Maia Sandu, nemulțumită de noul președinte al CC, Vladimir Țurcan și amenință că va acționa în consecință

maia-sandu-turul-ii-nou

Prim-ministra Maia Sandu s-a declarat nemulțumită de faptul că un exponent al PSRM a ajuns în fruntea Curții Constituționale și spune că este un lucru grav. Totodată, aceasta amenință va acționa, dacă judecătorii nu se vor expune pentru cine și-au dat votul.

„Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav care știrbește și mai mult încrederea în unica instituție de jurisdicție constituțională din țară. Avem dubii rezonabile să presupunem că votarea a fost una viciată, de aceea solicit ca fiecare judecător să spună public pentru cine și-a dat votul. În situația în care acest lucru nu se va întâmpla, ne rezervăm dreptul să acționăm în consecință. Nu putem permite ca procesul de dezoligarhizare a statului împotriva regimului Plahotniuc să se sfârșească cu preluarea controlului asupra unei instituții-cheie de către o altă forță politică, indiferent care ar fi aceasta”, a scris Maia Sandu.

Amintim că, fostul deputat PSRM, Vladimir Țurcan a fost ales în funcția de președinte al Curții Constituționale. În absența lui Țurcan, Liuba Șova va fi cea care va îndeplini funcțiile de președinte al Curții Constituționale.

Din noua componență a CC, Eduard Ababei și Serghei Țurcan au fost numiţi în funcţia de judecători constituţionali printr-o Hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii din 30 iulie 2019. Totodată, Liuba Şova şi Nicolae Roşca au fost numiţi în funcţie printr-o Hotărâre a Guvernului din 15 august 2019,  Domnica Manole şi dl Vladimir Ţurcan au fost numiţi în funcţie printr-o Hotărâre a Parlamentului din 16 august 2019.

Din actuala componență, 3 din ei au „un trecut politic” recent în partidele actualei majorități.

Nicolae Roșca, numit de Guvern a fost membru al biroului executiv al PAS, condus de Maia Sandu. Domnica Manole este apropiată de către liderul PPDA, Andrei Năstase, dar și a candidat la funcția de deputat din partea blocului ACUM în circumscripția 40, iar Vladimir Țurcan a fost deputat al PSRM.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente