„S-au ignorat rezultatele concursului”. Mai multe organizații critică decizia numirii celor doi judecători la Curtea Constituțională de către Parlament

cc

13 ONG-uri au semnat o declarație comună prin care atenționează despre modul netransparent în care Parlamentul a numit în funcția de judecători constituționali pe Domnica Manole și Vladimir Țurcan. „Un asemenea mod de numire, fără explicarea motivelor anulării rezultatelor concursului organizat anterior, bazat pe criterii politice, denotă ignorarea importanței acestei instituții și subminează în continuare încrederea publică în independența Înaltei Curți”, se menționează în declarație.

În declarație se explică că după demisia tuturor judecătorilor în iunie, 2019, Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii urmau să numească câte doi judecători constituționali fiecare. În urma concursului anunțat de Parlament la începutul lunii iulie, s-au înscris 23 de candidați, care au fost intervievați ulterior de Comisia juridică, numiri și imunități. În cadrul concursului, cel mai mare punctaj a fost obținut de Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu. Cu toate acestea, ieri, 16 august, Parlamentul a numit în funcția de judecători constituționali alte două persoane, și anume pe Domnica Manole și Vladimir Țurcan, ultimul nefiind nici printre candidații la concurs. Parlamentul nu a explicat motivul ignorării rezultatelor concursului și deciziei luate la 16 august.

Prin urmare, organizațiile semnatare solicită Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituțională prin:

a) prevederea obligației Parlamentului de a institui o comisie din specialiști notorii cu o vastă experiență în domeniul dreptului în vederea selectării candidaților la funcția de judecător constituțional;

b) prevederea criteriilor de selecție bazate pe principiile de transparență, nediscriminare și acces liber la concurs, fiind aleși doar candidații care corespund celor mai înalte criterii de profesionalism, integritate, atașament față de valorile drepturilor omului și notorietate.

Declarația o puteți citi mai jos:

Organizațiile semnatare:

  1. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
  2. Asociația Promo-LEX
  3. Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT)
  4. Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)
  5. Fundația Est-Europeană (EEF)
  6. Institutul de Politici Publice (IPP)
  7. Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER)
  8. Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ)
  9. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD)
  10. Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS)
  11. Asociația Presei Independente (API)
  12. IDIS ”Viitorul”
  13. Amnesty International Moldova

Vedeți aici CV-urile celor șase judecători aleși.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente