Siria a început să-şi răspândească arsenalul chimic în 50 de locuri diferite cu scopul de a complica misiunea celor care ar urma să-l preia sub control, anunță The World Street Journal.

Ziarul, care citează responsabili americani anonimi, afirmă că o unitate militară specializată – unitatea 450 – deplasează de câteva luni, inclusiv săptămâma trecută, stocurile de arme chimice, care depăşesc 1.000 de tone, potrivit experţilor.

Aceste deplasări de arme arme chimice au început aproximativ în urmă cu un an dinspre vestul Siriei, unde sunt stocate, spre 24 de situri importante din toată ţara.

Unitatea 450 a început, ulterior, să recurgă la zeci de situri mai mici, ajungând în total la 50 de locuri răspândite în toată ţara, potrivit jurnalului.

În pofida acestei strategii, serviciile de informaţii american şi israelian consideră că ştiu unde se află esenţialul acestor stocuri de arme chimice.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad s-a angajat să trimită ONU documentele necesare semnării unui acord pentru interzicerea utilizării armelor chimice, reclamând în schimb concesii importante Washingtonului.

Sursa: Agepres