Experții consideră că: „PL se comportă straniu şi poate duce ţara la alegeri anticipate”

ghimpu-mihai
Foto: Mihai Ghimpu, PC: tribuna.md

Politologul Andrei Andrievski spune că liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, are cerinţe exagerate în cadrul negocierilor pentru formarea coaliţiei majoritare, fapt care dăunează şi propriului partid, dar şi Republicii Moldova.

Andrei Andrievski consideră că s-a ajuns la blocaj în cadrul negocierilor PLDM – PDM – PL din cauza cerinţelor exagerate ale lui Mihai Ghimpu. „Era clar de la sfârşitul lunii decembrie că există un blocaj şi am înţeles că motivul este solicitările exagerate ale cuiva. Ghimpu apare la televiziuni ca fiind „alb şi pufos”, dar dacă am fi văzut negocierile, am fi avut o altă opinie”, consideră Andrievski.

Totodată, expertul Olga Goncearova susţine că ambiţiile personale ale lui Mihai Ghimpu de a obţine funcţia de preşedinte sunt mai mari chiar decât interesele PL şi ale propriului nepot, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Ea susţine că Mihai Ghimpu ar fi trebuit să obţină un compromis ca la alegerile locale de peste jumătate de an, candidatura lui Dorin Chirtoacă să fie susţinută şi de PLDM şi PDM, dar nu să-şi promoveze propriile interese.

Şi expertul în PR, Valentin Balan consideră că Mihai Ghimpu ar fi trebuit mai bine să negocieze continuitatea activităţii politice a lui Dorin Chirtoacă prin realegerea în funcţia de primar şi nu alegerea sa în funcţia de şef al statului sau de procuror general. Totodată, califică comportamentul lui Ghimpu la negocieri drept unul populist. Potrivit lui Balan, „Ghimpu propune idei care joacă pentru public, dar nu contribuie la crearea unei alianţe”.

Totodată, Politics.md spune că experţii salută începerea discuţiilor cu PCRM care va permite deblocarea activităţii Parlamentului şi chiar formarea guvernului. Majoritatea acestora consideră că, cel mai probabil, se va recurge la soluţia unui guvern minoritar format din PLDM şi PDM, învestit cu voturile PCRM.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente