(foto) 6 curiozități despre Universitatea Tehnică a Republicii Moldova

collage1
Foto: Aflați alte curiozități despre UTM, PC: Colaj #diez

#diez vă invită să aflați câteva elemente curioase despre Universitatea Tehnică, și anume care sunt colectivele lăudate în cadrul instituției, ce este Centrul de Tehnologii Spațiale și ce mai puteți găsi în Parcul-muzeu al tehnicii.

# UTM este o universitate de nivel internațional acreditată de stat

UTM a primit în 2010 Distincția „Calitate Europeană”, conform standardelor europene, oferită de Asambleea Europeană din Oxford, Marea Britanie. De asemenea, în 2011, universității i s-a oferit Certificatul de conformitate, prin care se confirmă că UTM a implementat și menține un sistem de management al calității bazat pe practicile tradiționale de asigurare a calității în domeniul învățământului, legislației în vigoare, îndeplinind cerințele standardului ISO 9001:2008.

 

calitate
Distincția „Calitate Europeană”
IMG_8512
Distincția „Calitate Europeană”

 

 

# Centrul de Tehnologii Spațiale

Acest centru a fost creat cu scopul de a profita de beneficiile tehnologiilor spațiale și de a le promova în rândul tinerelor generații și specialiștilor în domeniu. Obiectivul centrului este de a susține dezvoltarea platformelor de micro-nano-sateliți, a infrastructurii de comandă terestră, precum și menținerea laboratoarelor multidisciplinare pentru dezvoltarea, testarea componentelor și sistemelor pentru sateliți în medii spațiale simulate.

 

(stânga) Microscopul folosit pentru testarea subsistemelor micro-satelitului (dreapta), PC: „UTM între 1964 - 2014, Album jubiliar”
(stânga) Microscopul folosit pentru testarea subsistemelor micro-satelitului (dreapta), PC: „UTM între 1964 – 2014, Album jubiliar”

Un proiect al centrului este cel de elaborare a micro-satelitului „Republica Moldova”. Misiunea acestui satelit este de a capta imaginile teritoriului Republicii Moldova prin metode de teledetecție, cercetarea influenței radiației asupra sistemelor electronice și cercetarea câmpului magnetic al Terrei.

 

# Observatorul Astronomic cu telescopul CELESTRON

IMG_8451

Observatorul este o componentă a infrastructurii terestre a Centrului de Tehnologii Spațiale. Telescopul CELESTRON permite urmărirea lunii, soarelui, aproape a tuturor planetelor, diferitor constelații, inclusiv sateliții de pe orbita joasă a Terrei. Datorită sistemului său optic Edge HD cu o putere enormă de amplificare a luminii, telescopul oferă posibilitatea de a observa planetele sau obiectele din spațiul îndepărtat. Observatorul este folosit în scopuri educațioanale și este amplasat în Parcul-muzeu al tehnicii.

 

IMG_8467 IMG_8497

 

# Turbini eoliene

IMG_8498

Plimbându-vă prin Parcul-muzeu al tehnicii, ați putea observa două turbine eoliene ce au fost instalate pentru iluminarea nocturnă a campusului universitar din sectorul Râşcani al capitalei. Astăzi, acest sistem de iluminare alimentează 320 de becuri econome. Potrivit datelor UTM, costul unei turbine eoliene produse în Republica Moldova, ar putea ajunge la 15 mii de euro, acesta fiind, de fapt, un preț mic pentru o asemenea construcție.

 

# Activitatea studențească extracurriculară

Viața studenețească este plină de oportunități în UTM. Universitatea dispune de activități extracurriculare precum:

– Colectivul de muzică și dans popular „Tinerețea”, care activează de la fondarea universității până în prezent. Din 1970, „Tinerețea” deține titlul de Colectiv model al republicii;

– Unica fanfară studențească din rândurile instituțiilor de învățământ superior.

De asemenea, UTM-ul poate fi lăudat prin performanțele sportive ale studenților ce participă în cadrul cercurilor sportive. Dovadă pot fi cupele obținute la competițiile de fotbal, volei, baschet, tenis de masă, șah, dame, ridicarea halterei, trântă și titlul de „Cea mai bună selecționată” ani la rând în cadrul spartachiadelor studențești între instuțiile de învățământ superior.

 

Rezultatele în sport și activitate artistică ale studenților UTM
Rezultatele în sport și activitate artistică ale studenților UTM

 

# Specialiști UTM plecați peste hotarele Republicii Moldova

În perioada anilor 1960, când în Africa începuse progresul educațional, Moldova a participat la emanciparea Africii, oferind deplasări cetățenilor noștri în țări îndepărtate. Doar din partea UTM-ului inițial plecase peste 50 de profesori, care au lucrat în țări francofone – Algeria, Republica Guineea, Mali și Madagascar, precum și în instituțiile din Mozambic, unde se vorbea portugheza. Câțiva profesori au plecat în deplasări în țări asiatice și din America Latină.

 

Conf. Univ. Aurel Marinciuc participă la o discuție de după ora de mecanica cuantică, PC: „UTM între 1964 - 2014, Album jubiliar”
Conf. Univ. Aurel Marinciuc participă la o discuție de după ora de mecanica cuantică, PC: „UTM între 1964 – 2014, Album jubiliar”

Numărul mare de profesori de la diferite catedre ale UTM-ului au dus faima și au promovat numele prestigios al universității.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente