(foto) Au fost desemnați câștigătorii concursului „Cel mai bun proiect inovativ”

premiul I categoria elevi – panaitov vitali
Foto: Câștigătorii concursului „Cel mai bun proiect inovativ”

În data de 23 decembrie, Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic a organizat prezentarea publică a proiectelor depuse la concursul național destinat elevilor, studenților și tinerilor cercetători.

Fiecare participant a avut la dispoziție aproximativ cinci minute pentru a convinge juriul că anume proiectul lui este cel, în care merită să fie investiți banii. Criteriile după care au fost apreciați tinerii au fost gradul de inovație, fezabilitatea proiectului, profitabilitatea.

 

Moderatorul concursului, Roman Chirca
Moderatorul concursului, Roman Chirca

„Doresc să vă spun că mai mult de jumătate din participanți au avut planuri de afacere extraordinare, ceea ce demonstrează că avem un tineret cu idei inovaționale, gata să se lanseze în afaceri, care nu este cu nimic inferior unui tânăr din Germania sau oricare altă țară. Este important să mergem pe această cale de susținere a antreprenoriatului. Unul din criteriile esențiale ale concursului este ca ideea tânărului să fie cât mai aproape de implementare în practică, fiindcă noi, la etapa inițială, am descalificat unele planuri de afacere care erau teoretice”, a declarat unul din membrii juriului și moderatorul concursului, Roman Chirca.

 

# Câștigătorul categoriei „liceeni” – proiectul „Soare-Mobil”

 

Panaitov Vitali
Panaitov Vitali

„Ideea a apărut dintr-o observație de-a mea din internet. Am citit cum un tânăr chinez a construit, la fel, o mașină care merge și utilizează energia produsă de bateriile solare. La dânsul mașina arăta ceva mai respectabil, la mine este compusă doar din carcasa unui automobil, roțile, evident bateriile, și acumulatorul. Proiectul încurajează promovarea surselor regenerabile de energie și îmbunătățirea mediului prin înlocuirea motorului „murdar” pe bază de hidrocarburi, cu un motor electric „pur”. Proiectul presupune reutilarea/renovarea unui automobil defectat, într-un vehicul electric, alimentat cu energie solară. De fapt, este foarte simplu să asamblezi așa un automobil. Ai nevoie de carcasă de la o mașină, nu contează veche sau nouă, iar pe acoperișul acesteia instalăm bateriile solare. Din moment ce aceste vehicule vor avea un cost scăzut, ele sunt de perspectivă, mai ales pentru țara noastră, unde avem circa 220 de zile însorite în fiecare an, deci poți circula oricând și oriunde”, a povestit Panaitov Vitali, elevul clasei a XII-a a liceului „G. Gaidarji”, Comrat.

# Câștigătorul categoriei „tineri cercetători” – proiectul „Sursa de energie regenerabilă: pompa termică”

 

Pascari Sergiu
Pascari Sergiu

 

„Ideea mea constă în asamblarea unei pompe termice. De fapt, ea deja este creată și chiar am instalat-o în gospodăriile câtorva persoane deja. Pompa reprezintă un aparat care extrage căldură din pământ, adică e o pompă geotermală. Căldura extrasă este direcționată în sistemul de canalizare și astfel, ne încălzim locuința. În Moldova există astfel de aparate, însă ele sunt importate de peste hotarele țării și costă foarte mulți bani. Eu, în schimb, propun ca acestea să fie asamblate aici, pe loc, și adaptate la necesitățile fiecărui client. Costul unei pompe, doar pentru materiale, care va încălzi o suprafață de 70 – 100 de metri pătrați este în jurul sumei de 1.000 de dolari. Deja am clienți, ce-i drept, sunt doar din cercul meu de prieteni ori cunoscuți. Cât despre concurs, juriul a fost bine pregătit, întrebările exacte și doar la subiect. Sunt mulțumit”, a menționat Sergiu Pascari.

# Câștigătorul categoriei „studenți” – proiectul „Cultura Aquaponica”

 

Îndoitu Gheorghe și Cojocaru Nicolae
Îndoitu Gheorghe și Cojocaru Nicolae

 

„Am văzut proiecte asemănătoare în Japonia și Canada, de acolo ne-am inspirat. Proiectul nostru constă în faptul că am creat o simbioză între două ecosisteme, mai exact cel piscicol și hidroponic, ceea ce ne-a reușit, de fapt, și în practică. Scopul proiectului constă în creșterea plantelor și a peștelui. Ideea nu este brevetată, dar experimentele pe care le-am realizat timp de un an, au dat rezultate pozitive, iar cumpărătorii noștri vor fi toate rețelele de magazine alimentare”, au spus studenții USM-ului, Gheorghe Îndoitu și Cojocaru Nicolae.

Învingătorii au primit diplome și câte un laptop. Totodată, tuturor concurenților li s-au înmânat mențiuni de participare. La prezentări au fost și alte idei inovative care au fost apreciate de către juriu, printre ele fiind „Codul QR” al Renatei Dem sau Osoianu Alexandru și Postolache Viorel cu proiectul „Magazin alimentar pentru cumpărături rapide cu mașina – Mag Drive”, toți venind de la USM.

 

Osoianu Alexandru și Postolache Viorel prezintă proiectul Mag Drive
Osoianu Alexandru și Postolache Viorel prezintă proiectul Mag Drive

„Despre concurs am aflat din internet, noi fiind tineri activi și ne-am dorit să participăm să vedem cum e. Ideea a apărut spontan. Mergeam cu mașina și îmi spuneam, uite, aș dori o sticlă cu apă, dar fără a ieși din automobil, că până ce parchezi, stai în rând să achiți, îți trece gustul de apă. Mi-am zis că doresc să vin la magazin fără să ies din mașină – mi s-a dat, am plătit și am plecat, fără alte incomodități. Până la momentul actual este doar o idee, dar dacă vom găsi investiții, cu siguranță o să implementăm proiectul nostru. Juriul a fost unul destul de obiectiv și corect, fiindcă și noi paralel analizam ideile propuse de ceilalți și ni s-au părut foarte interesante proiectele celor, care au luat premiile mari”, au adăugat Osoianu Alexandru și Postolache Viorel.

 

Dem Renata își prezintă proiectul „Codul QR”
Dem Renata își prezintă proiectul „Codul QR”

Renata a povestit și ea de unde i-a venit ideea proiectului „Codul QR”. „Ideea mi-a venit spontan, cred că privind filmele detective, unde cineva trebuia să identifice persoanele după obiectele pe care le avea la el. Eu m-am gândit la codul acesta QR, care poate fi personalizat foarte simplu în obiectele pe care le purtăm zilnic cu noi, de exemplu îl imprimăm în inel, brățară, etc. Informația dată (acest cod) poate fi citită cu ajutorul unui smartphone, care se găsește practic la orice persoană. Deși inițial aveam dubii în ce privește ideea și dacă aceasta poate fi pusă în practică, mai mulți mi-au spus că are rost să fie implementată. Ceva de genul dat nu mai există în Moldova, eu doresc să fiu prima”, a punctat ea.

 

Membrii juriului au încurajat tinerii și le-au urat succes în cariera lor de antreprenori.

În concurs s-au înscris 34 de tineri cu 30 de proiecte inovative, fiecare cu tematică diversă – IT, agricultură, medicină, etc. Aceștia fiind divizați în trei categorii:

#. Liceeni
#. Studenți
#. Tineri cercetători

Proiectele care au fost prezentate azi în cadrul concursului au fost evaluate de către o comisie formată din reprezentanți AITT, Academiei de Științe a Moldovei și alții.

Concursul „Cel mai bun proiect inovativ” s-a desfășurat concomitent în trei țări – România, Ucraina și Republica Moldova, în perioada septembrie – decembrie 2014, fiind finanțat de Comisia Europeană, prin intermediul proiectului transfrontalier „Formarea rețelei de infrastructură inovațională în cadrul instituțiilor din regiunea transfrontalieră”.

Victor Zucker

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente