(foto) „Găsiți echilibrul dintre muncă și odihnă”. Cunoaște-o pe Mihaela Lozan, tânăra cu 10 pe linie la bacalaureat

collage

Fiecare absolvent, mai mult sau mai puțin aspiră la note mari la examenele de bacalaureat. Unii sunt mai modești în visurile sale, alții se conduc după ideea „totul, ori nimic”. Mihaela Lozan este un exemplu al perseverenței, pentru care 10 pe linie la bacalaureat, deși a fost o surpriză plăcută, a fost și o așteptare realizată.

Mihaela este absolventa liceului „Dante Alighieri” din Capitală. În sesiunea de bacalaureat 2019, tânăra a avut patru de 10 la examene. Mihaela a studiat la profilul umanist și a susținut cu brio trei discipline: limba și literatura română, istoria și examenul la alegere. Tânăra a fost scutită de examenul la limba italiană, pentru că a susținut examenul CELI, vara trecută.

„Am început pregătirea încă din clasa a X-a”

Tânăra spune că a început pregătirea pentru examenul de BAC încă din clasa a X-a. „La limba și literatura română, de exemplu, aveam un caiet în care îmi notam rezumatul cărților citite, câteva trăsături de caracter ale personajelor. Mi-am făcut și o listă cu motive, versuri din poeziile studiate. La istorie, încă de la începutul liceului, îmi făceam notițe la fiecare temă și îmi scriam cele mai importante evenimente, procese. Înainte de examene, însemnările m-au ajutat să-mi reamintesc materia studiată. Anul acesta, am făcut lecții suplimentare și, împreună cu profesorii, am rezolvat numeroase teste, am analizat baremul de notare”.1

Înainte de a afla rezultatele, deși era sigură că a scris foarte bine, Mihaela era foarte emoționată. „Eram nerăbdătoare și acea săptămână de așteptare mi s-a părut extrem de lungă. Eram curioasă să văd cum m-am descurcat și încercam să evaluez ceea ce am scris. În dimineața când am aflat rezultatele, m-am simțit fericită și, totodată, recunoscătoare față de părinți, profesori, care m-au încurajat și au avut încredere în mine. Acum, după ce a trecut acea avalanșă de emoții, mă simt motivată să muncesc în continuare și să ating noi performanțe. „Tânăra spune că se aștepta să aibă rezultate bune, dat fiind faptul că a muncit mult și a avut o pregătire bună, pe care o datorează profesorilor. „Să am 10 pe linie a fost un vis, care a devenit realitate.”

Pasiunea pentru experimentele în bucătărie și universitatea în Olanda

În prezent, Mihaela se pregătește de studenție. A depus dosarul în mai multe țări și a ales într-un final Olanda.

Pentru că aceste luni sunt ultimele în care poate să se bucure din plin de vacanță, Mihaela planifică să o petreacă alături de familie și prieteni. „Vreau să acumulez puteri pentru a începe noul an de studii.”

Pare că tinerii cu 10 pe linie nu au timp liber pentru pasiuni, dar nu este chiar așa. Tânăra spune că îi place mult să gătească și să experimenteze în bucătărie: „Particip la diverse masterclass-uri gastronomice, unde petrec timpul frumos și util, descoperind arta culinară.”

2

„Găsiți un echilibru între muncă și odihnă”

Tinerilor care urmează să susțină examenele, Mihaela le sugerează să înceapă pregătirile din timp, să fie atenți la ore, să studieze baremul de notare și să rezolve teste de exersare. „Fiți calmi, optimiști, priviți BAC-ul ca pe o modalitate de a descoperi propria voastră metodă de a vă pregăti eficient de examene, căci ele urmează să fie și la universitate. Găsiți un echilibru între muncă și odihnă, pentru că aceasta este cheia succesului”.

Taguri: #BAC 2019
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente