Concurs: Rezoluțiile Tatianei pentru 2014

405569_109923365803355_2120850338_n

Astăzi avem trei istorii pregătite pentru concursul #diez “Ştiri despre tine. 2013 spre 2014“. Tatiana are o listă lungă de rezoluții așa că spor și lectură plăcută! Acestea au ajuns la noi în redacție la data de 10 decembrie, ora 16:36.

Rezoluţiile mele în această listă nu sunt nicidecum în ordinea priorităţilor. Am încercat să fiu maxim sinceră cu mine însămi şi să revăd capitolele la care trebuie să mai lucrez, de care nu trebuie să uit, capitole care trebuie începute, care – terminate.

Tot ce urmează mai jos se referă la educarea de sine – fizic, moral, spiritual – iar auto-educarea, cum spunea Isaak Asimov, este unica formă existentă de educare. Enjoy and judge me not too harsh!

1.   Să savurez şi să profit de faptul că trăiesc în Moldova, unde mâncarea organică, neprocesată se găseşte mai peste tot. Să elaborez o dietă, bazată pe cele mai sănătoase alimente. Mens sana in corpore sano!

2.   Să fiu cât mai aproape de părinţii mei, care au trecut de prima tinereţe (73 şi 67 de ani), să merg acasă, să aleg să merg acasă la ei, să îi sun în fiecare zi. Periodic să le trimit the old-fashioned letter, poştaşul să vină la poartă şi să le aducă scrisoare de la fata lor de la Chişinău. Să le dau cât mai multe motive de mândrie în 2014, să le insuflu confidenţa că viaţa a meritat trăită şi merită trăită în continuare. Să îmi iubesc părinţii mai mult decât în 2013. Şi să le vorbesc despre asta.

3.   Să nu uit de prietenii mei ce stau peste hotare. Să vorbim mai des. Să scoatem utilul din internet şi să apropiem continentele.

4.   De ceva timp planific să scriu câteva articole. Dar am rămas exact la faza de planificare. M-am blocat în ea. Aşa că în 2014 ori renunţ la temele respective, fie le pun pe foaie. Chiar şi cu riscul de a părea patetică în ochii critici a concetăţenilor de pe Facebook.

5.   Să deschid un cont de economii. Să arunc în puşculiţa bancară măcar câte ceva în fiecare lună. Altfel ce rost are job-ul, dacă nu ai pus niscavai bănuţi la ciorap? Şi să mă abţin să umblu la el – cred că asta e partea cea mai dificilă!

6.   Să îmi controlez dorinţele compulsive de a cumpăra chestii de care nu am nevoie. Să amân orice cumparătură majoră pe 48 de ore. După 48 de ore să re-analizez – mai am eu nevoie de bigudiuri electrice, rochie cu paiete, cremă pentru buric etc. (Deşi bigudiuri electrice niciodată nu strică la casa gospodinei, iar rochia cu paiete e un must-have în garderobă, întrebaţi pe oricine!)

7.   Să consider opţiunea de a-mi lua un al doilea job (part-time). Să plasez opţiunea în realitatea mea cotidiană şi să văd dacă voi face faţă. Aş vrea să lucrez cu copiii. Să îmi curăţ Karma de prea mulţi maturi încruntaţi din jurul meu. Copiii aranjează totul după un feng-shui al lor. Şi e minunat fenomenul!

8.   Nu-mi plac cliché-urile, dar inevitabil devii victima lor în secolul când toată lumea ştie totul despre toate. La un click distanţă. Spun asta fiindcă îl admir mult pe Dostoievski (nu că ăsta ar fi trend-ul şi ca să par inteligentă ar trebui să-l bag pe Dostoievski în discuţie). Sunt nespus de fericită că pot să-l citesc în original. Adică în rusă. Dumnealui, Feodor Mihailovici adică, are 8 romane – Бедные люди, Униженные и оскорблённые, Преступление и наказание, Игрок, Идиот, Бесы, Подросток, Братья Карамазовы. Am citit 3 dintre ele. În 2014 îmi propun să citesc şi celelalte 5. (Problema e că nu pot găsi Бесы. Nu se găseşte nici în librării, nici la anticariat. Anyone help?!)

9.   Să citesc mai mult. Doar literatură bună.

10.  Să fac timp pentru prietenii mei. Împreună să găsim locuri noi de explorat în oraş (şi în afara lui). As they say – quality time with quality people.

11. În 2014 să călătoresc în două ţări pe care nu le-am vizitat niciodată. Mă gândesc la Franţa şi Austria. (Interesant, da’ ele se gândesc la mine?)

12. Stop procrastinării. Şi o spun cu toată tăria şi seriozitatea.

13. Să învăţ câte o poezie în fiecare lună P.D.R. – pe de rost. Să aleg poeziile cele mai frumoase şi demne de a fi memorate.

14. Să învăţ o limbă străină. Non-Latinică!

15. Să renunţ definitiv la obiceiurile nocive. Am început bine la sfârşitul lui 2013 şi să o ţin tot aşa. Şi nu, nu cred că suma viciilor este constantă.

16. Să lucrez permanent în a deveni un mai bun profesionist în domeniul meu de activitate.

17. Mai mult din Akhmatova şi Blandiana, mai puţin din site-urile de 2 lei cu ştiri de 2 bani.

18. Mai puţin internet.

19. Să îmi iau în sfârşit motanul ăla roşcat la care visez de ani, să nu fiu originală şi să-l numesc Garfield, şi să devenim cei mai buni prieteni.

20. Să petrec mai mult timp cu copiii pe care îi iubesc. Cresc aşa de repede şi vreau să-i ştiu copii, că adulţi vor fi tot restul vieţii.

21. Să merg la stomatolog în ianuarie şi iulie la un control de rutină.

22. Să merg la un control general la medicul de familie.

23. Să aflu cine este medicul meu de familie.

24.  2014 – anul organizării, punctualităţii, disciplinii şi de management al timpului.

25. Caritate. Oameni concreţi, nevoi concrete, acţiuni concrete.

26. Să renunţ la lucrurile şi obiceiurile de care nu am nevoie sau care mă epuizeaza. La fel şi cu oamenii de acelaşi soi.

27. Să privesc toate filmele care au luat Oscarul pentru cel mai bun film al anului. 1929 – 2014. Cred că e mai puţin decât toate sezoanele de Grey’s Anatomy, dar mult mai util şi interesant.

28. Trei barbaţi sunt cei pe care-i admir din toată inima şi regret trecerea lor la cei drepţi, de parcă s-a întâmplat ieri:  Albert Einstein, Sigmund Freud şi Mark Twain. Au fost băieţi pe cinste şi vreau în 2014 să le citesc biografia şi operele principale. Dumnezeu să-i odihnească în pace.

29. “Eu am un vis” – să fac pregătire în arta oratorică. Şi să ţin un discurs dacă nu lacrimogen, cel puţin emoţionant în faţa publicului în anul care vine.

30. Punctul culminant al acestei liste – să fac rost de bani şi să închiriez bill-bord-ul din centrul oraşului. Acolo să postez mesajul adresat demnitarilor noştri  că sunt nişte nesimţiţi, că timpul trece, noi ne trecem şi se pare că nu vom mai reuşi să ducem o existenţă demnă (nu în această viaţă, cel puţin). Mesajul va mai trebui redactat. Voi apela la ajutorul celor care sunt într-un gând cu mine, că nu sunt puţini. Asta ca să-mi răcoresc eu sufletul un pic în 2014.

31. Acum 10 ani făceam primele poze digitale. De atunci acestea s-au adunat în vrafuri de CD-uri şi grămajoare de memory stick-uri. Trebuie finalmente să le trec pe toate pe un hard disk extern de un tera, în ordine cronologică, cu denumire la fiecare folder.

32. Am calculat că din 2005 până în noiembrie 2013 am fost la 25 de nunţi. Am şi lista completă cu numele soţilor, data şi locul evenimentului. În 2014 îi contactez pe toţi să-mi dea şi mie pozele de la nuntă, unde eu sunt frumoasă, cu buchet în piept alături de miri.

33. 2014 nu e doar anul noilor începuturi, ci şi a continuităţii. Am să fiu aşa cum am fost până acum, deoarece cred cu tărie că umorul cucerşte, iar amabilitatea e molipsitoare, egal în biroul ministrului şi la alimentara de la colţ.

34. Chateubriand. Să îl gătesc superb, să îl servesc superb celor dragi mie. Accept ajutor şi sfaturi utile.

35. Să învăţ câteva cântecele, da’ bine-bine să le învăţ, fiindca și în 2014 voi ajunge pe la karaoke, şi vreau o prestaţie serioasă (nu ca în 2013, 2012, 2011..)

36. Să merg într-o vacanţă cu surioara mea. Doar noi două. Lăsăm grijile acasă şi păşim înapoi – în copilărie.

37. Să fac pace cu doi oameni foarte importanţi şi dragi mie. Distanţarea dintre noi mă macină. Tăcerea mă macină. Vreau să fie iarăşi pace.

38. În decembrie 2014 să fac o totalizare a realizărilor de peste an şi să o împart cu cei de la diez.md şi cu prietenii mei.

Amin!

Cum spunea prietenul meu Albert Einstein: “Dacă vrei să duci o viaţă fericită, leagă-te de un scop, nu de oameni sau de obiecte”.

P.S.  Am fost rugată de cei de la diez.md  să redactez această listă, şi anume să schimb diacriticile. Ar mai fi, deci, o a 39 rezoluţie pentru 2014 – să învăţ să tehnoredactez cu diacritice. Un Revelion sclipitor si un An Nou extraordinar, toata lumea!

*NB: Acest text este participant în concursul lansat de #diez “Ştiri despre tine. 2013 spre 2014“. Premiul care-l așteaptă pe cel mai creativ/ă și ingenios/oasă este un Samsung Galaxy Tab 2. Cei care au devenit curioși pot citi aici regulamentul concursului. Așteptăm mesajele voastre la adresa [email protected].

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente