(video) Cinci filme de excepţie vor fi difuzate gratuit cu ocazia aniversării „La Strada”

2

Cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate în Republica Moldova, Centrul Internaţional „La Strada” organizează mai multe proiecții cu genericul „O imagine mai clară”. Evenimentul se va desfășura în perioada 14-18 noiembrie, zilnic, începând cu ora 18.00, în incinta Cinematografului Odeon.

Reprezentanții organizației „La Strada” menționează că, marcând aniversarea prin evenimente culturale, se vrea atragerea puterii artei în susţinerea celor aflaţi în dificultate.

„Sunt producţii de excepţie, apreciate în timp, la vizionarea cărora publicul va fi pus în situații-limită din punct de vedere emoţional. Vrem să transformăm acest eveniment cinematografic într-un instrument de autocunoaştere pentru cei ce vor alege să ne fie alături. În acest sens, spectatorii vor fi confruntaţi premeditat cu realităţile traficului de fiinţe umane, ale violenţei împotriva femeilor şi violenţei în familie, ale hărţuirii copiilor pe Internet. Astfel, vom oferi o imagine mai clară asupra fenomenelor pe care publicul larg le cunoaşte doar superficial, ceea ce doar întăreşte stereotipurile şi multiplică experienţele de discriminare. Pornind de la atitudinile societăţii în care trăim, cu referire la abuzul asupra femeilor şi copiilor, e clar că avem nevoie de un salt vizibil dacă vrem ceva să se schimbe”, susţine Ana Revenco, preşedinta Centrului Internaţional „La Strada”.

Programul filmelor:

14 noiembrie, la ora 18.00 – „Te doy mis ojos” – o dramă romantică de producţie spaniolă, premiată cu şapte premii Goya. Filmul reflectă fidel complexitatea trăirilor unei femei dependente emoţional de soţul agresiv. 

15 noiembrie, la ora 18.00 – North Country”. Spectatorii vor face cunoştinţă cu gama de atitudini stigmatizante din partea rudelor şi comunităţii, cu care se confruntă o femeie-victimă a violenţei în familie, care decide să ceară ajutor. Realităţile reflectate, deşi greu de imaginat, sunt perfect aplicabile şi în Republica Moldova, spun organizatorii.

16 noiembrie, la ora 18.00  – „What love has to do with it”. Producţia reflectă istoria de viaţă a cunoscutei interprete Tina Turner, victimă a propriului soţ.

17 noiembrie, la ora 18.00 -„Cyberbully”, care aduce în prim plan experienţa unei adolescente căreia mama îi face cadou un computer de ziua de naştere, pentru a-şi putea face prieteni noi pe Internet. În timp ce foloseşte un popular site de socializare, adolescenta ajunge să fie hărţuită. Astfel, încrederea ei în prietenii virtuali e sfărâmată, ea recurgând la acţiuni radicale în încercarea de a ieşi din cercul vicios în care se află.

18 noiembrie, la ora 18.00 – „Lilya 4-ever”. Extrem de captivant, filmul relatează istoria unei adolescente care rămâne singură după ce mama ei emigrează. Fiind înşelată de tânărul cu care era într-o relaţie, aceasta ajunge să fie traficată în prostituţie.

Producţiile difuzate vor avea subtitrare în limba română şi vor fi urmate de câte o sesiune de întrebări şi răspunsuri, cu participarea a câte doi invitaţi speciali. Mai multe detalii despre Săptămâna filmului „La Strada” pot fi găsite accesând evenimentul tematic de pe Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente