(foto) Cele mai atrăgătoare exponate ce aparțin Universității Tehnice a Moldovei

collage
Foto: Aceste exponate pot fi văzute vizitând Parcul-muzeu al tehnicii sau blocul de studii central UTM

Dacă nu ați știut, UTM dispune de un parc impunător, unde sunt expuse obiecte de valoare, mai ales cele create de către înșiși studenții universității. De asemenea, în incinta blocului central de studii, veți putea găsi o dovadă a succesului savanților și tehnicienilor din Moldova.

#diez vă invită să urmăriți trei cele mai de valoare găselnițe din cadrul Universității Tehnice a Moldovei.

 

Majoritatea exponatelor pot fi găsite la campusul Râșcani
Majoritatea exponatelor pot fi găsite la campusul Râșcani

 

# Parcul-muzeu al tehnicii din campusul Râșcani

IMG_8486

 

Acest parc întrunește un număr mare de sculpturi și tehnică creată și adunată de către studenții și absolvenții UTM. De asemenea, în cadrul acestui parc are loc expoziția cu caracter permanent „Creativitatea deschide Universul”. Expoziția atrage studenții și publicul larg din Chișinău, republică și străinătate.

park1 park2 park3 park4 park5 IMG_8469 IMG_8492 IMG_8493 IMG_8464

PC: Ilona Sergheevna/ Arhiva personală
PC: Ilona Sergheevna/Arhiva personală

 

# Lucrarea sculpturală „Caii din fier vechi sudat”

IMG_8490

 

Această sculptură este, de fapt, o lucrare de diplomă mai puțin obișnuită a patru studenți de la Facultatea de Urbanism și Arhitectură. Studenții-absolvenți, și anume Doina Covali, Sergiu Racu, Alexandru Coicev și Marcel Botnaru, au adunat aproape o tonă de fier vechi pentru a crea doi cai de doi metri înălțime.

 

PC: @sonne.sergheevna/ Instagram
PC: @sonne.sergheevna/Instagram

Ideea creării acestei sculpturi sudate a aparținut rectorului I. Bostan. Conceptul era de a aduce în memorie tuturor vizitatorilor renumitul tramvai tras de cai, care circula pe strada centrală Alexandru cel Bun, astăzi numită Ștefan cel Mare.

 

PC: @sonne.sergheevna/ Instagram
PC: @sonne.sergheevna/ Instagram

Studenții au muncit aproape opt luni. Întreaga sculptură a costat 30 de mii de lei, sumă ce a inclus procurarea fierului vechi, transportarea și sudarea lui. Ulterior a fost creat și un vizitiu, care își ține mâna în aer, de parcă ar trage de hățurile armăsarilor. Sculptura este amplasată în Parcul-muzeu tehnic din campusul Râșcani.

 

PC: @sonne.sergheevna/ Instagram
PC: @sonne.sergheevna/Instagram

 

# Pendulul Foucault

Jean Bernard Leon Foucault a fost un celebru fizician și experimentator francez. Acesta a devenit și mai celebru după experimentele cu pendulul său, care a demonstrat simplu și vizibil rotația Terrei în jurul axei sale. Acest experiment, la vremea sa, au impresionat foarte multe persoane.

IMG_8523

 

Pendulul din UTM, și anume din blocul de studii central, este o versiune originală. Acest Orologiu Gravitațional prezintă o adevărată instalație experimentală, o sursă de informație din domeniul geofizicii, astronomiei, metrologiei și nu doar. Acest proiect a fost realizat cu ajutorul studenților și inginerilor-absolvenți ai universității.

IMG_8521

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente