(foto) Daniela Covali, tânără cu patru de zece la examenele de bacalaureat: „Experiența este ceea ce rămâne, atunci când notele pierd din valoare”

1

Perioada examenelor de bacalaureat este una complicată pentru toți absolvenții claselor liceale. Daniela Covali este una dintre cei 11 tineri bravi, care au reușit să ia 10 pe linie la examenele de BAC. Tânăra a susținut doar două examene, dat fiind faptul că a fost premiată la olimpiada republicană la limba și literatura română și a luat cu brio Cambridge. Tânăra a absolvit liceul „Dante Alighieri” din Capitală.

Chiar dacă nu a avut stresul celor patru examene, Daniela recunoaște că avea mari emoții înainte de a-și vedea rezultatele. „M-am trezit foarte devreme și după ce am accesat platforma m-am bucurat mult. A fost ca o confirmare a efortului meu împreună cu cel al profesorilor. Le-am spus imediat părinților care s-au bucurat și mai mult”.

Daniela recunoaște că se aștepta la rezultate bune, pentru că se descurcase perfect, totuși când a văzut notele de 10 a spus că a fost o surpriză plăcută. „Acum mă gândesc că ar fi fost tare bună ideea să fac un pariu cu părinții. Cel puțin ceilalți tineri pot îndrăzni să o facă. Curaj!” 2

Cea mai eficientă metodă de pregătire, care a funcționat în cazul Danielei, a fost rezolvarea testelor din anii trecuți. „Așa am înțeles foarte bine structura examenului și am învățat cum să-mi organizez ideile pentru fiecare răspuns. Înainte de fiecare examen propriu-zis am recitit toate materialele, pe care le aveam”.

„Vreau să reiau orele de pian”

Viața de după bacalaureat există, e foarte frumoasă, și vară după bacalaureat există, iar tinerii care au muncit mult, acum pot profita din plin de aceasta. „Voi petrece timpul util, îmi doresc să reiau cursurile de pian și poate reușesc să merg într-o scurtă călătorie. Între timp, mă voi ocupa de admiterea la facultate.”3

Deși gândul de a-și face studiile la o facultate peste hotare o tentează din ce în ce mai mult, Daniela a hotărât, deocamdată, să rămână acasă și să facă licența la medicină.

„Notele nu sunt cele mai importante, experiența contează”

1

Celor care urmează să susțină examenele de Bac, Daniela le sugerează să nu lase pregătirea pentru ultima lună, dacă vor să ia un rezultat bun.„ Este important să exerseze, să rezolve mult și cu baremul în față. Așa înțelegi cel mai bine ce răspuns se așteaptă și pentru ce se acordă fiecare punct. O muncă constantă, perseverentă și responsabilă este tot ce trebuie. Și totuși, cred că rămâne de văzut cât de mult este acesta ,,examenul maturității” , când în față ne așteaptă atâtea alte provocări”.

În cele din urmă, nu sunt notele cele mai importante, crede proaspăta absolventă. „În viață nu mereu putem lua excelent la tot ce ne dorim, însă să știm să trăim frumos fiecare experiență și să înțelegem conștient rolul ei este ceea ce contează cu adevărat. Experiența este ceea ce rămâne când notele pierd din valoare”.

Taguri: #BAC 2019
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente