Consiliul Municipal de Tineret din Chișinău și Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, vor desfășura o nouă campanie de donare a sângelui- „Donează și Salvează”. Scopul acestui eveniment este de a sensibiliza și de a implica cât mai mulți tineri în salvarea vieții oamenilor, care au nevoie de sânge sau de produse derivate din sânge.

Pe lângă dimensiunea social-filantropică, acest program municipal are și o dimensiune educativă, întrucât îi ajută pe tineri să înțeleagă valoarea și semnificația acțiunilor voluntare pe care fiecare le poate face și îi învață pe cei implicați să se bucure atunci când dăruiesc și să fie recunoscători atunci când primesc.

Pacienții bolnavi de leucemie zilnic au nevoie de 6 doze de concentrat de plachete. Un pacient bolnav de leucemie zilnic depinde de 6 donatori, de la care se pregătește câte o doză de concentrat de plachetă. Astfel, rezervele de sânge sunt necesare în permanență pentru a substitui necesarul şi a asigura continuu pacienții cu concentratul de trombocite, sau eritrocite atât de necesar în hemoragiile de sânge.

14925528_1773230456276673_3072014749868092150_n

Donarea de sânge trebuie să fie un proces sigur atât pentru donator, cât și pentru primitor, de aceea persoana care donează trebuie să fie sănătoasă și să îndeplinească următoarele condiții:

  • Să aibă vârsta mai mare de 18 ani;
  • Să aibă greutatea între 50 și 100 kg femeile și între 60 și 110 kg bărbații;
  • Să nu consume alcool cu 48 de ore înainte de donare;
  • Să nu fi suferit în ultimele trei luni intervenții stomatologice sau chirurgicale;
  • Să nu aibă/nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii;
  • Femeile să nu fie în perioada unei sarcini sau menstruală;
  • Să fi consumat înainte de donare un mic dejun normal (o cană cu ceai sau cafea, legume, fructe), fără multe proteine și grăsimi;
  • Să nu fumeze cu 2 ore înainte de donare și nici imediat după.

Persoanele dornice să contribuie la salvarea unor vieți, sunt așteptate cu buletinul de identitate, la 13 noiembrie, ora 11:00, în incinta centrului comercial “Atrium”, et.1, holul principal.