult, în cadrul majorității parlamentare actuale.

Votul pentru funcția de președinte al Curții Constituționale a generat în societate o serie întreagă de suspiciuni și speculații și a permis lansarea unor ipoteze care nu au alte efecte decât compromiterea proiectului de dezoligarhizare a Republicii Moldova și de eliberare a justiției de orice fel de dependență politică.

Solicit tuturor judecătorilor Curții Constituționale mandatați de către Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova, fără nici un fel de excepție, să-și asume public opțiunea lor de vot pentru președintele Curții Constituționale. În caz contrar, solicit de îndată demisia acestora.

Votul de ieri ascunde, în mod evident, opțiuni formulate în baza unor interese obscure care nu au legătură cu interesul național și cu proiectul prin care ne-am angajat în fața poporului să edificăm statul de drept și să eliberăm justiția din captivitatea politică în care s-a aflat în ultimii ani.

Nu pentru asta am luptat! Mandatele judecătorilor Curții Constituționale nu pot fi mai presus de interesul cetățenilor și de dorința lor sinceră de a trăi într-o țară în care justiția se făptuiește independent de factorul politic”, a scris Năstase.

Vă amintim că fostul deputat PSRM, Vladimir Țurcan a fost ales în funcția de președinte al Curții Constituționale. În absența lui Țurcan, Liuba Șova va fi cea care va îndeplini funcțiile de președinte al Curții Constituționale. Din noua componență a CC, Eduard Ababei și Serghei Țurcan au fost numiţi în funcţia de judecători constituţionali printr-o Hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii din 30 iulie, 2019. Totodată, Liuba Şova şi Nicolae Roşca au fost numiţi în funcţie printr-o Hotărâre a Guvernului din 15 august, 2019, Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan au fost numiţi în funcţie printr-o Hotărâre a Parlamentului din 16 august, 2019.