Vlada Ciobanu: „La fiecare alegeri, noi trăim sfârșitul lumii – acum ori niciodată”

994629_10151612327967115_1748335208_n
Foto: PC: Vlada Ciobanu/Facebook

Pe 30 noiembrie, moldovenii îşi aleg viitorul. Alegerile parlamentare care au loc duminică reprezintă un punct de cotitură în istoria ţării, momentul în care Moldova va alege între a urma calea Uniunii Europene sau cea a Rusiei.

Vlada Ciobanu este blogger pe teme politice şi manager de programe în cadrul unui institut internaţional. A studiat comunicarea în Marea Britanie, dar s-a întors în Republica Moldova de dragul unui vis. „Visez şi cred că Moldova poate deveni o ţară bună şi fericită”, spune Vlada. Ea îi îndeamnă pe moldovenii care vor merge duminică la urne să nu se mulţumească doar să pună ştampila pe buletinul de vot, ci să le ceară în fiecare zi socoteală politicienilor pe care i-au ales.

Într-o scrisoare adresată basarabenilor, Vlada Ciobanu vorbeşte despre cum, după euforia alegerilor, cetăţenii intră într-o „stare amorfă”. „La 30 noiembrie nu este sfârşitul lumii. Eu ştiu asta. Voi ştiţi asta. Mai important este ceea ce se întâmplă după”.

Citiți mai jos scrisoarea Vladei Ciobanu „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, publicată de Gândul.info:

„La fiecare alegeri, noi trăim sfârşitul lumii – acum ori niciodată. Am trecut prin sfârşitul lumii în 1996 la alegerea Preşedintelui, în 2001 la alegerile parlamentare, în 2005 şi tot aşa. Înainte de orice alegeri intrăm în euforii şi isterii. Apoi urmează patru ani de linişte şi stare amorfă.

La 30 noiembrie nu este sfârșitul lumii. Eu știu asta. Voi știți asta. Mai important este ceea ce se întâmplă după. Îndemnul meu este ca după 30 noiembrie, să ne învățăm a cere socoteală politicienilor anul-împrejur, nu doar 10 zile înainte de ziua alegerilor.

Să avem o mass-media responsabilă şi jurnaliști care au demnitate, care nu acceptă abordări tendențioase şi înțeleg ce înseamnă interes public. Să avem o societate civilă care comunică cu proprii cetățeni, el află necesitățile şi încearcă împreună să le rezolve. Nu societatea civilă de până acum, care trăiește confortabil din granturi europene.

Să avem cetățeni care nu așteaptă statul să le facă tot, dar care se mobilizează şi pot să își ceară respectarea drepturilor sau să îşi rezolve singuri problemele locale, prin efort comunitar.

Cetățenilor le este indiferent în ce Uniuni ajung, atâta timp cât au salarii bune, oportunităţi egale şi asigurarea respectării regulilor. Iar această stare este un efort comun. Chiar dacă votăm împotriva cuiva, chiar dacă nu suntem entuziasmați de alegerea noastră, noi votăm pentru niște valori spre care mergem fie cu curaj, fie din inerție. Însă oricum avem o singură direcție. După 30 noiembrie, lucrul abia începe. Iar responsabilitatea este a tuturor, nu doar a unor politicieni”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente