Alegeri 2014: Moldova, ce alegi? Stăpân bogat sau profesor sever?

dea6d518bffca70adf64409a912800741
Foto: Lucian Mînduță PC: timisoaraonline.ro

Jurnalistul român Lucian Mîndruță a publicat o scrisoare deschisă către moldoveni, în contextul alegerilor parlamentare care au loc astăzi, 30 noiembrie, în Republica Moldova. Potrivit jurnalistului, aceste alegeri sunt cruciale pentru viitorul țării, în care cetățenii trebuie să aleagă între Vest sau Est, între Europa sau Rusia, între ușor sau greu, între libertate sau robie.

Vă îndemnăm să citiți mai jos scrisoarea:

„Dragi moldoveni,

Știu că Rusia vă promite din nou prosperitatea din anii ’70 și ’80, pe care bunicii voștri și-o aduc aminte. Știu că cei mai mulți spun că în Uniune era liniște, toată lumea avea slujbă și pâine pe masă. Câțiva mergeau și-n cosmos.

Știu că azi vi se spune că Vestul e dușmanul, care vrea să ne facă pe toți colonie, care vrea să ne exploateze și să ne ia resursele. Știu că rușii vă spun că străinii sunt răi, cu excepția unor străini buni, care sunt ei.

Știu. Dar să vă povestesc ce-am pățit noi cu Vestul.

Numai lucruri rele: când n-am putut să inventam o industrie, au venit ei să ne exploateze. Când n-am fost în stare să avem justiție, ne-au bătut la cap să avem una. Când n-am știut să punem reguli, au venit ei cu o mie de proceduri. Unele ne enervează rău. Dar…

La mine în cartier sunt cel puțin 5.000 de oameni care lucrează în IT. Firma americană. La mine în județ, sunt vreo 10.000 care fac mașini. Firmă franțuzească. La mine la țară, ferma de pui a unui arab dă de lucru la câteva zeci de săteni amărâți.

Își bat joc de noi ăștia? Depinde ce socotești bătaie de joc. E mai bine să întinzi mâna, să aștepți de la ruși bani direct în cuferele statului, care să inventeze slujbe de băgători de seamă prin Chișinău sau Bălți, prin clădirile alea rămase de la comuniști? Și să faci asta în fiecare an, fără altă perspectivă decât acea a cerșetorului care speră ca mila să nu se oprească?

Sau e mai bine să mergi la lucru, să te chinui să înveți lucruri noi, să-ți fie frică mereu că te concediază, dar să fii și răsplătit când ești bun și inteligent? Și mai ales, să nu-fi fie teamă că închide cineva robinetul atunci când știi că ți-ai făcut datoria bine?

Ce e de ales? Un sistem care cere oamenilor să devină mai puternici și mai competitivi? Sau unul care îi vrea milogi și slabi?

Asta vă întreabă, de fapt, mâine: vreți să fiți stăpâni? Sau să vă băgați la stăpân?

Asta e, de fapt, de ales aici: nu răul sau binele. Cu ușorul sau greul.

Vreți ușor? E simplu. Rusia abia așteaptă să vă facă un bine. Așa e ea, mărinimoasă. Vreți greu? Europa o să facă nazuri și-o să vă țină lecții și la final o să vă ceară să vă schimbați, dacă vreți să fiți ca ea. Europa nu înseamnă prosperitate, dacă nu muncești.

Știu, e greu de ales. Dar să vă spun ceva: cu Europa vă mai puteți răzgândi. Europa e ca libertatea. Nu e definitivă. Trebuie să lupți mereu pentru ea.

Doar pentru robie nu trebuie să faci niciun efort.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente