(foto) „Sunt doar niște note”. Cunoște-o pe Cristina Susanu, absolventa cu patru de zece la examenele de bacalaureat

collage

Emoții, stres, nervi și nopți albe. Așa caracterizează perioada examenelor de bacalaureat marea majoritate a absolvenților. Tinerii se trezesc la cinci dimineața sau nu dorm în noaptea în care urmează să apară rezultatele la „examenul maturității”. A fost și experiența Cristinei Susanu, absolventa Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Capitală, care la sesiunea de bacalaureat 2019 a reușit să obțină patru de zece.

În dimineața zilei de 26 iunie, înainte de a afla rezultatele, frica și incertitudinea au pus stăpânire pe Cristina, ulterior, aceste emoții s-au transformat în fericire. „Am fost plăcut surprinsă. Am primit multe felicitări din partea colegilor, rudelor, felicitări sincere, de care mă bucur foarte mult”.

„Credeam că am uitat totul”

Cu toate că a înregistrat un rezultat remarcabil, Cristina își amintește de diminețile înainte de examene. „Au fost cele mai memorabile momente, credeam că am uitat totul.”

1

Tânăra a fost scutită de examenul la limbă engleză, cu nota zece din oficiu, dat fiind faptul că a susținut examenul TOEFL. „Sugerez tuturor care au posibilitatea, să se folosească de această oportunitate și să susțină un examen la limba engleză, recunoscut la nivel internațional”.

Cristina recunoaște că nu a avut un regim deosebit de pregătire și crede că toți tinerii, care se pregătesc sistematic, pot trece cu brio de examenele de bacalaureat. „Am învățat sistematic în toți acești ani. Înainte de fiecare examen am repetat cele mai importante detalii, pentru a-mi reîmprospăta memoria”.

„Sunt doar niște note”

Eleva spune că nu s-a așteptat la asemenea rezultate și a fost surprinsă să le vadă: „Deși sunt mulțumită, sunt doar niște note, cât de banal ar suna. Contează mai mult cum ne vom manifesta mai departe.”

2

Mulți tineri motivează eșecurile pe care le înregistrează la examene prin prezența camerelor video. Cristina spune că acestea nu au deranjat-o. „Chiar dacă am avut impresia că atmosfera va fi sinistră, într-un final, am și uitat de existența camerelor”.

Ultimele luni de „libertate”

Acum, proaspăta absolventă se pregătește pentru studenție, tânăra a fost acceptată la mai multe universități din Olanda, unde planifică să-și continuie studiile. Între timp, eleva vrea să savureze din plin „ultimele luni de „libertate”.

3

Tinerilor care urmează să susțină examenele anul viitor, Cristina le sugerează să uite de emoțiile negative. „Frica și emoțiile negative sunt inutile, noi ni le insuflăm singuri. Pe parcursul examenelor, trebuie să vă focalizați pe condițiile intemilor și veți reuși, dacă ați muncit asiduu pe parcursul”.

Taguri: #BAC 2019
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente