(doc) Programul de activitate al Guvernului Filip a fost publicat. Iată ce conține acesta

12400605_1030395346982992_7039388306388834875_n
Foto: Photo Credit: Parlamentul Republicii Moldova

A fost făcut public Programul de activitate a Guvernului Filip, pe care candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova îl va prezenta deputaților în cadrul ședinței speciale convocate pentru ora 16.00. Deputații urmează să decidă dacă îi acordă vot de încredere cabinetului de miniștri în frunte cu Pavel Filip.

Programul de activitate al Guvernului pentru anii 2016-2018 conţine 18 capitole: combaterea corupției; politica externă, securitatea și apărarea; reintegrarea țării și consolidarea statului; dezvoltarea economică, securitatea energetică, sporirea competitivității și crearea locurilor de muncă; justiția și drepturile omului; afacerile interne și siguranța cetățeanului; buna guvernare; protecția mediului; politici sociale proactive; educația; cercetare și știință; sănătatea; cultura; tineret și sport; mass-media; diaspora; minoritățile naționale; societatea civilă.

Noul cabinet de miniştri, în frunte cu premierul desemnat Pavel Filip, îşi propune ca obiectiv principal creşterea bunăstării, siguranţei şi calităţii vieţii cetăţenilor, în special prin: dezvoltarea economiei și facilitarea creării locurilor de muncă bine plătite, eradicarea corupției și garantarea supremației legii, asigurarea securității personale, fortificarea capacității de apărare a țării, prestarea serviciilor publice accesibile și cost-eficiente, asigurarea protecției sociale pentru grupurile vulnerabile ale populației.

Potrivit documentului, cea mai sigură cale pentru atingerea acestor obiective este integrarea europeană. În acest scop, Guvernul își propune să creeze toate premisele necesare, care, odată valorificate, vor asigura eligibilitatea Republicii Moldova privind obținerea statutului de țară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pentru îndeplinirea obiectivului în cauză, la baza Programului de activitate al Guvernului a fost pusă implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, în special prin realizarea Planului național de acțiuni.

Guvernul Republicii Moldova în frunte cu Pavel Filip va pleda în continuare pentru dezideratul de reintegrare a țării, acesta reprezentând una dintre prioritățile de bază ale procesului de guvernare. Soluția politică a conflictului va fi corelată cu obiectivul de integrare europeană a țării. Reglementarea definitivă a conflictului trebuie să asigure caracterul viabil, democratic, independent și suveran al statului reunificat.

Pe termen scurt, preocupările majore ale Guvernului Republicii Moldova sunt orientate spre înlăturarea riscurilor la adresa securității interne și externe a statului, spre stabilizarea sectorului bancar, spre sancționarea și combaterea fraudelor financiare, spre asigurarea unui echilibru între consolidarea fiscală sustenabilă și impulsionarea dezvoltării economice, precum și spre protejarea veniturilor cetățenilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente