PPEM: Noua majoritate parlamentară nu dorește transparență în activitatea întreprinderilor de stat

12063386_139739456379431_2719462704491971964_n
Foto: Photo Credit: Facebook/ Eugen Carpov

Reprezentanții majorității parlamentare tărăgănează aprobarea inițiativelor legislative înaintate de deputații Iurie Leancă și Eugen Carpov care au drept scop transparentizarea activității întreprinderilor de stat precum Moldova Gaz, Glass Container Company etc.

În cadrul ședinței de ieri, 2 februarie 2016, a Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, a fost amânată aprobarea a două inițiative legislative, care se referă la modificarea Legii Curții de Conturi (CC) și a Legii cu privire la întreprinderile de stat. Acestea prevăd extinderea competențelor Curții de Conturi de a efectua controale asupra agenților economici cu capital de stat mai mare de 20% (în prezent e de la 50%) și transparentizarea activității întreprinderilor de stat, prin obligația de a efectua un audit al rapoartelor financiare anuale.

„Reprezentanții noii majorități parlamentare au spus că deocamdată nu pot sprijini proiectele pentru că e necesară o discuție „la platformă”. Mă întreb, care ar fi motivul ezitărilor în raport cu niște inițiative care, în mod normal, nu ar trebui să trezească niciun semn de întrebare?”, a reproșat deputatul Eugen Carpov, într-un comentariu postat pe o rețea de socializare.

Conform datelor Agenției Proprietăți Publice, doar în 2014 statul a pierdut aproape 900 de milioane de lei ca urmare a gestionării ineficiente a societăților în care deține mai puțin de 50% din capitalul social. Totodată, menționăm că din cauza acestor lacune legislative, Curtea de Conturi nu a putut efectua auditul Băncii de Economii în perioada în care statul era acționar minoritar.

 

1

2

3

4

5

6

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente