Până la sfârșitul acestei săptămâni, Pavel Filip va cere votul de încredere al Parlamentului

pavel
Foto: Candidatul desemnat la funcția de premier, Pavel Filip

Prim-ministrul desemnat, Pavel Filip, a declarat astăzi că „programul de guvernare va fi gata în două zile” și că până la finele săptămânii curente va veni în Parlament pentru a cere votul de încredere al deputaților. Anunțul a fost făcut după consultările purtate de Pavel Filip, în prima parte a zilei de azi, cu deputații majorităţii parlamentare declarate.

Candidatul la funcţia de premier a discutat cu fracțiunea PDM, PL, grupul celor 14 deputați, membri ai Platformei parlamentare social-democrate pentru Moldova (PSDM) şi grupul celor şapte deputați PLDM, transmite MOLDPRES.

La întrevederi, Pavel Filip a prezentat deputaţilor viziunea sa pentru depășirea provocărilor economice și sociale actuale, pilonii programului de guvernare, precum și criteriile care vor sta la baza selectării membrilor din viitorul Cabinet de miniştri.

„Întâlnirile de astăzi au fost foarte constructive. Prioritatea principală este ca în două zile să avem deja creat un program de guvernare, care îl va avea la bază pe cel precedent. În prim-plan va fi continuarea parcursului european. Despre partajarea funcţiilor nu am discutat, am stabilit doar că viitorul Guvern va fi unul politic. Tot azi, au fost create patru grupuri de lucru care se vor ocupa de perfectarea programului în aşa mod ca acesta să fie bine definitivat şi să includă propunerile tuturor formaţiunilor parlamentare”, a declarat Filip.

Potrivit reprezentantei PSDM, Violeta Ivanov, dialogul s-a axat pe programul de guvernare. „Considerăm că Guvernul condus de Pavel Filip va fi unul bun, competent şi care va face faţă tuturor provocărilor pentru a asigura bunăstarea societăţii”, a menţionat Ivanov.

Deputatul PLDM, Ion Balan, a declarat că „grupul celor şapte parlamentari liberal-democraţi, care au semnat pentru desemnarea lui Filip la funcţia de premier, nu renunţă la obiectivele înaintate anterior de formaţiunea din care face parte. În cadrul întâlnirii, am reiterat ca aceste cerinţe să fie incluse în programul de guvernare. Aşteptăm ca și alți colegi din PLDM să se alăture majorității parlamentare”, a menţionat Balan.

La finele săptămânii trecute, fracţiunile PSRM, PLDM şi deputaţii PPEM au anunţat că trec în opoziție și nu vor susține candidatura lui Pavel Filip la funcția de prim-ministru. Deocamdată, deputaţii PCRM nu au prezentat o decizie în acest sens.

Pe 15 ianuarie, şeful statului, Nicolae Timofti, a semnat un decret prin care ministrul în exercițiu al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, a fost desemnat în calitate de candidat la funcția de prim-ministru.

Conform hotărârii Curții Constituționale, dacă până la 29 ianuarie 2016 nu va fi învestit un nou Guvern, Parlamentul R. Moldova va fi dizolvat şi vor fi anunţate alegeri anticipate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente