Roselhoznadzor este gata să reia importul de fructe şi legume moldoveneşti pe piața rusă, cu condiţia ca acestea să fie cultivate anume în Republica Moldova și nu reexportate. Despre aceasta a anunţat şeful Serviciului federal rus de supraveghere fitosanitară, Serghei Dankvert, scrie în pagina sa electronică grupul media Interfax, citat de IPN.

„Partea moldovenească s-a adresat la noi nu o dată, dar ei îşi doresc deschiderea imediată a tuturor livrărilor”, a declarat Serghei Dankvert, menţionând că, până a permite livrările, Roselhoznadzor vrea să vadă unde sunt păstrate stocurile de legume şi fructe şi care este cantitatea acestora. „Noi verificăm, vedem siguranţa acestora, organismele de carantină. Dacă totul este în regulă – eliberăm”, a mai spus oficialul rus.

Serviciul federal rus de supraveghere veterinară şi fitosanitară a interzis importul fructelor din Republica Moldova în vara anului 2014. În februarie 2015, Roselhoznadzor a decis să reia parţial livrările de mere moldoveneşti pe piaţa rusă, cu titlu de experiment, pe o perioadă nespecificată, pentru câteva companii.