BAC 2019: Unde își vor continua studiile cei 18 elevi cu 10 pe linie la examenele de bacalaureat

collage

În Moldova, Olanda sau America, tinerii absolvenți din țară optează pentru studii de calitate fie acasă, fie peste hotare. Mulți dintre ei și-au ales facultăți la mii de kilometri, pe când alții au decis să-și continue studiile aproape de cei dragi. Dacă tot sunt în febra pregătirilor pentru depunerea dosarelor la universități și alegerea unui domeniu, pe care urmează ulterior să-l profeseze, ne-am propus să aflăm unde își vor face studiile elevii cu patru de 10 la BAC. 

# Ana-Maria Secrieru – Marea Britanie, Universitatea din Aberdeen, Facultatea de inginerie mecanică

(foto) „Voi studia la Universitatea din Aberdeen, la facultatea de inginerie mecanică.” Ana-Maria Secrieru, tânăra care a reușit să ia 4 de 10 la BAC

Performanțele obținute sunt într-o strânsă legătură cu motivația internă și externă pe care o avem sau o obținem pe parcurs. Ana-Maria Secrieru, proaspătă absolventă a liceului Academiei de Științe din Capitală, este una dintre tinerele căreia motivația i-a adus 4 de 10 la examenele de bacalaureat.

Ana-Maria este o visătoare perseverentă, tânăra este convinsă că soarta nu trebuie să o lași în voia stelelor, ci să muncești mult pentru a ajunge acolo unde îți dorești. Absolventa și-a dorit să ajungă în Marea Britanie, pentru a-și continua studiile de licență. „Am aplicat din decembrie la o universitate din Marea Britanie și am primit o ofertă condiționată. Aveam nevoie de media 9.00 la BAC pentru a fi acceptată definitiv la facultate. O medie destul de mare, din această cauză aveam emoții înainte de a-mi afla rezultatele”.

Interviul cu Ana-Maria îl vedeți aici. 

# Cristiana Grosu – Germania, Facultatea Chirurgie plastică și reconstructivă

(foto) „Voi studia chirurgia plastică și reconstructivă în Germania”. Cristiana Grosu, absolventa cu 10 pe linie la BAC 

Pentru ca visurile să devină realitate trebuie să ne propunem scopuri și să ne conturăm clar obiectivele, pe care trebuie să le îndeplinim. Cristiana Grosu este una dintre elevii cu patru de 10 la examenele de BAC. Rezultatele tinerei nu sunt întâmplătoare, dat fiind faptul că eleva și-a propus să aibă o asemenea medie impecabilă pentru a fi admisă la universitatea mult dorită, și pentru a activa în continuare în domeniul la care visa de mică.

Cristiana Grosu este absolventa liceului Prometeu-Prim din Capitală. Fiind înconjurată de medici, cel mai mare vis al Cristianei era să urmeze exemplul membrilor familiei sale. Prin urmare, timp de 12 ani de școală, eleva a muncit mult pentru a obține rezultate frumoase, care ar ajuta-o la înscrierea în cadrul universității.

Găsiți aici interviul cu Cristiana. 

# Laura-Andrea Schimbător – Olanda, University of Groningen, Facultatea Computing Science

(foto) „Am reușit să-mi întrec propriile așteptări.” Laura-Andrea Schimbător, tânăra cu 4 de 10 la examenele de bacalaureat

Examenele de bacalaureat reprezintă un final care încununează 12 ani de muncă asiduă pe băncile școlii. În acest an, 18 elevi au reușit să ia 10 pe linie la examene, demonstrând astfel că munca sistematică și eforturile depuse pe parcursul anilor pot fi răsplătite din plin. Laura-Andrea Schimbător este una dintre absolvenții care au reușit să ia note maxime, după analizarea contestațiilor, la examenele de bacalaureat.

Laura-Andrea este absolventa liceului „Aristotel” din Capitală. În sesiunea de bază a examenelor de bacalaureat tânăra a luat, înainte de contestații, trei de 10. „Am fost mulțumită și de media de 9.75, obținută inițial. Totuși am decis să scriu o cerere de contestație, deoarece singura notă de 9 a fost cea de la limba română, acolo unde baremul de verificare poate fi interpretat diferit de către evaluatori. Îmi ziceam că sunt realistă, fiind destul de sigură că nu voi reuși să acumulez cele 3 puncte care mă despărțeau de nota 10. Acum realizez că eram, de fapt, sceptică.”

Interviul cu Laura-Andrea îl vedeți aici. 

# Luciana Apachiței – Danemarca, AarhusVIA University College, Facultatea Global Business Engineering, la VIA University College

(foto) „În august, plec la studii în Danemarca”. Luciana Apachitei, una dintre absolvenții cu 10 pe linie la bacalaureat, după contestații

Nota 10 pe linie la examenele de bacalaureat este unul dintre cele mai mari visuri ale absolvenților ciclului liceal. În acest an, 18 tineri au reușit această performanță. Luciana Apachitei, absolventa liceului „Mircea Eliade” din Capitală, este dintre acei elevi care au reușit să demonstreze că nota 10 la toate cele patru examene nu ține de imposibil, ci de perseverență.

Luciana Apachitei a absolvit liceul „Mircea Eliade” din Capitală. La sesiunea de bacalaureat din 2019, tânăra a reușit să se alăture, după contestații, elevilor cu 10 pe linie la examene. „Nu mi-am pus în plan să am așa rezultate”. Totuși, tânăra a muncit mult pentru a le obține.

Interviul cu Luciana îl găsiți aici. 

# Maria-Magdalena Teacă – Moldova, Universitatea de Stat de Medicina și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Facultatea Medicină Generală

(foto) „Vă spun cu multă mândrie că rămân acasă”. Cunoaște-o pe Maria-Magdalena Teacă, tânăra cu 4 de 10 la bacalaureat după contestații

Rezultatele examenelor la bacalaureat sunt un generator de emoții puternice. Unii nerăbdători, alții cu o strângere de inimă, absolvenții au accesat site-ul Agenției pentru Curriculum și Evaluate. Pentru că elevii sârguincioși nu sunt mereu de acord cu modul în care i-au fost apreciate lucrările, mulți tineri au depus contestări. În urma acestora, lista celor 11 absolvenți cu 10 pe linie la examene a fost completată de încă 7 elevi. Maria-Magdalena Teacă este absolventa liceului „Spiru Haret”din Capitală, care a reușit să obțină patru de 10 la examene, după rezultatele contestațiilor.

Maria-Magdalena a susținut trei probe de bacalaureat, fiind scutită cu 10 din oficiu de la examenul de limbă engleză. „Am susținut TOEFL, acesta fiind un atu pentru mine și oferindu-mi un pic mai mult timp pentru pregătire înainte de celelalte examene și mai puține situații stresante”. Tânără a luat 10 la istorie și chimie. „Când am aflat rezultatele inițiale, era ora 5:30 dimineața, pentru că eram nerăbdătoare, ca și orice absolvent probabil, i-am trezit pe toți din casă cu lacrimi de bucurie. Cu toate că încă era 9 la limba și literatura română, pe lângă notele de 10 de la istorie, engleză și chimie, aveam o stare de euforie și nu credeam ca pot fi mai fericită, pentru că mă așteptam la rezultate bune, dar nici chiar atât de bune”.

Interviul cu Maria-Magdalena îl vedeți aici. 

# Daniela-Patricia Covali – Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Facultatea Medicină generală

(foto) Daniela Covali, tânără cu patru de zece la examenele de bacalaureat: „Experiența este ceea ce rămâne, atunci când notele pierd din valoare”

Perioada examenelor de bacalaureat este una complicată pentru toți absolvenții claselor liceale. Daniela Covali este una dintre cei 11 tineri bravi, care au reușit să ia 10 pe linie la examenele de BAC. Tânăra a susținut doar două examene, dat fiind faptul că a fost premiată la olimpiada republicană la limba și literatura română și a luat cu brio Cambridge. Tânăra a absolvit liceul „Dante Alighieri” din Capitală.

Chiar dacă nu a avut stresul celor patru examene, Daniela recunoaște că avea mari emoții înainte de a-și vedea rezultatele. „M-am trezit foarte devreme și după ce am accesat platforma m-am bucurat mult. A fost ca o confirmare a efortului meu împreună cu cel al profesorilor. Le-am spus imediat părinților care s-au bucurat și mai mult”.

Interviul integral cu Daniela îl găsiți la acest link. 

# Elena Grosu – România, Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Economie și Gestiunea Afacerilor, specialitatea Finanțe și Bănci

(foto) Elena Grosu, unica elevă din Ungheni cu zece pe linie la examenele de bacalaureat: „Am îndrăznit să visez acest moment înainte”

Între vise și realitate, rezultatele examenelor de bacalaureat îi iau pe unii elevi prin surprindere, fie că e vorba despre note mai mici sau de note mai mari. Elena Grosu este una dintre cei 11 tineri perseverenți, care în sesiunea de bază 2019 au reușit să ia patru de 10 la examenele de BAC. Prin urmare, tânăra a devenit unica elevă din Ungheni căreia i-a reușit această performanță.

Chiar dacă pare rupt din filele unor filme fantastice pentru unii, Elena e convinsă că oricine depune multă străduință, reușește să atingă culmile la care aspiră. Tânăra absolventă nu a fost scutită de la vreun examen, prin urmare, le-a scris pe toate alături de colegii săi.

Mai multe detalii despre tânăra absolventă vedeți într-un material anterior. 

# Mihaela Eșanu – Statele Unite ale Americii, Harvard, Facultatea de Științe politice

Image may contain: 1 person, standing and indoor

Visurile devin realitate dacă nu aștepți planetele să se alinieze perfect, ci depui mult efort și străduință. Este și cazul Mihaelei Eșanu, o tânără absolventă a liceului „Gheorghe Asachi” din Capitală, care a fost acceptată la Harvard înainte de a-și cunoaște notele la examenele de bacalaureat.

Mihaela este una dintre tinerii cu patru de 10 la examenele de bacalaureat. Tânăra a fost scutită de trei probe cu nota 10 din oficiu. Prin urmare, eleva nu a fost nevoită să se prezinte la examenele de BAC: de limba și literatura română, de fizică și de limba străină (franceză).

Interviul cu Mihaela îl vedeți aici. 

# Mihaela Lozan – Olanda, Erasmus, Facultatea Administrarea Afacerilor Internaționale

Image may contain: 1 person, smiling, standing, ocean, sky, outdoor, nature and water

Fiecare absolvent, mai mult sau mai puțin aspiră la note mari la examenele de bacalaureat. Unii sunt mai modești în visurile sale, alții se conduc după ideea „totul, ori nimic”. Mihaela Lozan este un exemplu al perseverenței, pentru care 10 pe linie la bacalaureat, deși a fost o surpriză plăcută, a fost și o așteptare realizată.

Mihaela este absolventa liceului „Dante Alighieri” din Capitală. În sesiunea de bacalaureat 2019, tânăra a avut patru de 10 la examene. Mihaela a studiat la profilul umanist și a susținut cu brio trei discipline: limba și literatura română, istoria și examenul la alegere. Tânăra a fost scutită de examenul la limba italiană, pentru că a susținut examenul CELI, vara trecută.

Interviul cu Mihaela îl vedeți aici. 

# Nicolae Odagiu – Olanda, University of Amsterdam, Specialitatea Studii europene și economie

(foto) „M-am așteptat la exerciții mai complicate”. Cunoaște-l pe Nicolae Odagiu, un tânăr cu 10 pe linie la examenele de bacalaureat

În fiecare an, numărul elevilor care au 10 pe linie la examenele de bacalaureat este în creștere. Dacă în 2018 am avut șase tineri cu patru de zece, anul curent, numărul s-a ridicat la 11. Nicolae Odagiu este unul dintre tinerii care a reușit să susțină cu brio examenele. Absolventul și-a făcut studiile la liceul „Spiru Haret” din Capitală.

Chiar dacă a avut emoții mari, Nicolae era sigur că va obține rezultatele cu care se va putea mândri. „Am trecut și peste examenul maturității. Eram sigur că voi avea rezultate bune, dar mă așteptam la un scenariu un pic mai modest.” În cele din urmă, în carnetul de note la rubrica: „reușita la examenele de bacalaureat”, tânărul va avea patru de zece.

Vedeți materialul aici. 

# Cvintilian Roșca – România, Universitatea Politehnică din București, Facultatea Automatică și Calculatoare, Tehnologia Informației

Înaripați și emoționați, atunci când își văd rezultatele la examenele de bacalaureat, mulți se prind în ideea „așteptări versus realitate”, când realitatea, de fapt, e mai dură decât frumoasele lor așteptări. În cazul lui Cvintilian Roșca, realitatea a întrecut așteptările, le-a întrecut în măsura perfectă, tânărul a obținut patru de 10 la examenele de bacalaureat.

Cvintilian Roșca a absolvit liceul „Miguel de Cervantes” din Capitală. Tânărul a susținut doar două examene, dat fiind faptul că a fost scutit cu nota 10 din oficiu de la alte două testări, deoarece a obținut locuri de frunte în cadrul olimpiadelor republicane la limba spaniolă și geografie. Proaspătul absolvent, elev la profilul umanist, a avut de susținut doar limba și literatura română și istoria.

Interviul integral cu Cvintilian îl găsiți aici. 

# Cristina Susanu – Olanda, University of Groningen, Facultatea economics and business economics

(foto) „Sunt doar niște note”. Cunoște-o pe Cristina Susanu, absolventa cu patru de zece la examenele de bacalaureat

Emoții, stres, nervi și nopți albe. Așa caracterizează perioada examenelor de bacalaureat marea majoritate a absolvenților. Tinerii se trezesc la cinci dimineața sau nu dorm în noaptea în care urmează să apară rezultatele la „examenul maturității”. A fost și experiența Cristinei Susanu, absolventa Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Capitală, care la sesiunea de bacalaureat 2019 a reușit să obțină patru de zece.

În dimineața zilei de 26 iunie, înainte de a afla rezultatele, frica și incertitudinea au pus stăpânire pe Cristina, ulterior, aceste emoții s-au transformat în fericire. „Am fost plăcut surprinsă. Am primit multe felicitări din partea colegilor, rudelor, felicitări sincere, de care mă bucur foarte mult”.

Materialul cu proaspăta absolventă îl vedeți aici. 

# Ioana Vataman-Mărgineanu – Stockholm School of Economics in Riga

(foto) Ioana Vatamanu-Mărgineanu, tânăra care a luat patru de zece la BAC: „Îmi părea noroc pur sau imposibil”

Ioana Vatamanu-Mărgineanu este o tânără absolventă care își face studiile la liceul „Aristotel”, din Capitală. La sesiunea de bacalaureat 2019, Ioana a reușit să realizeze visul oricărui elev. Aceasta a obținut 10 pe linie la cele trei probe pe care le-a susținut, fiind scutită de una.

Stresați de rezultatele examenelor de bacalaureat mulți elevi nu dorm nopțile și verifică la fiecare 5 minute dacă acestea nu au apărut. Nu este și cazul Ioanei. Tânăra a aflat că are 10 pe linie în dimineața de după balul de absolvire, care a coincis cu frumoasa aniversare a zilei sale de naștere.

Interviul integral cu Ioana îl puteți găsi la acest link. 

Unii dintre elevii cu 10 pe linie la BAC au fost acceptați la mai multe universități peste hotarele țării. Prin urmare, acum încă nu s-au determinat în raport cu universitatea la care urmează să-și facă licența. Lista se actualizează. 

Taguri: #BAC 2019
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente