Nota 10 pe linie la examenele de bacalaureat este unul dintre cele mai mari visuri ale absolvenților ciclului liceal. În acest an, 18 tineri au reușit această performanță. Luciana Apachitei, absolventa liceului „Mircea Eliade” din Capitală, este dintre acei elevi care au reușit să demonstreze că nota 10 la toate cele patru examene nu ține de imposibil, ci de perseverență.

Luciana Apachitei a absolvit liceul „Mircea Eliade” din Capitală. La sesiunea de bacalaureat din 2019, tânăra a reușit să se alăture, după contestații, elevilor cu 10 pe linie la examene. „Nu mi-am pus în plan să am așa rezultate”. Totuși, tânăra a muncit mult pentru a le obține.

1

2

Tânăra recunoaște că cei din jur credeau în forțele Lucianei mai mult decât ea însăși. În special mama tinerei o cicălea mereu cu întrebarea: „De ce nu crezi că e posibil să ai 4 de 10?”. Tânăra răspundea scurt: „La română e prea multă subiectivitate și ai nevoie doar de noroc”.

4

„Am sărit în sus se bucurie chiar de față cu directorul școlii”

„Fiind la profil real și având dirigintele profesor de matematică, scopul era 10 la matematica și la chimie. Înainte de a afla rezultatele eram liniștită, dar după ce le-am aflat, am sărit în sus se bucurie chiar de față cu directorul școlii”.

5

Tânăra s-a prezentat la trei examene, fiind în lista tinerilor cu 10 din oficiu la limba străină. Dintre cele trei examene, Luciana a obținut 10 la matematică și chimie, și 9 la limba și literatura română. „Aflasem că am nevoie de două puncte la română pentru 10 și am decis să dau la contestare.”

Eleva nu a avut un regim special de pregătire, dar recunoaște că a avut o abordare individuală pentru fiecare disciplină. „Cel mai mult m-am axat pe matematică, chiar îmi doream să obțin punctajul maxim, așa că rezolvarea exercițiilor provocatoare era la ordinea de zi”.

„Voi studia inginerie”

3

Vara de după examenele de bacalaureat este extrem de scurtă. Tinerii absolvenți se pregătesc de examenele de bacalaureat, după care sunt în febra pregătirilor pentru admitere. Ce ține de al doilea punct, Luciana poate sta liniștită. Tânăra a fost admisă deja la facultatea pe care mult și-a dorit-o. „Vara e cam scurtă anul acesta, cel puțin în cazul meu. În august deja plec la studii. Am optat pentru o universitate în Danemarca. Acolo voi studia ingineria”.