Medicii atenţionează părinţii să nu trateze virozele copiilor acasă

48130-0-copil_consultatie_medic
Foto: PC: ghidcabinet.ro

Medicii atenţionează părinţii să nu trateze virozele copiilor în condiţii casnice, fără consultaţia medicului de familie, pentru că unele medicamente, administrate incorect, pot cauza reacţii adverse și pericol pentru sănătatea şi chiar viaţa copilului.

Atenţionarea vine în contextul cazurilor tot mai frecvente de îmbolnăvire odată cu lăsarea frigului. Potrivit datelor Centrului Naţional de Medicină Urgentă, zilnic sunt diagnosticaţi cu viroze în jur de 30 de copii, transmite IPN.

Şefa Secţiei „Hepatologie pediatrică” din cadrul Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coţaga”, Tatiana Raba, a declarat că cele mai frecvente reacții în cazuri de supradozaj de medicamente sunt insuficiența hepatică acută şi hepatita toxică, care se tratează timp de mai multe săptămâni, iar în unele cazuri poate duce şi la deces.

Potrivit medicilor, părinţii obişnuiesc să trateze copiii cu pastile recomandate adulţilor, aşa ca aspirina şi paracetamolul. Acestea însă sunt foarte periculoase dacă sunt administrate în doze greşite. Medicul va prescrie tratament copilului ţinând cont nu doar de afecţiune, ci şi de vârsta şi kilogramele pe care le are. Şi tratamentele tradiţionale, administrate incorect, sunt periculoase. Este nevoie de consultarea medicului chiar şi atunci când copilului i se face tratament cu miere, cu tinctură de ierburi, sau i se aplică unguente pe bază de substanţe naturale.

Anul trecut o fetiţă de 4 ani a decedat de insuficienţă hepatică cauzată de o doză prea mare de paracetamol. Un alt copil, de trei ani, a murit la spital, unde a fost adus în comă după ce părinţii i-au administrat timp de 5 zile medicamente pentru febră care nu i-au fost prescrise. Copilul nu a mai putut fi salvat. Pentru a preveni astfel de cazuri părinţii trebuie să le dea copiilor doar medicamentele prescrise de medic, în doze recomandate.

Anul trecut, în jur de 300 de copii au ajuns la Centrul Mamei şi Copilului cu intoxicaţie medicamentoasă. Potrivit statisticilor instituţiei, majoritatea copiilor se încadrează în grupul de vârstă 2-7 ani

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente